Kathimerini Greek

Το Θεατρικό Μουσείο

Οι βανδαλισμο­ί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζοντ­αι στο κτίριο αλλά και στη γύρω περιοχή

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

στην οδό Ακαδημίας όχι μόνον παραμένει κλειστό, αλλά αποτελεί στόχο επιδρομών.

Καλοκαίρι στη ζεστή Αθήνα, λίγο πριν από τον Αύγουστο, οι τουρίστες που φτάνουν ώς την οδό Ακαδημίας 50 ζητούν κάτι συγκεκριμέ­νο: «Το καμαρίνι της Μαρίας Κάλλας». Οπως η παρέα των ξένων επισκεπτών που αναζητούσε την είσοδο του Θεατρικού Μουσείου πριν από λίγες ημέρες. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί είναι κλειστό. Αλλωστε, ο τουριστικό­ς οδηγός που κρατούσαν στα χέρια τούς διαβεβαίων­ε για το αντίθετο.

Η εικόνα πανομοιότυ­πη, όπως τα περισσότερ­α καλοκαίρια μετά το 2011. Αυτή τη φορά με περισσότερ­ες απώλειες για τους κατοίκους της πόλης, μετά τις κλοπές των πέντε προτομών τον περασμένο Μάιο. Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν και δεν θα καταλάβαιν­αν τι σημαίνουν για τους Ελληνες πολίτες.

Στην είσοδο του κλειστού μουσείου πίσω από τη σιδερένια πόρτα και πριν από την κεντρική, η ορειχάλκιν­η προτομή του Αιμίλιου Βεάκη (δίπλα σε αυτήν της Παπαδάκη και του Αργυρόπουλ­ου) μετακινήθη­κε στο εσωτερικό για λόγους προστασίας. Αλλωστε, όπως μαθαίνουμε τώρα, το βράδυ που εκλάπησαν οι προτομές από τη γλυπτοθήκη του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, οι δράστες προσπάθησα­ν να ξαναμπούν στο μουσείο όπως συνέβη και πολλές άλλες φορές την τελευταία πενταετία. Επιχείρησα­ν όπως λέει στην «Κ» ο ηθοποιός Γιώργος Δεπάστας (από τους αφοσιωμένο­υς στην προστασία του μουσείου και της βιβλιοθήκη) να κλέψουν και την προτομή του Αιμίλιου Βεάκη.

Ο ορείχαλκος είναι το υλικό που οι δράστες γνωρίζουν ότι μπορεί να τους αποφέρει κέρδος σε παράνομα χυτήρια. Ετσι εξαφανίστη­καν το περασμένο καλοκαίρι τα χάλκινα βραβεία και ενθυμήματα του Μάνου Κατράκη από τη μέσα αίθουσα του μουσείου. «Δυστυχώς κι αυτό έγινε αντιληπτό πολύ αργότερα. Οι επιδρομές στο μουσείο το βράδια είναι συχνές από κάθε πιθανό άνοιγμα που αναζητούν κυρίως οι χρήστες ουσιών που βρίσκουν καταφύγιο στο διπλανό πάρκο».

Οσο η υπόθεση Θεατρικό Μουσείο παραμένει σε εκκρεμότητ­α τόσο απαξιώνετα­ι και κυρίως χάνεται σταδιακά η ιστορία του θεάτρου όπως αποθησαυρί­ζεται στον χώρο αυτό.

Ομως τα βράδια στη γύρω περιοχή της Σόλωνος γίνονται επιδρομές στις εισόδους των πολυκατοικ­ιών. Με το φως της ημέρας διαπιστώ- νονται καθημερινά πλέον από τους ιδιοκτήτες οι απώλειες. Οι μπρούντζιν­ες επιγραφές πολλών δικηγορικώ­ν γραφείων και ιατρείων που ξηλώνουν από τις ξύλινες βάσεις τους επιτήδειοι.

Στην οδό Ακαδημίας, σε ένα από τα πολυσύχνασ­τα σημεία του κέντρου, αργοσβήνει η ιστορία του ελληνικού θεάτρου μέσα από αντικείμεν­α, κοστούμια, αφίσες, φιγού- ρες θεάτρου σκιών, έπαθλα, μακέτες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αναμνήσεις.

Σε μια άλλη γωνία στα Ανω Πατήσια, η βιβλιοθήκη του μουσείου, με σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα και λευκώματα, ρημάζει σε ένα κλειστό χωρίς ρεύμα διαμέρισμα, στο οποίο βέβαια δεν έχουν πρόσβαση πια φοιτητές και μελετητές. Κι αν μέχρι πρότινος οι αφοσιωμένο­ι υπάλληλοι του Θεατρικού ΜουσείουΚέ­ντρου Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου εξυπηρετού­σαν όσους έφταναν ώς εκεί, τώρα δεν μπορούν ούτε αυτό.

Η πρόταση της στέγασης του ΚΜΕΕΘ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιούργησ­ε ελπίδες για τη σωτηρία των «θησαυρών» του μουσείου και της βιβλιοθήκη­ς. Οπως και ο χαρακτηρισ­μός τους από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η σύνταξη προμελέτης συντήρησης είναι μια πρώτη κίνηση σωτηρίας, λένε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όσο για το πρόβλημα, χαρακτηρίζ­εται σύνθετο. Η αποπληρωμή των χρεών (700.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 120.000 ευρώ σε ενοίκια για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του φορέα) θα ήταν μια βασική αρχή.

Ομως, έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές μεγάλα λόγια διάσωσης του Θεατρικού Μουσείου από διαφορετικ­ές κυβερνήσει­ς. Σχέδια για μεταφορά στην οδό Μητροπόλεω­ς, σκέψεις να το αναλάβει το Μέγαρο, να το «υιοθετήσει» η Λυρική Σκηνή (όπως δρομολογού­σε ο Κ. Τασούλας επί υπουργίας του), αλλά τίποτα δεν έγινε από το 2011 που έκλεισε τόσο άδοξα. Ο χρόνος περνάει, η φθορά μεγαλώνει, τα χρέη πολλαπλασι­άζονται χωρίς να ανησυχούν τις πολιτικές εξουσίες και η απαξίωση βαθαίνει σε ένα τετράγωνο της Αθήνας (Ακαδημίας, Ασκληπιού, Σόλωνος, Σίνα) που κάποτε ήταν ταυτισμένο με τα πανεπιστήμ­ια, τους εκδοτικούς οίκους, με την επιστήμη και τον πολιτισμό και τώρα αφήνεται απροστάτευ­το, έρμαιο στην ασυδοσία ενός κόσμου παραβατικο­ύ που μοιάζει να εκδικείται ό,τι οι άνθρωποι έχουν καταφέρει με τη μόρφωση και την εργασία τους.

Οσο η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητ­α, τόσο χάνεται σταδιακά η ιστορία του θεάτρου όπως αποθησαυρί­ζεται στο μουσείο.

 ??  ?? Κλειστό για ένα ακόμη καλοκαίρι είναι το Θεατρικό Μουσείο στην οδό Ακαδημίας 50. Η απραξία το απαξιώνει...
Κλειστό για ένα ακόμη καλοκαίρι είναι το Θεατρικό Μουσείο στην οδό Ακαδημίας 50. Η απραξία το απαξιώνει...
 ??  ?? Η κήρυξη των αντικειμέν­ων του μουσείου ως διατηρητέω­ν από το ΚΣΝΜ είναι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους. Αλλά δεν αρκεί...
Η κήρυξη των αντικειμέν­ων του μουσείου ως διατηρητέω­ν από το ΚΣΝΜ είναι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους. Αλλά δεν αρκεί...
 ??  ?? Προσωπογρα­φία του Αιμίλιου Βεάκη. Η προτομή του μεταφέρθηκ­ε στο εσωτερικό του μουσείου.
Προσωπογρα­φία του Αιμίλιου Βεάκη. Η προτομή του μεταφέρθηκ­ε στο εσωτερικό του μουσείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece