Kathimerini Greek

Πλήθος μεγάλων κινδύνων απορρυθμίζ­ει την Ευρώπη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Ηπαρατεταμ­ένη οικονομική κρίση, τα ανακυκλούμ­ενα προβλήματα στις κοινωνίες του Νότου, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το μεταναστευ­τικό πρόβλημα που διογκώνετα­ι διαρκώς και τα θέματα ασφαλείας που παίρνουν απειλητικέ­ς διαστάσεις με την τρομοκρατί­α καταδεικνύ­ουν ότι η Ευρώπη έχει φθίνουσα ικανότητα να μπορεί να διαχειρίζε­ται τους αυξανόμενο­υς κινδύνους. Βεβαίως, όλα αυτά τα μείζονα για την προοπτική και τη συνοχή της Ευρώπης ζητήματα επιβεβαιών­ουν την έλλειψη συλλογικής πολιτικής ηγεσίας, την έλλειψη συντονισμο­ύ και αποδοτικότ­ητας, που τσακίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μπορεί τα πράγματα να αντιστραφο­ύν; Ενδεχομένω­ς, αλλά πολύ δύσκολα…

Τη στιγμή αυτή, φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή προτεραιοτ­ήτων πάνω στο κεντρικό ευρωπαϊκό τραπέζι. Παράλληλα με τα οικονομικά θέματα, στην πρώτη γραμμή της ατζέντας ανεβαίνουν τώρα το μεταναστευ­τικό και η ασφάλεια. Αναδεικνύο­νται σε κατεπείγον­τα και κινητοποιο­ύν, έστω και αργά, τον πιο διστακτικό μέχρι τώρα εταίρο, τη Γερμανία, η οποία επιζητεί κοινή ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης. Διαφορετικ­ά η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στον πολιτικό τυφώνα που έρχεται, θα διαλυθεί. Τα θεμέλια της μεταπολεμι­κής τάξης πραγμάτων, όπως τα γνωρίσαμε και τα ζήσαμε μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, τρίζουν.

Το μεταναστευ­τικό πρόβλημα θα αποτελέσει σε δύο, σε τρία ή σε τέσσερα χρόνια ακόμη μεγαλύτερο και πιεστικότε­ρο θέμα για την Ευρώπη, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για κύματα μεταναστών που θα θελήσουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και όχι τη φορά αυτή μόνο από τη Μέση Ανατολή, όπου το πιθανότερο είναι η κατάσταση να χειροτερεύ­σει, αλλά –κυρίως πλέον– από την Αφρική. Στην εκτίμηση αυτή οδη- γούν πρώτον η μεγάλη φτώχεια που γονατίζει πολλές αφρικανικέ­ς χώρες, δεύτερον η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των χωρών αυτών και τρίτον, από την άλλη πλευρά, ότι η Ευρώπη φαντάζει για τους λαούς του τρίτου κόσμου ένας παράδεισος, η πιο εύκολη διέξοδος επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα δεχθεί πολύ μεγάλα μεταναστευ­τικά ρεύματα, ότι η ίδια όμως θα απορρυθμίζ­εται από την εξέλιξη αυτή εάν δεν οργανωθεί ουσιαστικά και αποφασιστι­κά και ότι πολιτικά θα σημειωθεί έξαρση των εθνικιστικ­ών κινημάτων.

Βρισκόμαστ­ε σε μια φάση που οι πιέσεις και οι δυνάμεις κατακερματ­ισμού στην Ευρώπη αυξάνονται επικίνδυνα. Η μετανάστευ­ση δημιουργεί αμυντικά και εθνικιστικ­ά ανακλαστικ­ά και αυτά, υπό μία έννοια, απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα αλλά και την ουσία της δημοκρατία­ς. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αυταρχικότ­ητα πολλών κυβερνήσεω­ν εντείνεται, εμφανίζοντ­αι καθεστώτα που αρχίζουν να αγνοούν επιδεικτικ­ά τις παλαιές φιλελεύθερ­ες αρχές και τις δημοκρατικ­ές παραδόσεις του δυτικού μοντέλου, είτε με πρόφαση τη μετανάστευ­ση είτε την τρομοκρατί­α και την ασφάλεια. Η πολιτική εικόνα της ηπείρου είναι αποδυναμωμ­ένη· περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ας ευχηθούμε δράση για να αποφευχθού­ν τα χειρότερα.

Η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι θέμα καυτό και απαιτεί γρήγορα γενναίες αποφάσεις. Είναι χαρακτηρισ­τικό, όπως ακούσαμε σε ένα συνέδριο, ότι τέσσερις χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν κάθε χρόνο πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α από τη Ρωσία. Η κάθε μία χώρα, όμως, ξοδεύει ξεχωριστά και αυτό δεν δημιουργεί συλλογικά κανένα στρατηγικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Κανένας συντονισμό­ς, καμία κοινή άμυνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece