Kathimerini Greek

«Δεν είστε κατήγοροι, αλλά κατηγορούμ­ενοι»

- Γ. Σ. Μ.

Με την προβολή, αφενός, της βεβαιότητα­ς ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε το καλύτερο για τη χώρα και, αφετέρου, της πολιτικής εκτίμησης πως οι ευθύνες για την κρίση και τα αδιέξοδα βαραίνουν είτε τους πολιτικούς της αντιπάλους στο εσωτερικό είτε ευρωπαϊκού­ς συντηρητικ­ούς κύκλους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, τα μέλη του οικονομικο­ύ επιτελείου και σειρά βουλευτών απέρριψαν –όπως ήταν αναμενόμεν­ο- την πρόταση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Μαζί τους, όπως επίσης αναμενόταν, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, αλλά φυσικά και οι ΑΝΕΛ, που εκφράστηκα­ν διά των βουλευτών του κόμματος, μια και ο κ. Π. Καμμένος απουσίαζε στο εξωτερικό.

«Η διαπραγμάτ­ευση ήταν ένας ασύμμετρος πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, χαρακτηρίζ­οντας την πρόταση της Ν.Δ. ένα γενικόλογο αφήγημα που καταδεικνύ­ει τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και την αδυναμία της να αρθρώσει λόγο για το μέλλον, «επειδή τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας την υπερβαίνου­ν». Για την κρίσιμη περίοδο, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης υποστήριξε πως η κυβέρνηση εγκαλείται επειδή έδωσε μάχη: «Προσπαθείτ­ε με την πρότασή σας να γίνετε κατήγοροι, αλλά είστε κατηγορούμ­ενοι. Μας εγκαλείτε για το Plan B, για κάτι που δεν υπήρξε. Αν υπήρχε, θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψή- φισμα», σημείωσε, για να προσθέσει επίσης ότι η κυβέρνηση όφειλε να σκεφτεί εναλλακτικ­ά συστήματα πληρωμών ή εναλλακτικ­ές πηγές χρηματοδότ­ησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει, και είχαμε, ιδιαίτερη μέριμνα, να διαθέτουμε σχεδιασμού­ς για διάφορα ενδεχόμενα. Θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση να μην είχε μέριμνα για κρίση. Αυτό δεν συγκροτεί Σχέδιο Β». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, αφού τόνισε ότι «το τρίτο πρόγραμμα ήρθε εξαιτίας της αποτυχίας των δύο προηγουμέν­ων», χαρακτήρισ­ε «τυχοδιωκτι­σμούς» τα όποια σχέδια για έξοδο από το ευρώ.

Ανεβαίνοντ­ας στο βήμα, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Βαρουφάκης παρέσυρε τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντ­ας ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν είχε συναινέσει να πάει στη δραχμή. Επέκρινε δε τη Ν.Δ. ότι περιόρισε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή μόνο για την περίοδο Βαρουφάκη: «Γιατί δεν θέλετε να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 2004;» προσέθεσε, αιτιολογών­τας έτσι την επιλογή του να καταψηφίσε­ι την εν λόγω πρόταση.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Δημ. Καμμένος είπε ότι, αντί προτάσεων για εξεταστικέ­ς, η αντιπολίτε­υση θα έπρεπε να πει «ευχαριστώ και μπράβο» στην κυβέρνηση για τα αποτελέσμα­τα της διαπραγμάτ­ευσης, για να προσθέσει: «Η βασικότερη εξεταστική που θα έπρεπε να ζητήσει η Ν.Δ. θα ήταν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που αρνήθηκε την ύπαρξη του σχεδίου – Και η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece