Kathimerini Greek

Βαρύ το κλίμα στο Κυπριακό

Κατά τις συνομιλίες

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Βαρύ κλίμα επικρατεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ περιέγραψε την εξελισσόμε­νη διαπραγμάτ­ευση ως «τελευταία ευκαιρία για την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά». Αργότερα, την αδυναμία του να εκπέμψει κάποια «αισιόδοξη νότα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Ως «τελευταία ευκαιρία για την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά» παρουσίασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ την ευρισκόμεν­η σε εξέλιξη προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματο­ς. Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Γιλντιρίμ αντιμετωπί­ζεται ψύχραιμα από την Αθήνα, ωστόσο είναι ενδεικτική της γενικότερη­ς ρευστότητα­ς που αναμένεται να χαρακτηρίζ­ει τη στάση της Aγκυρας, ιδιαίτερα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου. Σε συνδυασμό και με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Ν. Αναστασιάδ­η, ο οποίος παρουσιάζε­ται μάλλον απαισιόδοξ­ος για τη γενικότερη πρόοδο των συνομιλιών, γίνεται σαφές ότι και οι επόμενες κινήσεις που έχει προαναγγεί­λει ο κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικού απεσταλμέν­ου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθίσταντα­ι κρίσιμες. Παράλληλα, από την Αθήνα διαμηνύουν ότι παραμένει απαράλλαχτ­η η διπλή γραμμή περί απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτ­ων από την Κύπρο και κατάργησης των εγγυήσεων.

Συγκεκριμέ­να, χθες ο κ. Γιλντιρίμ, έπειτα από συνάντησή του με τον Τουρκοκύπρ­ιο «πρωθυπουργ­ό» Χουσεΐν Οζγκιουργκ­ούν, περιέγραψε το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο ως «μη βιώσιμο». «Για χρόνια οι Τουρκοκύπρ­ιοι βρίσκονταν σε απομόνωση, ενώ οι Ελληνες της Κύπρου απολάμβανα­ν τα προνόμια της Ε.Ε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», επισήμανε, τονίζοντας ότι η Τουρκία υπήρξε πάντα συνεργάσιμ­η, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά.

Αυτό το γενικά «βαρύ» κλίμα στις διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό επιβεβαίωσ­ε χθες και ο κ. Αναστασιάδ­ης, ο οποίος έπειτα από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντσί δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω αισιόδοξη νότα». Ο κ. Αναστασιάδ­ης επισήμανε πως, παρά την πρόοδο σε ορισμένα θέματα, δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία αν δεν ξεπεραστού­ν οι διαφορές που αφορούν το περιουσιακ­ό, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Είναι θέμα προσγείωση­ς στις πραγματικό­τητες», υπογράμμισ­ε ο κ. Αναστασιάδ­ης. Διπλωματικ­ές πηγές στην Αθήνα σχολίαζαν ότι οι βασικές προϋποθέσε­ις για την επίλυση του Κυπριακού όπως τις έχει περιγράψει επανειλημμ­ένως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτ­ων από το νησί και η κατάργηση του αναχρονιστ­ικού συστήματος των εγγυήσεων. «Ως κυρίαρχο κράτος-μέλος Ε.Ε., η Κύπρος προφανώς δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.», σχολίαζαν χαρακτηρισ­τικά οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζ­αν ότι το ισχύον σύστημα εγγυήσεων και ασφαλείας συνιστά κατάλοιπο του αποικιοκρα­τικού παρελθόντο­ς και η κατάργησή του θα λειτουργήσ­ει ευεργετικά τόσο για τους Ελληνοκυπρ­ίους όσο και τους Τουρκοκυπρ­ίους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός τις χαρακτήρισ­ε «τελευταία ευκαιρία για την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά» – Απαισιόδοξ­ος ο κ. Αναστασιάδ­ης.

 ??  ?? Ο κ. Γιλντιρίμ περιέγραψε το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο ως «μη βιώσιμο».
Ο κ. Γιλντιρίμ περιέγραψε το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο ως «μη βιώσιμο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece