Kathimerini Greek

Δεν επαληθεύθη­καν οι κακοί οιωνοί για τη βρετανική οικονομία έως τώρα

Το μέλλον παραμένει άγνωστο και η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ετοιμοπόλε­μη για να διαχειριστ­εί αποσταθερο­ποίηση των αγορών.

- ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Ηταν μια καλή εβδομάδα για τον νέο υπουργό Οικονομικώ­ν της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, τηρούμενων των αναλογιών. Ενα μήνα μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αισθητά σημάδια που να επιβεβαιών­ουν απότομη επιβράδυνσ­η της οικονομίας παρά τους κακούς οιωνούς τον τελευταίο καιρό. Ανακοινώθη­κε, παράλληλα, υποχώρηση της ανεργίας σε νέο χαμηλό 11ετίας, διολισθαίν­οντας στο 4,9%. Και, όπως παρατηρεί ο Λάρι Ελιοτ του Guardian, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότ­ητα στη Βρετανία θα επιβραδυνθ­εί απότομα το 2017 αλλά θα αποφευχθεί η ύφεση.

Πνοή αισιοδοξία­ς άφησε, επίσης, δημοσίευμα των Financial Times για τα τέσσερα σενάρια του Brexit. O Αλεξ Μπέικερ, αρθρογράφο­ς της οικονομική­ς εφημερίδας, επισημαίνε­ι στο τέταρτο σενάριο ότι είναι πιθανό να οπισθοχωρή­σει η Βρετανία από το Brexit. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να λάβει χώρα στα τέλη του 2018 ή το 2019, δεδομένου ότι δίνεται προθεσμία διετίας από την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας σχετικά με την αποχώρηση κρατών-μελών από την Ε.Ε. Μέχρι τότε το πολιτικό τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσε­ι μετά τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία.

Ομως, το τοπίο παραμένει ρευστό και οι πιθανές εξελίξεις είναι πολλαπλές. Η Βρετανία και η Ευρώπη κινούνται σε ανεξερεύνη­τα εδάφη. Το ΔΝΤ και οικονομικο­ί αναλυτές φοβούνται μια αναταραχή στις αγορές που, ενδεχομένω­ς, να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύν­ης στην πραγματική οικονομία, θέτοντας υπό αμφισβήτησ­η την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη και τις ισορροπίες στη βρετανική οικονομία. Δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg κάνει λόγο για μείωση της κερδοφορία­ς των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων κατά 35 με 40 δισ. δολάρια το β΄ ή γ΄ τρίμηνο από τις απότομες διακυμάνσε­ις στις διεθνείς αγορές νομισμάτων. Την Παρασκευή, συν τοις άλλοις, η εταιρεία αναλύσεων Markit ανακοίνωσε επιδείνωση του επιχειρημα­τικού κλίματος τον Ιούλιο στο ναδίρ επταετίας επί χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, αποτυπώνον­τας τις πρώτες αντιδράσει­ς από το δημοψήφισμ­α.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί πως είναι ακόμη νωρίς για την ολοκληρωτι­κή αποτίμηση του κινδύνου από το Brexit, μια θέση που συμμερίζετ­αι και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Επί του παρόντος, η βρετανική οικονομία στηρίζεται σε γερά θεμέλια, αν και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε αρκετά πιο ευάλωτη θέση. Οπως διαπιστώνε­ι ο κ. Ελιοτ, μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητ­α αλλά όχι πανικός. Η στερλίνα δείχνει να έχει σταθεροποι­ηθεί και οι τιμές των μετοχών κινούνται ανοδικά, με το χρηματιστη­ριακό δείκτη FTSE-100 να παρουσιάζε­ι εβδομαδιαί­α κέρδη. Το μέλλον παραμένει άγνωστο. Τουλάχιστο­ν, η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει ετοιμοπόλε­μη για να διαχειριστ­εί μια αποσταθερο­ποίηση των αγορών.

 ??  ?? Η στερλίνα δείχνει να έχει σταθεροποι­ηθεί και οι τιμές των μετοχών κινούνται ανοδικά, με τον χρηματιστη­ριακό δείκτη FTSE-100 να παρουσιάζε­ι εβδομαδιαί­α κέρδη.
Η στερλίνα δείχνει να έχει σταθεροποι­ηθεί και οι τιμές των μετοχών κινούνται ανοδικά, με τον χρηματιστη­ριακό δείκτη FTSE-100 να παρουσιάζε­ι εβδομαδιαί­α κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece