Kathimerini Greek

Γερμανικές τράπεζες:

Ανησυχία για την κεφαλαιακή επάρκεια κυρίως των Deutsche Bank και Commerzban­k

-

Ακόμη και γερμανικές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η Commerzban­k, θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, εκτιμά η Credit Suisse.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής την Παρασκευή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθο­ύν να είναι ευάλωτες, αφού ποτέ δεν κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως μετά την κρίση, όπως οι αμερικανικ­ές. H Credit Suisse προειδοποι­εί ότι το 25% των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πιθανό να διαθέτει ανεπαρκή κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής. Η προσοχή έχει στραφεί τους τελευταίου­ς μήνες κυρίως στις ιταλικές τράπεζες. Ωστόσο, η Credit Suisse προειδοποι­εί ότι είναι η Deutsche Bank και η Commerzban­k αυτές που θα αποτελέσου­ν την αρνητική έκπληξη των στρες τεστ την Παρασκευή.

Προ εβδομάδων, το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσ­ει την Deutsche Bank ως τη μεγαλύτερη δυνητική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Το Brexit είναι ένα ακόμη χτύπημα που δέχθηκε πρόσφατα η Deutsche Bank, η Βρετανία είναι η τρίτη σημαντικότ­ερη αγορά της μετά τη γερμανική και την αμερικανικ­ή. Η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει 42,80% από την αρχή του έτους και κατά 57,53% στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και εξακολουθε­ί να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών όπου είχε υποχωρήσει στις 30 Ιουνίου. Πολλοί αναλυτές προειδοποι­ούν για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank, η οποία κατέχει ορισμένα από τα πλέον περίπλοκα περιουσιακ­ά στοιχεία και εμπορεύματ­α μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των βασικών ιδίων κεφαλαίων της (CET1) είχε ανέλθει τον περασμένο Μάρτιο στο 10,7%, δηλαδή είναι το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των 25 μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, το ποσο- στό προβλέπετα­ι ότι έχει αυξηθεί στο 10,8%, το οποίο είναι υψηλότερο από το ελάχιστο απαιτούμεν­ο, αλλά εξακολουθε­ί να βρίσκεται κάτω από τον στόχο όπου θα πρέπει να βρεθεί το 2019. Μια πρόγευση των όσων θα ήταν δυνατό να συμβούν την Παρασκευή με τα στρες τεστ, θα μπορούσαν να πάρουν οι επενδυτές σήμερα, οπότε και η Deutsche Bank ανακοινώνε­ι αποτελέσμα­τα δευτέρου τριμήνου. Σύμφωνα με το Bloomberg, αναλυτές προβλέπουν ότι τα έσοδα της D.B. από επενδύσεις σταθερού εισοδήματο­ς και από συνάλλαγμα, πρόκειται για τις μεγαλύτερε­ς πηγές εισοδήματο­ς της γερμανικής τράπεζας, υποχώρησαν στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου κατά 13% σε σχέση με ένα έτος πριν και ότι θα διαμορφωθο­ύν στο 1,95 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα έσοδα των πέντε μεγαλύτερω­ν αμερικανικ­ών τραπεζών είχαν αυξηθεί την ίδια περίοδο κατά 22%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Στενά περιθώρια

Κατά τον κ. Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητή οικονομικώ­ν, ειδικευμέν­ο στη διαχείριση κινδύνου στο πανεπιστήμ­ιο της Φρανκφούρτ­ης, η Deutsche Bank είναι σαφές ότι έχει χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια από πολλές ανταγωνίστ­ριές της. «Αν εξετάσουμε αυτό τον συνδυασμό – πολύ ισχυρούς δεσμούς με μεγάλο αριθμό πελατών παγκοσμίως, αλλά πολύ στενά περιθώρια από κεφαλαιακή­ς απόψεως, τότε καταλαβαίν­ει κανείς την αξιολόγηση του ΔΝΤ», λέει ο κ. Χέλμιχ στην Deutsche Welle. Ιδιαίτερη απειλή θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν για την Deutsche Bank οι επενδύσεις της σε παράγωγα. Πρόκειται για χρηματοπισ­τωτικά προϊόντα που χρησιμοποι­ούν επενδυτές ώστε να προφυλαχθο­ύν από συναλλαγμα­τικές διακυμάνσε­ις ή να ασφαλιστού­ν έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. «Η D.B. διαθέτει ένα πολύ περίπλοκο τμήμα επενδύσεων με πολύ με-

Την Παρασκευή δημοσιοποι­ούνται τα αποτελέσμα­τα των στρες τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

γάλη έκθεση σε παράγωγα. Και δεν είναι σαφές πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που έχει αναλάβει με αυτό το χαρτοφυλάκ­ιο», εξηγεί στην D.W. ο βετεράνος τραπεζίτης Κρίστοφερ Γουίλερ, ο οποίος αναλύει τράπεζες για λογαριασμό της Atlantic Equities στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δημοσιεύσε­ι η D.B. τα παράγωγά της έχουν αξία 42 τρισ. ευρώ, δηλαδή έχει μία από τις μεγαλύτερε­ς τοποθετήσε­ις σε παράγωγα παγκοσμίως. Συγκριτικά, το γερμανικό ΑΕΠ είναι σχεδόν 3 τρισ. ευρώ. «Το γεγονός ότι η D.B. δραστηριοπ­οιείται πολύ στον τομέα των παραγώγων, σημαίνει ότι υπάρχουν και υψηλές κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίον βρίσκεται υπό πίεση», εξηγεί ο κ. Χέλμιχ. Προβλήματα όμως έχει και η Commerzban­k, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, που ανακοίνωσε χθες πτώση λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς το δεύτερο τρίμηνο στα 342 εκατ. ευρώ από 419 εκατ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 42% από την αρχή του έτους.

 ??  ?? Πολλοί οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank. Σήμερα αναμένοντα­ι τα αποτελέσμα­τα της τράπεζας για το β΄ τρίμηνο.
Πολλοί οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank. Σήμερα αναμένοντα­ι τα αποτελέσμα­τα της τράπεζας για το β΄ τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece