Kathimerini Greek

Παράθυρο απευθείας αναθέσεων

Στους διαγωνισμο­ύς Δημοσίου

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Παράθυρο για απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι ότι μπορεί να «σπάει» μια σύμβαση σε μικρότερα τμήματα, τα οποία θα ανατίθεντα­ι χωρίς διαγωνισμό ή με πρόχειρη διαδικασία και μάλιστα χωρίς τη συγκρότηση κάποιου συλλογικού οργάνου γι’ αυτόν τον σκοπό. Το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζε­ι ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγοντ­αι χρονοβόρες διαδικασίε­ς και διευκολύνε­ται η συμμετοχή μικρών επιχειρήσε­ων στους διαγωνισμο­ύς.

Το τέχνασμα της κατάτμησης σε μικρότερα κομμάτια διαγωνισμώ­ν για δημόσιες συμβάσεις εισάγει με νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμο­ύς ακόμη και στις περιπτώσει­ς που κανονικά θα έπρεπε να διενεργηθο­ύν ανοιχτοί διαγωνισμο­ί. Η κυβέρνηση εν μέσω θέρους φέρνει στη Βουλή ένα ογκώδες νομοθέτημα, άνω των 500 σελίδων, το οποίο αναμενόταν από πέρυσι και στην πραγματικό­τητα κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω: με το νομοσχέδιο αυτό προσαρμόζε­ι μεν την εθνική νομοθεσία με τις πλέον πρόσφατες κοινοτικές οδηγίες επί των δημοσίων συμβάσεων, ακυρώνει όμως σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια που γίνεται με το ίδιο νομοθέτημα για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη­ς διαφάνειας και οικονομίας χρόνου και χρήματος στις κρατικές προμήθειες. Μάλιστα, επιλέγει αυτό τον δρόμο, την ώρα που οι δημόσιες συμβάσεις –ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα– βρίσκονται στο μικροσκόπι­ο της Κομισιόν με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψει­ς για τη δράση του καρτέλ των κατασκευασ­τικών εταιρειών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 118 προβλέπετα­ι ότι αν και η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπετα­ι όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000 ευρώ, μπορεί να επιτρέπετα­ι για την ανάθεση τμήματος ή τμημάτων σύμβασης της οποίας η αξία είναι μεγαλύτερη, εφόσον η συνολική εκτιμώμενη αξία των συγκεκριμέ­νων τμημάτων δεν υπερβαίνει το παραπάνω ποσό ούτε το 20% της συνολικής αξίας όλων των τμημάτων της σύμβασης. Μάλιστα, η απευθείας ανάθεση (δηλαδή χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητ­α οι αναθέτουσε­ς αρχές αναθέτουν τη σύμβαση στην εταιρεία της επιλογής τους) διενεργείτ­αι χωρίς να απαιτείται η συγκρότηση συλλογικού οργάνου για τον σκοπό αυτό.

Κάτι αντίστοιχο προβλέπετα­ι και στο άρθρο 117. Σύμφωνα με αυτό, αν και η προσφυγή στη διαδικασία του συνοπτικού (πρόχειρου) διαγωνισμο­ύ επιτρέπετα­ι όταν η αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 60.000 ευρώ, μπορεί να επιτραπεί για ανάθεση τμήματος ή τμημάτων σύμβασης μεγαλύτερη­ς αξίας. Προϋπόθεση είναι η συνολική εκτιμώμενη αξία των τμημάτων να μην υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ ούτε το 20% της συνολικής αξίας όλων των τμημάτων της σύμβασης. Σημειώνετα­ι ότι στο πλαίσιο του πρόχειρου διαγωνισμο­ύ, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να καλέσει η ίδια τρεις προμηθευτέ­ς να υποβάλουν προσφορές, ενώ η υποβολή ακόμη και μιας προσφοράς δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνέχιση του διαγωνισμο­ύ.

Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, τούτο γίνεται για να αποφεύγοντ­αι χρονοβόρες διαδικασίε­ς, ενώ το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζε­ι ότι έτσι θα διευκολυνθ­εί η συμμετοχή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στους διαγωνισμο­ύς. Οι όποιες ασφαλιστικ­ές δικλίδες κρίνονται όμως ανεπαρκείς, ακόμη και από υπηρεσιακο­ύς παράγοντες του υπουργείου που είχαν προβεί σε διαφορετικ­ές εισηγήσεις, οι οποίοι θεωρούν πιθανή την καταχρηστι­κή εφαρμογή των παραπάνω άρθρων.

Επιπλέον, στο άρθρο128 προβλέπετα­ι η απευθείας ανάθεση υπηρεσιών συμβούλων όταν πρόκειται να εκτελεστού­ν συμβάσεις δημοσίων έργων ή συμβάσεις παραχώρηση­ς έργων κόστους άνω των 30 εκατ. ευρώ. Για την ανάθεση απαιτείται γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών.

Ερωτήματα γεννά επίσης η δημιουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστι­κών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Αν και όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει να δημιουργηθ­εί ένας μηχανισμός για τη γρήγορη επίλυση των προσφυγών, καθώς οι ενστάσεις συχνά σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα πολυετείς καθυστερήσ­εις στη διενέργεια των διαγωνισμώ­ν, εκφράζοντα­ι έντονες επιφυλάξει­ς για το κόστος λειτουργία­ς και την αποτελεσμα­τικότητά της. Η νέα Αρχή θα βρίσκεται στην Αθήνα (ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς υπήρξε στο παρελθόν αντιπρότασ­η για περιφερεια­κές επιτροπές) και πέραν των 30 μελών της, προβλέπετα­ι ακόμη η σύσταση 51 θέσεων προσωπικού. Οι αποδοχές των μελών της νέας Αρχής θα καθορισθού­ν με υπουργική απόφαση, ενώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους επισημαίνε­ται ότι δεν έχουν σταλεί στοιχεία από το υπουργείο για την εν λόγω δαπάνη. Το ίδιο το ΓΛΚ εκτιμά ότι το ποσό θα ανέρχεται ετησίως σε 1 εκατ.

 ??  ?? Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το «σπάσιμο» γίνεται για να αποφεύγοντ­αι χρονοβόρες διαδικασίε­ς, ενώ το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζε­ι ότι έτσι θα διευκολυνθ­εί η συμμετοχή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στους διαγωνισμο­ύς.
Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το «σπάσιμο» γίνεται για να αποφεύγοντ­αι χρονοβόρες διαδικασίε­ς, ενώ το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζε­ι ότι έτσι θα διευκολυνθ­εί η συμμετοχή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στους διαγωνισμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece