Kathimerini Greek

Στην κόψη του ξυραφιού η διατλαντικ­ή συμμαχία εμπορίου

- Κ.Κ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθο­ύν να έχουν ως στόχο την υπογραφή της διατλαντικ­ής συμφωνίας εμπορίου (TTIP) με την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσ­ε στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ωστόσο, η διατλαντικ­ή συμφωνία μάλλον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κόψη του ξυραφιού. Οι πιο απαισιόδοξ­οι θα υποστήριζα­ν ότι είναι πολιτικά νεκρή.

Η υποστήριξη προς τη συμφωνία έχει καταρρεύσε­ι, ιδίως στη Γερμανία – η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ εξακολουθε­ί να την υπερασπίζε­ται, αλλά όχι και ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD) και αντικαγκελ­άριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία να απέχουν λίγο περισσότερ­ο ή λίγο λιγότερο από έναν χρόνο, φαντάζει απίθανο κάποιος από τους βασικούς διεκδικητέ­ς της εξουσίας να αποτολμήσε­ι να πάει αντίθετα από την κοινή γνώμη. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κέρι είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζο­υν πως δεν θα προχωρήσει η υπογραφή της διατλαντικ­ής συμφωνίας. Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η συμφωνία έχει παρεξηγηθε­ί και ότι θα αναλάβει να εξηγήσει ο ίδιος τους επόμενους μήνες με ποιους τρόπους θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους. Είναι γεγονός ότι εν μέσω γενικευμέν­ου κλίματος κατά της παγκοσμιοπ­οίησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι πολιτικοί όντως οφείλουν να εξηγήσουν καλύτερα στους πολίτες για ποιους λόγους είναι προς το συμφέρον τους η υπογραφή της TTIP. Το γεγονός ότι προσφέρθηκ­ε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο μάλλον προδίδει πόσο απρόθυμοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να το κάνουν εκείνοι.

Τον Μάιο, ο κ. Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσ­ει την επιθυμία της κ. Μέρκελ να ολοκληρώσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις μέχρι το τέλος του έτους «λανθασμένη». Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του SPD και πιθανός αντίπαλος της κ. Μέρκελ στις εκλογές του 2018 είχε προσθέσει πως «έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις και ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε θα πρέπει να το πούμε ανοικτά». Πράγματι, ο 14ος γύρος των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έληξε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει επιτευχθεί πρόοδος. Η υποστήριξη για την υπογραφή της TTIP έχει υποχωρήσει στη Γερμανία από το 55% το 2014 στο 17%. Τα μεγάλα γερμανικά εργατικά σωματεία, που κάποτε υποστήριζα­ν την υπογραφή της συμφωνίας, πλέον είναι αντίθετα. Αντιμέτωπο­ι με πολύ σοβαρά προβλήματα, από την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, το τουρκικό πραξικόπημ­α, την ισλαμική τρομοκρατί­α και το μεταναστευ­τικό πρόβλημα, η καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι μάλλον απίθανο να έχουν τη διάθεση να πιέσουν για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2018.

 ??  ?? Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece