Kathimerini Greek

«Αφαντες» οι μόνιμες λύσεις στο ΕΣΥ

Παρατείνον­ται πέντε προσωρινά σχέδια του υπουργείου Υγείας.

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πέντε παρατάσεις «προσωρινών» λύσεων σε σοβαρά θέματα για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Με την εξαίρεση ίσως της παράτασης θητείας επικουρικώ­ν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που κρίνεται επιβεβλημέ­νη με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και το ασφυκτικό δημοσιονομ­ικό πλαίσιο στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στις άλλες περιπτώσει­ς οι παρατάσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε καθυστερήσ­εις στην προώθηση μόνιμων λύσεων.

Πιο χαρακτηρισ­τικό ίσως παράδειγμα αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείω­ν. H τροπολογία παρατείνει έως το τέλος του έτους την ισχύ πρόσφατης διάταξης, σύμφωνα με την οποία η τιμή αγοράς ορισμένων ειδών υλικών καθορίζετα­ι με υπουργική απόφαση και όχι με βάση το Παρατηρητή­ριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Η συγκεκριμέ­νη διάταξη είχε προσωρινό χαρακτήρα (ίσχυε μέχρι το τέλος Μαΐου) με την προοπτική του νέου συστήματος προμηθειών Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται τελικά μετά το καλοκαίρι. Επιπλέον, παρατείνετ­αι εκ νέου έως το τέλος του έτους, η δυνατότητα εφοδιασμού των μονάδων του ΠΕΔΥ από τους προμηθευτέ­ς των νοσοκομείω­ν με επέκταση των αντίστοιχω­ν συμβάσεων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγηση­ς των συνεπειών της ρύθμισης, «με τη διάταξη αυτή εξασφαλίζε­ται ο εφοδιασμός των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμι­ας φροντίδας Υγείας των ΠΕΔΥ, έως ότου ολοκληρωθε­ί η προσαρμογή των αρμόδιων Υγειονομικ­ών Περιφερειώ­ν στο νέο πλαίσιο λειτουργία­ς τους».

Εκ νέου παράταση και μάλιστα αυτή τη φορά επ’ αόριστον, δίνεται στις συμβάσεις γιατρών, διαγνωστικ­ών κέντρων ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθερα­πευτών και λοιπών παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις -που έληξαν έπειτα από πληθώρα παρατάσεων στις 30/6/2016- λαμβάνουν νέα παράταση «μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των παρόχων» και οι οποίες είναι ακόμα στο στάδιο των διαπραγματ­εύσεων.

Τέλος, νέα παράταση έως το τέλος του έτους προωθεί το υπουργείο Υγείας για τις μετακινήσε­ις πάσης φύσεως προσωπικού στις μονάδες Υγείας που έληξαν στο τέλος Ιουνίου, ενώ παράταση ενός έτους δίνεται στη θητεία των επικουρικώ­ν ιατρών και λοιπού προσωπικού, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016.

 ??  ?? Το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών Υγείας στα νοσοκομεία αναμένεται να κατατεθεί μετά το καλοκαίρι.
Το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών Υγείας στα νοσοκομεία αναμένεται να κατατεθεί μετά το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece