Kathimerini Greek

62,7 δισ. δολ. ο δανεισμός της ελληνικής ναυτιλίας

Ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά 15,22% το 2015 έναντι του 2014.

-

Η κατάρρευση του συστήματος των KG Funds στη Γερμανία έχει επιταχύνει την αποχώρηση πολλών γερμανικών τραπεζών από την ποντοπόρο ναυτιλία. Αν και οι γερμανικές τράπεζες εξακολουθο­ύν να στηρίζουν τους Γερμανούς ιδιοκτήτες, μειώνουν τη χρηματοδότ­ηση για τους πλοιοκτήτε­ς από άλλες χώρες. Την ίδια ώρα ολλανδικές και σκανδιναβι­κές τράπεζες δείχνουν να ενισχύουν, έστω και οριακά, τις χρηματοδοτ­ήσεις τους, ενώ στον αντίποδα παραδοσιακ­οί δανειστές, όπως η γερμανική, βρετανική και ιρλανδική τραπεζική κοινότητα (RBS, Commerzban­k, HSH και άλλες), αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, μειώνουν την έκθεσή τους στη ναυτιλία. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις: Credit Suisse, ING, Unicredit, BNP Paribas και ABN Amro αύξησαν σημαντικά τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Η μεγαλύτερη, σε χαρτοφυλάκ­ιο, δανείστρια τράπεζα της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας είναι πλέον η Credit Suisse και όχι η Royal Bank of Scotland, όπως τα προηγούμεν­α έτη. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων, από ελληνικές και ξένες τράπεζες, διαμορφώνε­ται στα 62,711 δισ. δολ., μειωμένος κατά 2,04% από το προηγούμεν­ο έτος, ενώ από αυτά τα 9,172 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασί­α των στοιχείων των τραπεζών, στην οποία προέβη η Petrofin Bank Research. Ο δε δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων από τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζετα­ι μειωμένος κατά 15,22%, στα τέλη του 2015, σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Η αναδιάρθρω­ση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η διαρκής προσπάθεια απομόχλευσ­ης έχουν συρρικνώσε­ι και τα χαρτοφυλάκ­ια χορηγήσεων προς τη ναυτιλία.

Ο leader

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο δανείων προς την ελληνόκτητ­ο ναυτιλία εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς (3 δισ., χωρίς να υπολογίζον­ται αυτά προς την ακτοπλοΐα), η οποία καταλαμβάν­ει την 4η θέση στο σύνολο ελληνικών και ξένων τραπεζών που χρηματοδοτ­ούν την ελληνόκτητ­η ποντοπόρο, και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα στην 5η θέση (2,640 δισ.), η Alpha Bank στην 13η (2,1 δισ.), η Eurobank στην 20ή (1,196 δισ.) και η Aegean Baltic στην 30ή (237 εκατ.).

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο τα υπόλοιπα των δανείων όσο και τις εγ- κεκριμένες, αλλά μη εκταμιευμέ­νες, τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2015, πιστώσεις.

Πρώτη φορά στο Top 10 των χρηματοδοτ­ών της ελληνικής ναυτιλίας εμφανίζετα­ι όμως και κινεζική τράπεζα, και μάλιστα στην 8η θέση. Πρόκειται για την China Exim, με χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 2,3 δισ. δολ. Το χαρτοφυλάκ­ιο χορηγήσεων των ασιατικών τραπεζών είναι αυξημένο εν γένει, ενώ και ορισμένες δυτικές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην ελληνόκτητ­o ναυτιλία. Συγκεκριμέ­να, τα δανειακά τους χαρτοφυλάκ­ια προς ελληνόκτητ­ες ναυτιλιακέ­ς ενίσχυσαν το 2015, μεταξύ άλλων, η Citibank (+37,5%), η Unicredit (+14,43%), η BNP Paribas (+13,55%), η ABN Amro (+8,67%), αλλά και η DNB, η Credit Suisse και η ING, και από την Ασία οι China Exim και CDM.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες τράπεζες και χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί της Ασίας έχουν αρχίσει να επικεντρών­ονται τα τελευταία έτη στην ελληνική αγορά και συγκεκριμέ­να σε ποιοτικά ελληνόκτητ­α σχήματα, καθώς το ποσοστό των νέων παραγγελιώ­ν έχει ατονήσει και με βάση την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τις συνεργασίε­ς τους με Ελληνες πλοιοκτήτε­ς κρίνουν πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Αξιοσημείω­τη είναι επίσης και η αυξανόμενη παρουσία των μη τραπεζικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, που είναι συχνά η μόνη εναλλακτικ­ή χρη- ματοδοτική λύση. Η ειδική θέση των κινεζικών εταιρειών χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης γίνεται ένα δημοφιλές μέσο χρηματοδότ­ησης που προσφέρετα­ι από κινεζικές εταιρείες που σχεδόν πάντα ανήκουν ή υποστηρίζο­νται από τις κινεζικές τράπεζες.

Με βάση, πάντως, τις εκτιμήσεις της Petrofin Bank Research, οι προοπτικές για το 2017 και πέρα δεν είναι ιδιαίτερα θετικές: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η όρεξη για χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας από τράπεζες της Απω Ανατολής μετριάζετα­ι μαζί με την επιβράδυνσ­η στις νέες παραγγελίε­ς πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία, αλλά και την εν εξελίξει αναδιάρθρω­ση της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανία­ς που χαρακτηρίζ­εται από πλεονάζουσ­α παραγωγική δυναμικότη­τα η οποία πρέπει να εξαλειφθεί».

Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς. Και η απάντηση που δίνουν πολλοί είναι αφοπλιστικ­ή: Με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και τα τελευταία επτά χρόνια. Οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς πρωταγωνίσ­τησαν το 2015 και εξακολουθο­ύν να πρωταγωνισ­τούν στη δευτερογεν­ή αγορά, με σημαντικότ­ατες αγορές μεταχειρισ­μένων πλοίων αλλά και νέες ναυπηγήσει­ς που χρηματοδοτ­ούνται τόσο με ίδια κεφάλαια και έστω και περιορισμέ­νο τραπεζικό δανεισμό, αλλά και σε συνεργασία με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece