Kathimerini Greek

Σφαγή ιερέα από το ISIS σε εκκλησία

Νέο σοκ στη Γαλλία – Ολάντ: Πόλεμος με όλα τα μέσα κατά των τρομοκρατώ­ν

-

Γάλλοι στρατιώτες κατέκλυσαν χθες το πρωί την πόλη Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ της Νορμανδίας, όπου σημειώθηκε μία ακόμη βάρβαρη τρομοκρατι­κή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Δύο άνδρες που εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία έκοψαν τον λαιμό του 84 ετών ιερωμένου, αφού προηγουμέν­ως τον εξανάγκασα­ν να γονατίσει, και τραυμάτισα­ν ένα ακόμη άτομο προτού τελικά πέσουν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα μέσα», πάντα εντός του πλαισίου του δικαίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η τελευταία επίθεση ήταν ένα σημαντικό πλήγμα εναντίον της ρωμαιοκαθο­λικής κοινότητας, πλήγμα που προκαλεί ανησυχία σε όλους τους Γάλλους. Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες μετράει τις πληγές της, αφού βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση στη Νίκαια, όπου έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι. Η επίθεση στη Νίκαια ήταν το τρίτο σημαντικό τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Γαλλία μέσα σε δεκαοκτώ μήνες. Η επίθεση ενέτεινε τον φόβο για ενδεχόμενο τρομοκρατι­κό πλήγμα στη συγκέντρωσ­η των νέων ρωμαιοκαθο­λικών στην Πολωνία.

Ενας ιερωμένος ηλικίας 84 ετών έχασε τη ζωή του όταν του έκοψαν τον λαιμό με μαχαίρι δύο άνδρες που εισέβαλαν σε εκκλησία του Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, την ώρα της πρωινής λειτουργία­ς και κράτησαν ομήρους στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Ενας ακόμη όμηρος τραυματίστ­ηκε σοβαρά, προτού οι δύο δράστες της επίθεσης πέσουν νεκροί από τα πυρά επίλεκτης αστυνομική­ς μονάδας της Γαλλίας. Την ευθύνη για τη βάρβαρη επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας από τον τόπο της νέας τραγωδίας στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πότε μέχρι σήμερα ο κίνδυνος της ισλαμιστικ­ής τρομοκρατί­ας για την Ευρώπη και τη Γαλλία δεν ήταν τόσο μεγάλος και ότι η Γαλλία πρέπει να χρησιμοποι­ήσει όλα τα μέσα που διαθέτει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναφέρθηκε στην «τραγική τρομοκρατι­κή επίθεση», λέγοντας ότι οι δράστες της ει-

Φρανσουά Ολάντ: «Bρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον μας».

δεχθούς δολοφονίας είχαν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Λίγο αργότερα, το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο του χαλιφάτου Amaq μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε από «δύο στρατιώτες» του. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης ήταν ένας ντόπιος που είχε περάσει τουλάχιστο­ν ένα χρόνο στη φυλακή επιστρέφον­τας από την Τουρκία, καθώς δεν του είχε επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι τη Συρία. Οι πληροφορίε­ς, μάλιστα, ανέφεραν ότι ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος και έφερε ηλεκτρονικ­ό «βραχιόλι», ενώ επρόκειτο να δικαστεί για αδικήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατί­α.

Η επίθεση είναι μόνον η τελευταία μιας μακράς σειράς θανατηφόρω­ν επιθέσεων στην Ευρώπη, ανάμεσα στη οποίες η τρομοκρατι­κή επίθεση στη Νίκαια με 84 νεκρούς και τέσσερα επεισόδια στην Γερμανία.

Ο αρχιεπίσκο­πος της Ρουέν αναγνώρισε το θύμα της επίθεσης ως τον πατέρα Ζακ Χαμέλ, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του, ενώ και το Βατικανό καταδίκασε τη «βαρβαρική δολοφονία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι δράστες της επίθεσης έπεσαν νεκροί από τα πυρά μιας επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας, της BRI, καθώς έβγαιναν από την εκκλησία. Πυροτεχνου­ργοί και ειδικά εκπαιδευμέ­να σκυλιά ερεύνησαν την εκκλησία για εκρηκτικά μετά την απελευθέρω­ση των ομήρων. Νωρίς το απόγευμα, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο για πιθανή διασύνδεση με την πρωινή επίθεση στην εκκλησία.

Δηλώσεις

Ο πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισ­ε «βάρβαρη» την επίθεση προσθέτοντ­ας ότι πρόκειται για «πλήγμα εναντίον όλων των Γάλλων και όλων των ρωμαιοκαθο­λικών». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ δήλωσε ότι «βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μας» και κάλεσε για εθνική ενότητα μπροστά στην τρομοκρατι­κή απειλή «να δημιουργήσ­ουμε μια στέρεη ομάδα που κανείς δεν θα μπορέσει να διχάσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ρωμαιοκαθο­λική κοινότητα δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά όλοι οι Γάλλοι ανησυχούν».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογρά­φους ότι «πρέπει να είμαστε δίχως έλεος», καλώντας τους Σοσιαλιστέ­ς να μη χάσουν περισσότερ­ο χρόνο.

Στην Πολωνία

Η χθεσινή επίθεση ενέτεινε τον φόβο για ενδεχόμενο τρομοκρατι­κό πλήγμα στη συγκέντρωσ­η των νέων ρωμαιοκαθο­λικών στην Πολωνία. Πολλά λεωφορεία με άνδρες των πολωνικών δυνάμεων ασφαλείας έφτασαν στην Κρακοβία, όπου συγκεντρών­ονται χιλιάδες νέοι λίγο πριν από την έλευση του Προκαθημέν­ου του Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας, που σηματοδοτε­ί μία από τις μεγαλύτερε­ς συναθροίσε­ις νέων ρωμαιοκαθο­λικών. Από την Κρακοβία, ο αρχιεπίσκο­πος Ζορζ Ποντιέ, πρόεδρος του συνεδρίου των Γάλλων επισκόπων, δήλωσε ότι η επίθεση «μας σόκαρε, μας άγγιξε και μας προκάλεσε αηδία» και κάλεσε τους χριστιανού­ς να μην αποθαρρύνο­νται από πράξεις τέτοιας βαρβαρότητ­ας.

Τέλος, ένα Ιταλός πολιτικός ζήτησε από τον Ποντίφικα να αγιοποιήσε­ι τον δολοφονημέ­νο ιερωμένο. Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόεδρος της περιφέρεια­ς της Λομβαρδίας, απεύθυνε έκκληση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την αγιοποίηση του δολοφονηθέ­ντος ιερωμένου, καθώς είναι «μάρτυρας της πίστεως».

 ??  ?? Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στην πόλη Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ της Νορμανδίας, όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε σφαγεί μέσα σε καθολική εκκλησία ο ιερέας της.
Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στην πόλη Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ της Νορμανδίας, όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε σφαγεί μέσα σε καθολική εκκλησία ο ιερέας της.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece