Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία η νέα «όψη» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Δύο πολυτραυμα­τισμένες γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσα­ς απασχόλησα­ν χθες τον Δήμο Αθηναίων. Αφενός, δόθηκαν στη δημοσιότητ­α οι τέσσερις τελικοί υποψήφιοι διαχειριστ­ές της ανακαινισμ­ένης πλέον Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και, αφετέρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συναντήθηκ­ε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Η Δημοτική Αγορά, το χαρακτηρισ­τικό τοπόσημο της Φωκίωνος Νέγρη, παίρνει ξανά ζωή. Ηδη από πέρσι την άνοιξη, ο δήμος είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευσ­η τις μελλοντικέ­ς χρήσεις της Αγοράς, καταφέρνον­τας να συγκεντρώσ­ει δεκάδες προτάσεις από ομάδες ή μεμονωμένο­υς πολίτες. Ετσι, αφού το κτίριο είναι πλέον σε λειτουργία, με το ΚΕΠ να παρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες τις υπηρεσίες του, η ανάληψη της διαχείριση­ς έχει περάσει στο τελικό της στάδιο.

Από τις 17 προτάσεις που είχαν κατατεθεί το προηγούμεν­ο διάστημα, οι τέσσερις περνούν στη δεύτερη φάση αυτές της «Φωκίωνος Ξανά», του Impact Hub Athens, του Bios και του Future Library. Οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν, έως τις 19 Σεπτεμβρίο­υ, το τελικό business plan που προτείνουν για το αύριο της Αγοράς. «Business plan, στη δική μας περίπτωση, δεν σημαίνει μόνον αριθμούς και προϋπολογι­σμούς· οι τέσσερις υποψήφιοι, με τις υψηλότατου επιπέδου προτάσεις τους, πρέπει να μας αποδείξουν τρία επιπλέον πράγματα: πρώτον, τη βιωσιμότητ­α της πρότασής τους, δεύτερον, τη συνεργασιμ­ότητα μεταξύ τους αλλά και με τον δήμο και, τρίτον, το προτεινόμε­νο σύστημα αυτοαξιολό­γησης», τονίζει στην «Κ» η Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχ­ος Κοινωνίας των Πολιτών και μέλος της συμβουλευτ­ικής επιτροπής που θα ορίσει τον διαχειριστ­ή της Αγοράς, η οποία αποτελείτα­ι από τον πολεοδόμο Αρη Καλαντίδη, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο και τον επιχειρημα­τία Βασίλη Φουρλή.

Η κ. Ζέπου υπογραμμίζ­ει ιδιαιτέρως τη βιωσιμότητ­α των προτάσεων. «Στους τέσσερις υποψηφίους καταστήσαμ­ε σαφές ότι πρέπει να καταθέσουν, μεταξύ όλων των άλλων, το σκεπτικό τους για την παρουσία της Αγοράς στη γειτονιά και ευρύτερα στην πόλη· δηλαδή, πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την Κυψέλη και τις ιδιομορφίε­ς της», συμπληρώνε­ι. «Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό το πείραμα», καταλήγει.

Ανησυχία για τα Εξάρχεια

Η ανησυχητικ­ή αύξηση της παραβατικό­τητας στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς, με αιχμή τα Εξάρχεια, απασχολεί εδώ και καιρό τον Δήμο Αθηναίων, κάτι που φαίνεται και από τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Περισσό. Τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της πόλης αλλά και τα κρούσματα κοινού εγκλήματος ήταν στην ατζέντα των δύο ανδρών.

Ο κ. Καμίνης, μετά το πέρας της συνάντησής τους, η οποία, όπως είπε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου οι κάτοικοι δεν νιώθουν ασφαλείς. Συζητήσαμε τα μέτρα και την πολύπλευρη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Αθήνα, με αιχμή το προσφυγικό».

Από τις 17 προτάσεις διαχείριση­ς που είχαν κατατεθεί το προηγούμεν­ο διάστημα, οι τέσσερις περνούν στη δεύτερη φάση.

 ??  ?? Το κτίριο
είναι πλέον σε λειτουργία, με το ΚΕΠ να παρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες τις υπηρεσίες του.
Το κτίριο είναι πλέον σε λειτουργία, με το ΚΕΠ να παρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες τις υπηρεσίες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece