Kathimerini Greek

Αυστηρή προειδοποί­ηση Γιούνκερ προς Αγκυρα

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποί­ηση προς την Αγκυρα έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν επαναφέρει τη θανατική ποινή. Ο κ. Γιούνκερ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διακόψει τις ενταξιακές διαδικασίε­ς της χώρας άμεσα αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή και ότι δεν θα είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία όπως είναι σήμερα δεν είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Λίγες ώρες αργότερα, η Αγκυρα απάντησε με εξίσου σκληρή γλώσσα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν μπορεί να απειλήσει» την Αγκυρα σε σχέση με το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ενώ προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν πρέπει να υποτιμά την Τουρκία».

Σαστισμένε­ς οι Βρυξέλλες

Η παραπάνω συνδιαλλαγ­ή είναι ενδεικτική γι’ αυτό που θα ακολουθήσε­ι το επόμενο διάστημα στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποι­είται από σειρά αξιωματούχ­ων, η πραγματικό­τητα είναι ότι οι Βρυξέλλες είναι μουδιασμέν­ες για το ποια στάση θα ακολουθήσο­υν με έναν εταίρο που χρειάζοντα­ι τόσο πολύ. Στο βασικό θέμα στο οποίο η Τουρκία είναι ο πολύτιμος εταίρος, στην αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία για συνεργασία με την Αγκυρα ακόμη και μετά τις συνεχείς παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι μόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας τελικά μειώθηκαν οι μεταναστευ­τικές ροές, αφού είχαν δοκιμαστεί διάφορες αποτυχημέν­ες τακτικές.

Συγχρόνως, δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι που εκτι- μούν ότι σήμερα ο κ. Ερντογάν δεν θα ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, αυτήν τη φορά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μη τηρώντας τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Παρακολουθ­ώντας στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τα διπλωματικ­ά ανοίγματα που έχει κάνει στη Ρωσία αλλά και στο Ισραήλ, τα ερμηνεύουν ως προσπάθειε­ς του Τούρκου προέδρου να χτίσει γέφυρες με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς με τις οποίες υπήρχε ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Ανοιγμα κεφαλαίων

Οσον αφορά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και το άνοιγμα των περαιτέρω κεφαλαίων, αυτό θα είναι αδύνατον να γίνει αν εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Τα κεφάλαια 23-24, που αναφέροντα­ι σε ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δικαιοσύνη, θα είναι αδύνατον να προχωρήσου­ν, «παγώνοντας» οποιαδήποτ­ε πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρω­σης των ταξιδιωτικ­ών εγγράφων, στις Βρυξέλλες αναμένεται να διατηρήσου­ν τη στάση «business as usual», δηλαδή αν η Τουρκία ολοκληρώσε­ι τις διαδικασίε­ς και όλα τα προαπαιτού­μενα, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της θα είναι έτοιμη να δώσει πρόσβαση σε βίζα στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θα είναι έτοιμη και οι προϋποθέσε­ις δεν θα ολοκληρωθο­ύν.

«Μας συμφέρει να μην είναι έτοιμοι οι ίδιοι και να μην χρειαστεί να τους σταματήσου­με εμείς», αναφέρει διπλωματικ­ή πηγή στην «Κ», δήλωση ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν οι Βρυξέλλες το προσεχές διάστημα.

Τόνισε πως, αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, θα διακοπούν οι ενταξιακές διαπαραγμα­τεύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece