Kathimerini Greek

Πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών

-

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Eurasia Group. Από τους συντάκτες της έκθεσης, η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς αξιολογείτ­αι ως μια κίνηση με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι θεσμικά, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει τη συνταγματι­κή αναθεώρηση ως όχημα για έναν νέο γύρο πολιτικών διαβουλεύσ­εων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συμμαχίες. Αναφορικά με τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας για την αναθεώρηση,επισημαίνε­ται ότι σε αυτές συμπεριλαμ­βάνεται η συνταγματι­κή κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, καθώς και αυτή του δημοσίου ελέγχου σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, ζητήματα που άπτονται δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να διαταράξου­ν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Η έλευση του φθινοπώρου αξιολογείτ­αι ως δοκιμασία για την κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάν­ει τις μεταρρυθμί­σεις στα εργασιακά. Οι αναλυτές του Eurasia Group θεωρούν πιθανό έναν ανασχηματι­σμό αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθούν αυτές οι αυξημένες προκλήσεις για την κυβέρνηση. Αναφέροντα­ι, μάλιστα, σε πιθανή αντικατάστ­αση υπουργών που έχουν αντιταχθεί σε επενδυτικά σχέδια, όπως οι κ. Θ. Δρίτσας και Π. Σκουρλέτης, ενώ ως πιθανή αναφέρεται η μετακίνηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Eurasia Group δίνει 60% πιθανότητα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ή στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, εξέλιξη που συσχετίζει με την επίτευξη ή μη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και την πιθανότητα ενεργοποίη­σης του «κόφτη». Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία θεωρείται 20% πιθανό. Στο 15% αξιολογείτ­αι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, ενώ 5% πιθανότητα δίδεται στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβερνητικ­ού εταίρου ή προσθήκης ενός ακόμη στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό, με την Ενωση Κεντρώων να τοποθετείτ­αι σε αυτόν τον ρόλο.

Ανάλυση του Eurasia Group για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece