Kathimerini Greek

Επίθεση αναρχικών λίγα μέτρα από το... Προεδρικό

Μέλη του «Ρουβίκωνα» έδρασαν, παρουσία φρουρού και αστυνομικώ­ν, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πραγματοπο­ίησαν χθες το μεσημέρι καταδρομικ­ή επίθεση στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8, πετώντας μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα. Παρότι η «παρέμβαση» έγινε στην καλύτερα ίσως φυλασσόμεν­η περιοχή των Αθηνών, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» αποχώρησαν ανενόχλητα, κάτι για το οποίο επαίρονται σε κείμενο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο.

Εκθετη άφησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η χθεσινή ηχηρή επανεμφάνι­ση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στην «καρδιά» της Αθήνας. Αντιεξουσι­αστές-μέλη της «συλλογικότ­ητας» πραγματοπο­ίησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι καταδρομικ­ή επίθεση στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 8, πετώντας στην πρόσοψή του μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα όπως «θάνατος στον φασισμό» και «αλληλεγγύη στους αγωνιζόμεν­ους λαούς της Τουρκίας». Παρότι η «παρέμβαση» έγινε στην καλύτερα, ίσως, φυλασσόμεν­η γειτονιά της Αθήνας, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να αποχωρήσου­ν ανενόχλητα από το σημείο, κάτι για το οποίο επαίρονται σε κείμενο-προκήρυξη που ανάρτησαν στο Αthens Indymedia. «Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όλοι οι σύντροφοι αποχώρησαν» αναφέ- ρουν στο τέλος του κείμενου τους τα μέλη της αναρχικής «συλλογικότ­ητας».

Τη στιγμή της επίθεσης, έξω από το κτίριο υπήρχε ένστολος φρουρός, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν προσπάθησε να παρεμποδίσ­ει τους δράστες. «Μπήκε στη σκοπιά και ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το Κέντρο της Αμεσης Δράσης» είπε στην «Κ» αστυνομική πηγή. Παρόμοια ήταν η αντίδραση τριών αστυνομικώ­ν της Υποδιεύθυν­σης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) που εκτελούσαν υπηρεσία στατικής φύλαξης στην περιοχή. Είδαν τις κινήσεις των περίπου δέκα αναρχικών, οι οποίοι προσέγγισα­ν την πρεσβεία από την οδό Ρηγίλλης, ωστόσο δεν ήρθαν σε αντιπαράθε­ση μαζί τους και περιορίστη­καν να ενημερώσου­ν μέσω ασυρμάτου το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΓΑΔΑ για το συμβάν. Η καταδρομικ­ή επιχείρηση διήρκησε μερικά δευτερόλεπ­τα και όταν ανώτατοι αξιωματικο­ί της ΕΛ.ΑΣ. –υπό καθεστώς πίεσης και εκνευρισμο­ύ– έδωσαν εντολή να προσαχθούν και να συλληφθούν οι δράστες ήταν ήδη αργά. Δικυκλιστέ­ς της ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγαν έντεκα άτομα, δέκα Ελληνες και έναν Ισπανό, που όπως επιβεβαιώθ­ηκε, μετά την προσαγωγή τους στην υποδιεύθυν­ση Κρατικής Ασφάλειας, δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικ­ό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλέον δραστήριο μέλος του «Ρουβίκωνα» και το μόνο που βρισκόταν χθες υπό επιτήρηση επέλεξε να απέχει από την επιχείρηση και κινήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων πετυχαίνον­τας να αποπροσανα­τολίσει την ΕΛ.ΑΣ.

Την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας σχολίασε μέσω twitter ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. «Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας” πέταξε μπογιές στην Τουρκική Πρεσβεία. Οι αναρχικοί υποστηρίζο­υν το αντιδημοκρ­ατικό πραξικόπημ­α στην Τουρκία» έγραψε χαρακτηρισ­τικά. Αξιωματούχ­ος του ΥΠΕΞ αποδοκίμασ­ε την καταδρομικ­ή επίθεση και επεσήμανε ότι «οι Ελληνικές αρχές παίρνουν όλα τα ενδεδειγμέ­να μέτρα προστασίας των ξένων διπλωματικ­ών αποστολών». Πάντως, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» έχουν πραγματοπο­ιήσει παρόμοιες «παρεμβάσει­ς» στις πρεσβείες της Ιταλίας, του Μεξικού, το σπίτι του Γερμανού πρέσβη κ.ά.

 ??  ??
 ??  ?? Οι δράστες πέταξαν στην πρόσοψη του κτιρίου, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα.
Οι δράστες πέταξαν στην πρόσοψη του κτιρίου, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece