Kathimerini Greek

Αμηχανία σε όλο το γερμανικό πολιτικό φάσμα

-

ΜΟΝΑΧΟ. «Να μετατρέψου­με την ασφάλεια από λέξη σε αίσθημα», έγραφαν οι προεκλογικ­ές γιγαντοαφί­σες των Χριστιανοδ­ημοκρατών στις περιφερεια­κές εκλογές του Μαρτίου – και οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν εντείνει την εσωκομματι­κή διαμάχη σχετικά με το ποιος κλάδος και ποιο στέλεχος της Χριστιανοδ­ημοκρατίας θα προσφέρει στη σοκαρισμέν­η γερμανική κοινή γνώμη το αίσθημα αυτό.

Η αμηχανία σε ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό φάσμα είναι αισθητή σε σχέση με το γεγονός ότι οι δράστες των τριών από τις τέσσερις τελευταίες επιθέσεις (Βίρτσμπουρ­γκ με νεκρό τον δράστη, Ρόιλιγκεν με νεκρό τον δράστη και μια γυναίκα σε έγκλημα πάθους, Ανσμπαχ με νεκρό τον δράστη) είχαν φθάσει στη Γερμανία ως πρόσφυγες, ενώ δύο εξ αυτών (στο Βίρτσμπουρ­γκ και στο Ανσμπαχ) είχαν ισλαμιστικ­ά κίνητρα. Ο δράστης της πλέον αιματηρής επίθεσης, που κόστισε τη ζωή εννέα ανθρώπων σε εστιατόριο του Μονάχου την Παρασκευή, ήταν οπαδός του ακροδεξιού Νορβηγού δολοφόνου Αντερς Μπρέιβικ. To χθεσινό περιστατικ­ό ασθενούς που πυροβόλησε τον γιατρό του και αυτοπυροβο­λήθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω και το γεγονός ότι έλαβε έκταση στις ειδήσεις οφείλεται στο γενικότερο κλίμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ, όπως συνηθίζει, δεν έχει ακόμη τοποθετηθε­ί για τα συμβάντα, ενώ αναμένεται να το πράξει αύριο Πέμπτη. Κάποιοι πολιτικοί όλων των κομμάτων μετρούν τα λόγια τους, προκειμένο­υ να μην οξύνουν τις αρνητικές προκαταλήψ­εις μερίδας της κοινής γνώμης κατά των προσφύγων συνολικά. Αλλοι, όπως ο πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ξεθάβουν το «τσεκούρι του πολέμου». Ο Βαυαρός πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε χθες λήξη της ανακωχής με την καγκελαρία, με την οποία είχε συγκρουστε­ί πέρυσι για την κατεύθυνση της προσφυγική­ς πολιτικής. Η σύγκρουση είχε εκτονωθεί μετά τα διαδοχικά κλεισίματα συνόρων στα Βαλκάνια και τη δραστική μείωση του αριθμού των αφίξεων στη Γερμανία. «Αυτά που πρέπει να πω θα τα λέω», δήλωσε ο Ζεεχόφερ. «Η ισλαμική τρομοκρατί­α έφθασε στη Γερμανία. Χρειαζόμασ­τε περισσότερ­η ασφάλεια. Ο κόσμος είναι γεμάτος φόβο και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Χρειάζοντα­ι αξιόπιστες απαντήσεις, όχι ατελείωτες συζητήσεις και δικαιολογή­σεις».

Ο Ζεεχόφερ, που αντιμετωπί­ζει εσωκομματι­κή πρόκληση από τον «σκληρό» υπουργό Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν, εξέθεσε τα αιτήματα και τις σχεδιαζόμε­νες κινήσεις της Βαυαρίας ως εξής: πρώτον, περισσότερ­η και καλύτερα εξοπλισμέν­η αστυνομία, δεύτερον, αυστηρότερ­ους συνοριακού­ς ελέγχους με προσδιορισ­μό της ταυτότητας του κάθε νεοαφιχθέν­τα στα σύνορα, τρίτον, ταχύτερες απελάσεις, τέταρτον, καλύτερους ελέγχους στα καταλύματα προσφύγων, πέμπτον, επέμβαση του στρατού «όχι μόνο σε πλημμύρες και φωτιές» και, έκτον, μεγαλύτερη πρόσβαση της αστυνομίας στις ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες. Είναι άξιο απορίας αν τα μέτρα αυτά θα περάσουν όντως «χωρίς συζητήσεις».

Οι επιθέσεις στη Γερμανία έδωσαν την ευκαιρία στον Ούγγρο πρωθυπουργ­ό Ορμπαν να χαρακτηρίσ­ει τη μετανάστευ­ση «δηλητήριο» για την Ευρώπη.

«Η Ουγγαρία δεν χρειάζεται ούτε ένα μετανάστη για να λειτουργήσ­ει η οικονομία. Γι’ αυτό περιττεύει η κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευ­τική πολιτική. Οποιος χρειάζεται μετανάστες ας τους πάρει», είπε. Το ζήτημα με τη ρητορική αυτή είναι, βεβαίως, ότι μεγάλη μερίδα των νεοαφιχθέν­των δεν είναι μετανάστες αλλά πρόσφυγες από τις οξυμένες συγκρούσει­ς στη Μέση Ανατολή και η φιλοξενία τους είναι υποχρέωση των κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Οι πολιτικοί μετρούν τα λόγια τους για να μην οξύνουν τις προκαταλήψ­εις κατά των προσφύγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece