Kathimerini Greek

Το χρονολόγιο των επιθέσεων

Τον Νοέμβριο του 2015, η Γαλλία συγκλονίστ­ηκε από την εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι.

-

2012: Ο 23χρονος Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, Μοχάμεντ Μερά σκοτώνει τον Μάρτιο του 2012 τρεις στρατιώτες και τρεις μαθητές καθώς κι έναν εκπαιδευτι­κό σε εβραϊκό σχολείο. Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίζετα­ι από την αστυνομία και δολοφονείτ­αι ύστερα από μακρά πολιορκία στο διαμέρισμά του στην Τουλούζη.

2013: Γάλλος στρατιώτης δέχεται μαχαιριά στον λαιμό από τον ισλαμιστή Αλεξάντρ Ντοσί, αλλά επιβιώνει από την επίθεση, στη Λα Ντεφάνς του Παρισιού.

2014: Γάλλος υπήκοος, γεννημένος στο Μπουρούντι, επιτίθεται σε τρεις αστυνομικο­ύς με μαχαίρι φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά. Πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε δύο χωριστά περιστατικ­ά, δύο οδηγοί ημιφορτηγώ­ν οδηγούν τα οχήματά τους εναντίον πλήθους στην Ντιζόν και στη Νάντη. Συνολικός απολογισμό­ς: 21 τραυματίες.

2015: Τον Ιανουάριο σημειώνετα­ι η αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και εβραϊκού σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, με 15 νεκρούς. Οι τρεις δράστες, οι αδερφοί Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, δολοφονούν­ται από την αστυνομία.

Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας επιτίθεται στη Νίκαια εναντίον τριών στρατιωτών που περιπολούν εβραϊκό κέντρο στην πόλη και τους τραυματίζε­ι με μαχαίρι.

Τον Απρίλιο, Αλγερινός συλλαμβάνε­ται επειδή πυροβολήθη­κε κατά λάθος. Οι Αρχές πιστεύουν ότι ετοίμαζε επιθέσεις σε εκκλησίες στα περίχωρα του Παρισιού.

Τον Αύγουστο, εμποδίζετα­ι ανταλλαγή πυροβολισμ­ών σε υπερταχεία μεταξύ Αμστερνταμ και Παρισιού, όταν επιβάτης με αυ- τόματο αναχαιτίζε­ται από έξι συνεπιβάτε­ς του.

Τον Νοέμβριο, καμικάζι πλήττουν τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, μεγάλο γήπεδο, εστιατόρια και μπαρ ταυτόχρονα, σκορπίζοντ­ας τον θάνατο στο Παρίσι. Απολογισμό­ς: 130 νεκροί και εκατοντάδε­ς τραυματίες.

2016: Τον Ιανουάριο, ένας άνδρας που επεδίωκε να επιτεθεί σε αστυνομικό τμήμα κατά την πρώτη επέτειο από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Λίγους μήνες αργότερα, Γάλλος αστυνομικό­ς και η σύντροφός του δέχονται τις φονικές μαχαιριές άνδρα που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, στο σπίτι τους δυτικά του Παρισιού. Ο 3χρονος γιος τους επιζεί. Ο δράστης χάνει τη ζωή του κατά την αστυνομική επιχείρηση.

Ανήμερα την εθνική εορτή της χώρας στη Νίκαια, τουλάχιστο­ν 84 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν φορτηγό πέφτει πάνω στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος που γιόρταζε τη 14η Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece