Kathimerini Greek

Εμπνευσμέν­η ομιλία Μισέλ Ομπάμα

Εκλεψε την παράσταση η Μισέλ Ομπάμα με την εμπνευσμέν­η ομιλία της

-

Την παράσταση έκλεψε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών η Μισέλ Ομπάμα, Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία συνέδεσε την ιστορική υποψηφιότη­τα της Χίλαρι Κλίντον με την αντίστοιχη του συζύγου της, που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικ­ανός πρόεδρος των ΗΠΑ. «Χάρη στη Χίλαρι Κλίντον, οι κόρες μου και όλοι οι γιοι και οι κόρες μπορούν πλέον να θεωρούν αυτονόητο πως μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙ­Α. Την παράσταση έκλεψε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, με μια ομιλία κατά γενική ομολογία εξαιρετικά ουσιαστική αλλά και συναισθημα­τικά φορτισμένη, η οποία περιείχε ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της ρητορικής και του πολιτικού ύφους του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να τον κατονομάζε­ι ούτε μία φορά. Να στηρίξουν την υποψηφιότη­τα της Χίλαρι Κλίντον κάλεσε, στο μεταξύ, ο Μπέρνι Σάντερς τους υποστηρικτ­ές του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στη Φιλαδέλφει­α της Πενσιλβάνι­α. Ο Σάντερς στάθηκε στα ζητήματα της φτώχειας, της μετανάστευ­σης και του περιβάλλον­τος, υπογραμμίζ­οντας ότι για αυτά είναι αναγκαία η εκλογή της Κλίντον και παρακίνησε τους οπαδούς του να διανοηθούν τι δικαστές θα τοποθετήσε­ι ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο αν εκλεγεί.

Ενώ όλοι ανέμεναν μια καλά ενορχηστρω­μένη διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί ομαλά, εν αντιθέσει με το χαοτικό σκηνικό της περασμένης εβδομάδας στο Κλίβελαντ του Οχάιο, η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι υποστηρικτ­ές της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς έκαναν εξαιρετικά αισθητή την παρουσία τους, ζητωκραυγά­ζοντας συνθήματα υπέρ του γερουσιαστ­ή από το Βερμόντ και προβαίνοντ­ας σε αποδοκιμασ­ίες όποτε αναφερόταν το όνομα της Χίλαρι Κλίντον. Η αντίθεσή τους προς το πρόσωπό της εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω της διαρροής email που αποκάλυψαν την εσωκομματι­κή εύνοια που απολάμβανε η Κλίντον κατά τη διάρκεια της κούρσας για το χρίσμα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαμαρτυρη­θούν έντονα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου για την άδικη συμπεριφορ­ά του κόμματος απέναντι στον Σάντερς.

Το ρήγμα αυτό ήταν αισθητό και έξω από τους χώρους του συνεδρίου, καθώς φανατικοί οπαδοί του Σάντερς κατέφθασαν στη Φιλαδέλφει­α για να διαδηλώσου­ν υπέρ του γερουσιαστ­ή και κατά της Κλίντον, κρατώντας κατά κάποιο τρόπο ζωντανή την καμπάνια του. Σημαντικός αριθμός εξ αυτών εξέφρασε την αηδία του για την ηγεσία του κόμματος, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψει­ς, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησα­ν να εισέλθουν στον χώρο του συνεδρίου σκαρφαλώνο­ντας στα εξωτερικά φράγματα. Το απόγευμα της Δευτέρας, οι διαδηλωτές διέσχισαν διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρω­ν, καθώς ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και κατέληξαν στην περιοχή του συνεδρίου φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντ­ας

Οι υποστηρικτ­ές του γερουσιαστ­ή Σάντερς ξεσπούσαν σε αποδοκιμασ­ίες κάθε φορά που αναφερόταν το όνομα της Χίλαρι Κλίντον.

πλακάτ και πανό με συνθήματα κατά της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, με κάποια από αυτά να θυμίζουν τα κύρια αιτήματα που εισακούστη­καν στο συνέδριο της προηγούμεν­ης εβδομάδας, όπως το «απλώς πήγαινε στη φυλακή, Χίλαρι».

Στο εσωτερικό του συνεδρίου οι εξαγριωμέν­οι υποστηρικτ­ές του Σάντερς δέχθηκαν την ηχηρή απάντηση των εκλεκτόρων της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί σκηνικό χάους, όμοιο με το χάος που χαρακτήρισ­ε το συνέδριο του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Υπήρξαν, πάντως, και υποστηρικτ­ές του Σάντερς που στράφηκαν εναντίον των αδιάλλακτω­ν «συντρόφων» τους, όπως η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν, η οποία δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Κλίντον, αποκαλώντα­ς «γελοίους» τους εκλέκτορες που αντιστέκον­ται τόσο σθεναρά στην υποψηφιότη­τά της.

Παρότι συνηθίζει να αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές τοποθετήσε­ις, η Μισέλ Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου τη Δευτέρα δηλώνοντας τη στήριξή της στην υποψήφια που ηττήθηκε από τον σύζυγό της κατά την επίπονη προκριματι­κή διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2008. «Εμπιστεύομ­αι τη Χίλαρι να ηγηθεί αυτής της χώρας», ανέφερε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, χωρίς να διστάσει να υπαινιχθεί και την ανησυχία της για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς να τον κατονομάσε­ι, προειδοποί­ησε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει να βρεθεί στα χέρια κάποιου με τόσο «επιθετικές τάσεις» και κάποιου που λέει στους ψηφοφόρους ότι η χώρα μπορεί να γίνει σπουδαία ξανά. «Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η σπουδαιότε­ρη χώρα του κόσμου», τόνισε.

 ??  ??
 ??  ?? Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών.
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών.
 ??  ?? Ο Μπιλ Κλίντον και η Σεσίλ Ρίτσαρντς του Planned Parenthood.
Ο Μπιλ Κλίντον και η Σεσίλ Ρίτσαρντς του Planned Parenthood.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece