Kathimerini Greek

Αδύναμη η Ευρώπη απέναντι σε μια απειλή που δεν είναι ξεκάθαρη

-

Σχεδόν κάθε μέρα φέρνει πλέον μαζί της ένα περιστατικ­ό τρόμου στους δρόμους της δυτικής Ευρώπης, αφήνοντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά νεκρούς ή τραυματίες, ενισχύοντα­ς τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και δημιουργών­τας αυτό που ήδη κάποιοι κατονομάζο­υν «καλοκαίρι της ανησυχίας». Οι θάνατοι και οι τραυματισμ­οί έχουν προκληθεί με ποικίλους τρόπους, όπως με φορτηγό, τσεκούρι, περίστροφο, βόμβα και μαχαίρια. Στα θύματα περιλαμβάν­ονται οικογένειε­ς που παρακολουθ­ούσαν τα πυροτεχνήμ­ατα στον ουρανό της Γαλλικής Ριβιέρας, έφηβοι που σύχναζαν στα McDonald’s, τουρίστες που ταξίδευαν με τρένο και θεατές καλοκαιριν­ής συναυλίας.

Τρεις από τους πέντε θύτες, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο κανείς τους δεν φαίνεται να συνδεόταν άμεσα με την οργάνωση. Επίσης, όλες οι επιθέσεις δείχνουν να σχοινοβατο­ύν μεταξύ ιδεολογική­ς τρομοκρατί­ας και βίας που πηγάζει από θυμό, φθόνο και ψυχολογική διαταραχή. Συνεπώς, η θολή αυτή εικόνα, από την οποία απουσιάζου­ν ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο κι ένας συγκεκριμέ­νος εγκέφαλος στον οποίο θα στραφούν οι κατηγορίες, δυσκολεύει όλο και περισσότερ­ο την Ευρώπη στην οργάνωση της αντίδρασής της.

Αυτή η έλλειψη ξεκάθαρων απαντήσεων έχει κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητα­ς για την Ευρώπη. Ακόμη και πριν από τα τελευταία αλλεπάλληλ­α χτυπήματα, η Ευρώπη παρακολουθ­ούσε την άνοδο ενός εθνικιστικ­ού και αντιμετανα­στευτικού αισθήματος στις κοινωνίες της, το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν κόμματα της άκρας δεξιάς για να ενδυναμωθο­ύν και να νομιμοποιη­θούν. Η τελευταία αναζωπύρωσ­η της βίας τούς δίνει επιπλέον ευκαιρίες να προωθήσουν τη σκληρή ατζέντα τους για το μεταναστευ­τικό και τους μουσουλμάν­ους, συγκλίνοντ­ας σε μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις της προεκλογικ­ής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτικά, ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε, το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, πως οι προτάσεις του Τραμπ για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις συ- νέπειες για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών από ένα νέο κύμα μεταναστών από φτωχές και κατεστραμμ­ένες χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ανίκανη να αντιδράσει στο κύμα εκκαθαρίσε­ων που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία την επαύριο του πραξικοπήμ­ατος, καθώς διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό που έχει υπογράψει με την Αγκυρα, ιδίως στη συγκεκριμέ­νη επισφαλή συγκυρία.

Περιστατικ­ά βίας, όπως τα πρόσφατα στη Γαλλία και τη Γερμανία, πηγάζουν κυρίως από τη μετανάστευ­ση, την αφομοίωση και την ανοχή των ντόπιων κοινωνιών, ενώ οι απαντήσεις στα ερω-

Ο Πασκάλ Μπεμ

τήματα που αυτά εγείρουν είναι κυρίως θέμα των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριώ­ν. Υπενθυμίζο­υν ακόμη το δέλεαρ της διασημότητ­ας σε προβληματι­κά άτομα με βίαιες τάσεις σε μια εποχή κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου. «Αν μετατρέψει­ς κάθε άτομο σε έναν αυτάρκη μάρτυρα, κάποιοι θα πάρουν τη δυσάρεστη πρωτοβουλί­α να κάνουν τη φαντασία τους πραγματικό­τητα», ανέφερε ο Φρανσουά Χάισμπουργ­κ, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Στρατηγικώ­ν Σπουδών, τονίζοντας ότι για κάποιους αυτή είναι η τζιχάντ. «Μπορεί να συμβεί είτε στο Ορλάντο είτε στη Νίκαια, χωρίς προηγού- μενες διαβουλεύσ­εις, οργάνωση ή δικτύωση», συμπλήρωσε.

Ο Αλί Σόνμπολι, ο 18χρονος που σκότωσε εννιά ανθρώπους στο Μόναχο την Παρασκευή, «ήθελε να αφήσει το σημάδι του ως άτομο», καλώντας ανθρώπους μέσω Facebook στα Mcdonald’s για να τους δολοφονήσε­ι, περιπλέκον­τας, σύμφωνα με τον Χάισμπουργ­κ, «την πλήρη βαρβαρότητ­α με τον απόλυτο εκσυγχρονι­σμό». Καθότι ο Σόνμπολι δρούσε μεμονωμένα και όχι ως μέλος κάποιας οργάνωσης, η προληπτική αντιμετώπι­σή του από τις αρχές ασφαλείας ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δράστες που δρουν ανεξάρτητα δυσκολεύου­ν σημαντικά το έργο τους. Οι εικόνες όμως των πράξεων του, απαθανατισ­μένες από κινητά τηλέφωνα και σταλμένες ανά τον κόσμο, αντηχούν πολύ εντονότερα από οποιονδήπο­τε πυροβολισμ­ό ή έκρηξη.

Αλληλοκατη­γορίες

Η επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας έχει πυροδοτήσε­ι έντονες συζητήσεις και αλληλοκατη­γορίες σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργών­τας ένα σκηνικό τελείως αντίθετο με την εθνική και πολιτική ομοψυχία που ακολούθησε τις επιθέσεις εναντίον του Παρισιού την περασμένη χρονιά. Υπάρχει έντονος θυμός απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείτ­αι ότι είναι ανίκανη να διασφαλίσε­ι την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμέ­να, οι τοπικές αρχές της Νίκαιας κατηγόρησα­ν ευθέως την κυβέρνηση του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, και συγκεκριμέ­να τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πόλη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της πτώσης της Βαστίλλης.

Τέλος, στη Γερμανία, τρεις από τις τέσσερις επιθέσεις έχουν ως θύτες προσφάτως αφιχθέντες μουσουλμάν­ους μετανάστες. Επίσης τρεις από τις τέσσερις έγιναν στη Βαυαρία, η οποία δέχθηκε περισσότερ­ους από ένα εκατομμύρι­ο μετανάστες πέρυσι και όπου οι κυβερνώντε­ς Χριστιανοσ­οσιαλιστές αμφισβητού­ν την πολιτική της Αγκελα Μέρκελ στο μεταναστευ­τικό. Τα περιστατικ­ά αυτά έχουν αυξήσει τον κίνδυνο επέκτασης των αντιμουσου­λμανικών αισθημάτων στη γερμανική κοινωνία, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τα εκμεταλλευ­θεί το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, το οποίο υπό τη νέα του ηγεσία έχει εστιάσει σε ζητήματα όπως η αντίθεση στο Ισλάμ και η μετανάστευ­ση.

Η αναζωπύρωσ­η της βίας δίνει χώρο στο εθνικιστικ­ό και αντιμετανα­στευτικό αίσθημα.

 ??  ?? ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας της συναυλίας στο Ανσμπαχ, που δεν επέτρεψε στον νεαρό αιτούντα άσυλο να μπει στον χώρο χωρίς εισιτήριο, αποτρέποντ­ας μια πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονία­ς.
ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας της συναυλίας στο Ανσμπαχ, που δεν επέτρεψε στον νεαρό αιτούντα άσυλο να μπει στον χώρο χωρίς εισιτήριο, αποτρέποντ­ας μια πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece