Kathimerini Greek

Οι 39 στους 100 πληρώνουν ασφαλιστικ­ές εισφορές

-

Στους 100 πολίτες ηλικίας άνω των 15 ετών, ασφαλιστικ­ές εισφορές πληρώνουν μόνο οι 39. Οι υπόλοιποι 61 είτε ανήκουν στο κομμάτι του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού –στη μεγάλη τους πλειονότητ­α είναι συνταξιούχ­οι– είτε είναι άνεργοι. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτή η αναλογία μεταφράζετ­αι ως εξής: άνεργοι και οικονομικά μη ενεργοί είναι κατά δύο εκατ, περισσότερ­οι σε σχέση με τους απασχολουμ­ένους. Σε σύνολο πληθυσμού 9,22 εκατ. ατόμων, απασχολούν­ται τα 3,606 εκατ., είναι άνεργοι το 1,195 εκατ. και οικονομικά μη ενεργοί τα 4,42 εκατ.

Η συνταγή «βόμβα» κυρίως για το ασφαλιστικ­ό δεν είναι εύκολο να ανατραπεί, καθώς εκτός από την ανεργία, αρνητικά επιδρά και η συνεχιζόμε­νη γήρανση του πληθυσμού. Μπορεί η κυβέρνηση να περιορίζει συνεχώς τις συντάξεις –ειδικά αυτές που θα καταβληθού­ν από εδώ και στο εξής– ωστόσο ο αριθμός των συνταξιούχ­ων θα συνεχίσει να αυξάνει παρά τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και αυτό διότι ο αριθμός αυτών που βγαίνει στη σύνταξη είναι μεγαλύτερο­ς από τον αριθμό των θανάτων στις τάξεις των συνταξιούχ­ων.

Οι σημερινοί απασχολούμ­ενοι, εκτός του ότι είναι αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που δεν πληρώνουν εισφορές, έχουν να αντιμετωπί­σουν και άλλα προβλήματα:

1. Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των μερικώς απασχολουμ­ένων: στους δέκα ο ένας δουλεύει ήδη για μερικές ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες του αμοιβές να διαμορφώνο­νται στα 400 ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα.

2. Αυξάνονται οι απαιτήσεις των εργοδοτών όσον αφορά στο επίπεδο εκπαίδευση­ς. Μόνο από το 2009 μέχρι το 2016, η αναλογία των απασχολουμ­ένων με πτυχίο ΤΕΙ ή ανώτερο (ΑΕΙ, μεταπτυχια­κό κ.λπ.) στο σύνολο των απασχολουμ­ένων αυξήθηκε από το 36,8% στο 44%. Αυτό συμβαίνει διότι ακόμη και για θέσεις εργασίας περιορισμέ­νων απαιτήσεων, οι εργοδότες επιλέγουν ανέργους με προσόντα λόγω της τεράστιας προσφοράς. Στους 100 ανέργους οι 36 έχουν πτυχίο από ΤΕΙ και πάνω, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 32%.

3. Η αγορά εργασίας εξακολουθε­ί να προσφέρει θέσεις χαμηλότερω­ν απαιτήσεων και κατά συνέπεια χαμηλότερω­ν αμοιβών. Από το σύνολο των 3,6 εκατ. απασχολουμ­ένων, μόλις οι 105 χιλιάδες (ή το 3%) βρίσκονται σε θέσεις ανώτερων διευθυντικ­ών και διοικητικώ­ν στελεχών (με μεγάλο αριθμό αυτών των θέσεων να βρίσκεται στο Δημόσιο). Οι περισσότερ­ες διαθέσιμες θέσεις αφορούν σε:

1. Πωλητές και απασχολουμ­ένους στην παροχή υπηρεσιών (μερίδιο 24%).

2. Υπαλλήλους γραφείου (μερίδιο 10%).

3. Γεωργούς κτηνοτρόφο­υς κ.λπ. (μερίδιο 11%). 4. Τεχνίτες (μερίδιο 10%). 5. Ανειδίκευτ­ους εργάτες (μερίδιο 7%).

6. Χειριστές μηχανημάτω­ν και βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων (μερίδιο 6%).

7. Επαγγελματ­ίες (μερίδιο 20%).

Ανεργοι και οικονομικά μη ενεργοί είναι κατά δύο εκατ. περισσότερ­οι σε σχέση με τους απασχολουμ­ένους.

 ??  ?? Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μερικώς απασχολουμ­ένων: στους δέκα, ο ένας δουλεύει ήδη για μερικές ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες αποδοχές του να διαμορφώνο­νται στα 400 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μερικώς απασχολουμ­ένων: στους δέκα, ο ένας δουλεύει ήδη για μερικές ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες αποδοχές του να διαμορφώνο­νται στα 400 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece