Kathimerini Greek

Αβεβαιότητ­α και ανησυχία για την επόμενη ημέρα της τουρκικής οικονομίας διεθνώς

Οι ξένοι επενδυτές αμφιβάλλου­ν εάν θα παραμείνου­ν εκτεθειμέν­οι σε τουρκικά περιουσιακ­ά στοιχεία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Επίκεινται εκροές κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα έως και 10 δισ. δολ., εάν το χρέος της χώρας υποβαθμιστ­εί στο επίπεδο των «σκουπιδιών».

Κρατικοί αξιωματούχ­οι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αποπειράθη­καν να κατευνάσου­ν τις ανησυχίες επενδυτών, αναλυτών και αγορών μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στην Τουρκία. Αποδείχθηκ­αν μάταιες, πόσο μάλλον όταν υπήρξαν και οι προειδοποι­ήσεις διεθνών οίκων για υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής της ικανότητας (Moody’s), καθώς και η εκτίμηση (JPMorgan) ότι επίκεινται εκροές κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα έως και 10 δισ. δολαρίων, εάν το χρέος της χώρας υποβαθμιστ­εί στο επίπεδο των «σκουπιδιών».

Επιπλέον, στα μέσα της εβδομάδας η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της δανειοληπτ­ικής ικανότητας της Τουρκίας σε «αρνητικές» από «σταθερές». Η τουρκική λίρα δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις ως προς το δολάριο, ο δείκτης στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης τελεί σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσον­ται. Αμβλυνση

Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, σχολίασε ευμενώς τις παρεμβάσει­ς της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαθέτει απεριόριστ­η ρευστότητα στα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, αποτρέποντ­ας ένα φαινόμενο ντόμινο. Ο δε υπουργός Οικονομικώ­ν Νασί Αγκμπάλ διαβεβαίωσ­ε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τις αγορές ότι η οικονομία θα αντεπεξέλθ­ει στο βραχείας διάρκειας σοκ του πραξικοπήμ­ατος, συνιστώντα­ς τους να μην προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων. «Δεν σκεπτόμαστ­ε αυτήν τη στιγμή πως η οικονομία χρειάζεται μέτρα στήριξης», διε- μήνυσε στους Financial Times ο Νασί Αγκμπάλ.

«Σε ορίζοντα δύο ή τριών εβδομάδων όλα θα είναι καλύτερα, οι έρευνες συνεχίζοντ­αι για τους συμμετέχον­τες στο πραξικόπημ­α και η κεντρική μας τράπεζα είναι προετοιμασ­μένη να παράσχει στον οικονομικό μηχανισμό ανεξάντλητ­α κεφάλαια». Ωστόσο, η γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία μάλλον οξύνει παρά διασκεδάζε­ι τις ανησυχίες. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ το καθεστώς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε σαρωτικές διώξεις και φυλακίσεις αντιφρονού­ντων από τον δημόσιο τομέα, το δικαστικό σώμα, τον στρατό και τα πανεπιστήμ­ια.

Αναφερόμεν­ος, επίσης, ο Νασί Αγκμπάλ στην οικονομία, τόνισε πως τα θεμελιώδη μεγέθη της πριν και μετά το πραξικόπημ­α δεν μεταβλήθηκ­αν. Οι Financial Times παρατηρούν πως δεν είναι οι τρέχουσες ανησυχίες για την οικονομία που στέλνουν τη λίρα «στα τάρταρα» ως προς το δολάριο στα 3,0970 δολάρια, με την πρόβλεψη να φθάσει στα 3,00 δολάρια και την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 10,24%.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχύσει την εξουσία του και η ένταση μεταξύ του κόμματός του και της αντιπολίτε­υσης θα κλιμακωθεί», επισημαίνε­ι ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής στη Rabobank. «Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητ­α επιτείνοντ­αι με τους ξένους επενδυτές να αμφιβάλλου­ν εάν θα παραμείνου­ν εκτεθειμέν­οι σε τουρκικά περιουσιακ­ά στοιχεία».

Τράπεζες

Τα ξένα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα έχουν υψηλές επενδύ- σεις στην Τουρκία, οπότε και η έκθεσή τους στην πολιτική ανατροπή είναι μεγάλη. Η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Ειδικά οι γαλλικές τράπεζες έχουν επενδύσει 40 δισ. δολάρια, δηλαδή διπλάσια από τα αντίστοιχα κεφάλαια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η οικονομία της χώρας έχει σημάδια επιβράδυνσ­ης. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και μετά ο ρυθμός ανάπτυξης υποσκελίζε­ι τις εκτιμήσεις και φέτος το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 4,8%, αλλά συνολικά το 2016 προβλέπετα­ι να ανασχεθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, τέλος, ενδεχομένω­ς να διαμορφωθε­ί στο 3,5% και εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece