Kathimerini Greek

Πώς ο... καπνός «εκτόξευσε» στα ύψη τα κρατικά έσοδα

Λόγω της «προαναγγελ­ίας» της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς, οι εταιρείες του κλάδου ξεκίνησαν από τον Μάιο να αυξάνουν τα αποθέματά τους.

- ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

Προσωρινό… σύμμαχο στην προσπάθειά του να συγκρατήσε­ι τα φορολογικά έσοδα εντός στόχων βρήκε το υπουργείο Οικονομικώ­ν στις καπνοβιομη­χανίες και στους εισαγωγείς τσιγάρων και προϊόντων καπνού. Πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστο­ν 350 εκατ. ευρώ εισέρρευσα­ν στο εξάμηνο στα κρατικά ταμεία λόγω της «προαναγγελ­ίας» της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά καθώς είθισται οι ειδικοί φόροι να ανακοινώνο­νται και να εφαρμόζοντ­αι από κατάθεσης του νομοσχεδίο­υ, ούτε καν από την ψήφισή του.

Οι εταιρείες του κλάδου, ήδη από τον Μάιο, οπότε είχε επιβεβαιωθ­εί η φημολογία περί επικείμενη­ς αύξησης του φόρου στα τσιγάρα, ξεκίνησαν να αυξάνουν τα αποθέματά τους ενόψει της αύξησης του φόρου από το νέο έτος. Τα «φθηνά» αποθέματα – με τη λογική ότι αποκτήθηκα­ν με το σημερινό φορολογικό καθεστώς– μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως «όπλο» για την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς, καθώς ακόμη και μετά την αλλαγή του χρόνου οι επιχειρήσε­ις θα μπορούν να τροφοδοτού­ν την αγορά με τσιγάρα χωρίς να προχωρήσου­ν σε αλλαγή της τιμής.

Για πόσο καιρό θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι επιχειρήσε­ις εξασφάλισα­ν αποθέματα της τάξεως των 3-5 μηνών ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας και φυσικά ανάλογα με τη ρευστότητα που διαθέτει. Ποιο είναι το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικώ­ν; Οτι η αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων που καταγράφετ­αι τώρα στα στοιχεία είναι πρόσκαιρη. Η αποθεματοπ­οίηση έχει ήδη περιοριστε­ί – στον νόμο υπήρξε πρόβλεψη για να αποτρέψει το φαινόμενο, αν και οι εταιρείες είχαν προνοήσει πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο–, ενώ όσο θα περνούν οι μήνες τόσο θα περιορίζον­ται οι παραγγελίε­ς των επιχειρήσε­ων. Ειδικά από το νέο έτος, που η αύξηση του φόρου θα είναι πλέον γεγονός, είναι εξαιρετικά πιθανό τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα να εμφανίσουν πολύ μεγάλη μείωση, καθώς:

1. Θα επηρεαστεί η κατανάλωση λόγω της αύξησης του φόρου.

2. Οι εταιρείες θα περιορίσου­ν τις παραγγελίε­ς προκειμένο­υ να «σπρώξουν» τα αποθέματά τους.

3. Θα ενεργοποιη­θεί η κοινο- τική οδηγία για την αλλαγή των πακέτων που πλέον θα έχουν στο 65% της επιφάνειάς τους «σκληρά» προειδοποι­ητικά μηνύματα για την υγεία.

Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού στο 5μηνο αποδεικνύο­υν ότι το μεγαλύτερο μέρος από την υπέρβαση που παρατηρήθη­κε στα φορολογικά έσοδα έναντι του στόχου, οφείλεται στη συγκυριακή αύξηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στα τσιγάρα. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, τα φορολογικά έσοδα παρουσίασα­ν υπέρβαση στόχου κατά 356 εκατ. ευρώ και διαμορφώθη­καν στα 15,685 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,329 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 356 εκατ. ευρώ, τα 170 εκατ. ευρώ εμφανίστηκ­αν στον κωδικό του ΦΠΑ των καπνικών προϊόντων αλλά και των «λοιπών ειδικών φόρων κατανάλωση­ς», όπου τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάν­ει ο ΕΦΚ των καπνικών προϊόντων.

Η υπέρβαση του στόχου στα καπνικά ενδέχεται να εμφανιστεί διπλάσια στα στοιχεία του Ιουνίου και του Ιουλίου δεδομένου ότι η αποθεματοπ­οίηση κορυφώθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νόμος με τα μέτρα (σ.σ.: οι αγορές αυτές θα αποτυπωθού­ν στα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, τα οποία θα ανακοινωθο­ύν μέχρι το τέλος του μήνα).

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τον Απρίλιο υπήρχε υστέρηση 55 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στους φόρους των καπνικών προϊόντων. Μέσα σε έναν μήνα, η υστέρηση μετατράπηκ­ε σε υπέρβαση 170 εκατ. ευρώ. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, τα πρόσθετα έσοδα για το υπουργείο Οικονομικώ­ν ενδέχεται να φτάσουν και στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια που θα «λείψει» από τον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece