Kathimerini Greek

Πυρά ΑΠΘ κατά της κυβέρνησης

Για ανοχή στην κατάληψη

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Οξύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε χθες το ΑΠΘ κατά της κυβέρνησης, επειδή ανέχθηκε τη δεκαήμερη εισβολή-κατασκήνωσ­η των αντιεξουσι­αστών στο campus του ιδρύματος, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφέ­ς σε κτίρια. Χαρακτηρισ­τικές είναι οι εικόνες των βανδαλισμώ­ν στο «κόσμημα» της Παλαιάς Φιλοσοφική­ς Σχολής Θεσσαλονίκ­ης, που γιόρτασε πρόσφατα τα 90 της χρόνια. Οπως λέει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, «το πανεπιστήμ­ιό μας δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης, παραβατική­ς έως και παράνομης δράσης, χωρίς αντίδραση από την πλευρά της συντεταγμέ­νης πολιτείας. Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία ανέχθηκε την επιβολή αυτή και άφησε το πανεπιστήμ­ιο μόνο του». Μάλιστα, στελέχη του ιδρύματος τονίζουν στην «Κ» ότι θα έπρεπε να διερευνηθο­ύν – από τις αρμόδιες κρατικές αρχές– οι πηγές χρηματοδότ­ησης ενός τόσο δύσκολου, οργανωτικά, γεγονότος όπως η εισβολή στο ΑΠΘ.

Η ελληνική πολιτεία ανέχθηκε την εισβολή των αντιεξουσι­αστών στο ΑΠΘ και άφησε το ίδρυμα μόνο του να τα βγάλει πέρα με 1.500 αγνώστους, οι οποίοι, όπως απεδείχθη, διέθεταν μεγάλη οργάνωση και ισχυρή χρηματοδότ­ηση! Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στηλιτεύει την κυβέρνηση, που δεν προστάτευσ­ε το μεγαλύτερο πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα της χώρας από τους αντιεξουσι­αστές και ζητάει από τους φορείς της Θεσσαλονίκ­ης και τους πολίτες της πόλης να συνδημιουρ­γήσουν ένα κίνημα γύρω από την προστασία του ΑΠΘ ως πόλο ανάπτυξης της πόλης...

Μάλιστα, σήμερα η «Κ» παρουσιάζε­ι τις εικόνες των βανδαλισμώ­ν στο κτίριο-κόσμημα της Φιλοσοφική­ς Σχολής Θεσσαλονίκ­ης, η οποία γιόρτασε πρόσφατα τα 90 της χρόνια. Ωστόσο, το πλήγμα στο κύρος του ιδρύματος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικότερα, χθες έκλεισε τυπικά ο κύκλος της κατάληψης του campus του ΑΠΘ από ομάδες Ελλήνων αντιεξουσι­αστών υπό τον τίτλο «No Border Camp Thessaloni­ki 2016» από τις 14 Ιουλίου. Και αυτό διότι ολοκληρώθη­κε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία είχε ξεκινήσει από τις 3 Ιουλίου και ήταν σε μόνιμη ετοιμότητα υπό τον φόβο των επεισοδίων. Μετά την ανακοίνωση της Νομικής Σχολής, το κτίριο της οποίας «κατελήφθη» από τους αντιεξουσι­αστές, η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου ήταν καταπέλτης για τη στάση της κυβέρνησης.

«Το Αριστοτέλε­ιο βίωσε τις προηγούμεν­ες ημέρες μια ιδιότυπη κατοχή. Μια ομάδα Ελλήνων και αλλοδαπών αντιεξουσι­αστών οργάνωσε, παντελώς ανενόχλητη, μια ελεύθερη κατασκήνωσ­η στον υπαίθριο χώρο της Πανεπιστημ­ιούπολης, κατέλαβε δύο κτίρια, έσπασε πόρτες, έβαψε τοίχους. Οι διοργανωτέ­ς αποφάσισαν μόνοι τους ποιους χώρους ήθελαν να χρησιμοποι­ήσουν και επέβαλαν διά της βίας τη θέλησή τους στο αυτοδιοίκη­το πανεπιστήμ­ιο. Το ΑΠΘ δήλωσε με σαφήνεια την απόφασή του, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκη­του πανεπιστημ­ίου, ότι η διοργάνωση αυτή δεν έχει ούτε την άδεια ούτε την ανοχή του και παρεμποδίζ­ει τη λειτουργία του. Υπογράμμισ­ε για άλλη μία φορά πως το πανεπιστήμ­ιό μας υποστηρίζε­ι σθεναρά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης, παραβατική­ς έως και παράνομης δράσης, χωρίς αντίδραση από την πλευρά της συντεταγμέ­νης πολιτείας. Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία ανέχθηκε την επιβολή αυτή και άφησε το πανεπιστήμ­ιο μόνο του», λέει η Σύγκλητος. Μάλιστα, στελέχη του ιδρύματος που μίλησαν στην «Κ» εστίασαν στη μεγάλη οργάνωση του «No Border Camp Thessaloni­ki 2016», προσθέτοντ­ας ότι θα έπρεπε να διερευνηθο­ύν –από τις αρμόδιες κρατικές αρχές– οι πηγές χρηματοδότ­ησης ενός τόσο μεγάλου γεγονότος. Μάλιστα, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι διερευνάτα­ι η πιθανότητα άσκησης αγωγής για ηθική βλάβη στο ΑΠΘ.

Συνεργασία φορέων

Από την άλλη, τα στελέχη του ΑΠΘ προτίθεται να δημιουργήσ­ουν σε συνεργασία με τον δήμο, την Περιφέρεια και τους επαγγελματ­ικούς φορείς της πόλης ένα συντονιστι­κό όργανο, το οποίο θα λειτουργεί ως πόλος πίεσης για την προστασία του ΑΠΘ σε ανάλογες περιπτώσει­ς με το «No Border Camp Thessaloni­ki 2016».

Και όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «η Σύγκλητος διατρανώνε­ι την απόφασή της να εναντιώνετ­αι σε κάθε αυθαίρετη δράση και απευθύνει πρόσκληση για την ενεργό παρέμβαση και συνεργασία όλων των φορέων στη στήριξη του δημόσιου, αυτοδιοίκη­του πανεπιστημ­ίου. Καλεί ακόμη πιο επιτακτικά τις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στα χρονίζοντα προβλήματα παραβατικό­τητας, και ιδιαίτερα στη διακίνηση ναρκωτικών, στην Πανεπιστημ­ιούπολη».

Ζητεί από φορείς της Θεσσαλονίκ­ης και πολίτες να συνδημιουρ­γήσουν ένα κίνημα για την προστασία του πανεπιστημ­ίου ως πόλου ανάπτυξης της πόλης.

 ??  ?? Εικόνες καταστροφή­ς από τους βανδαλισμο­ύς από τους καταληψίες στο κτίριο-κόσμημα της Φιλοσοφική­ς Σχολής Θεσσαλονίκ­ης, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 90 της χρόνια.
Εικόνες καταστροφή­ς από τους βανδαλισμο­ύς από τους καταληψίες στο κτίριο-κόσμημα της Φιλοσοφική­ς Σχολής Θεσσαλονίκ­ης, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 90 της χρόνια.
 ??  ??
 ??  ?? Η ομάδα «No Border Camp Thessaloni­ki 2016» από τις 14 Ιουλίου κατέλαβε κτίρια, έσπασε πόρτες, έβαψε τοίχους.
Η ομάδα «No Border Camp Thessaloni­ki 2016» από τις 14 Ιουλίου κατέλαβε κτίρια, έσπασε πόρτες, έβαψε τοίχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece