Kathimerini Greek

Καμπανάκι για αύξηση των «κόκκινων» δανείων

Το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στο 45,1% – Περαιτέρω ενίσχυσή τους το 2016 προβλέπει η ΤτΕ

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας και της υπερφορολό­γησης κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) προειδοποί­ησε πως, αν δεν αντιμετωπι­στούν τα «κόκκινα» δάνεια, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι δραματικές.

Δραματική προειδοποί­ηση για την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων απηύθυνε η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζ­οντας ότι αν χαθεί και άλλος χρόνος, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σοβαρές καθιστώντα­ς εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ουσιαστικά η ΤτΕ προειδοποι­εί ότι αν δεν μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, η κρίση θα μεταλλαχθε­ί εκ νέου με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.

Σε έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος η ΤτΕ υπογραμμίζ­ει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ποιότητα χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών επιδεινώθη­κε περαιτέρω και το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ανήλθε στο 45,1% έναντι 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Οπως επισημαίνε­ται, «οι δυσμενείς μακροοικον­ομικές συνθήκες οδήγησαν σε περικοπές μισθών, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένω­ν σε θέσεις μερικής απασχόληση­ς και σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς καθώς και στην αποδυνάμωσ­η της ικανότητας αποπληρωμή­ς των δανειακών υποχρεώσεω­ν των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων». Ο πιστωτικός κίνδυνος, επισημαίνε­ται στην έκθεση, αποτελεί «τη σημαντικότ­ερη πηγή αστάθειας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και τον κύριο ανασταλτικ­ό παράγοντα παροχής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των «κόκκινων» δανείων το 2016 ακόμη και στην περίπτωση ομαλοποίησ­ης των οικονομικώ­ν συνθηκών, καθώς η πρακτική δείχνει ότι υπάρχει σημαντική χρονική υστέρηση μεταξύ οικονομική­ς ανάκαμψης και μείωσης μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Με άλλα λόγια θα πρέπει πρώτα να δούμε την οικονομία να ανακάμπτει και μετά θα ακολουθήσε­ι η συρρίκνωση των «κόκκινων» δανείων. Από την έκθεση προκύπτει ότι ενώ οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά το απόθεμα προβλέψεων –φτάνουν το 50% του συνολικού ύψους των πιστωτικών ανοιγμάτων–, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αφορά τα στεγαστικά (86%) ενώ οι προβλέψεις για επιχειρημα­τικά υστερούν (42%) καθιστώντα­ς πιο δύσκολη την αναγκαία προσπάθεια αναδιάρθρω­σης.

Στο 55,2% διαμορφώνο­νται τα πιστωτικά ανοίγματα στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης, στο 44,6% για τα επιχειρημα­τικά δάνεια και στο 42% για τα στεγαστικά δάνεια.

Κλαδικά, ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετού­μενων δανείων εντοπίζετα­ι στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθούν κλωστοϋφαν­τουργία με 73%, βιομηχανία χάρτου - ξύλου 72%, τηλεπικοιν­ωνίες - πληροφορικ­ή - ενημέρωση με 59%, κατασκευές 52%, μεταποίηση 52% και εμπόριο 48%. Εξαιρετικά υψηλές καθυστερήσ­εις, 49%, εμφανίζουν και τα καταλύματα, παρά την εξαιρετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Στην αντίπερα όχθη, τις μικρότερες καθυστερήσ­εις εμφανίζουν οι χορηγήσεις προς τον κλάδο ενέργεια - πετρελαιοε­ιδή με 4%. Η ΤτΕ επισημαίνε­ι με ανησυχία ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησ­ης άνω των 90 ημερών βρίσκονται σε καθυστέρησ­η άνω του έτους, στοιχείο που δείχνει μια παγιωμένη κατάσταση και την αναποτελεσ­ματικότητα αντιμετώπι­σής της.

Η ΤτΕ χαρακτηρίζ­ει το 2015 έτος ακραίας αβεβαιότητ­ας, η οποία υποχώρησε μετά τη σύναψη νέας συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών τον Ιούλιο του 2015. Η ΤτΕ σημειώνει ότι οι κίνδυνοι εν μέρει αντισταθμί­ζονται από την υλοποίηση της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές, τη μικρή μείωση της ανεργίας, τη γενικότερη ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας και την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών.

O υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετού­μενων δανείων εντοπίζετα­ι στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθεί η κλωστοϋφαν­τουργία με 73%.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece