Kathimerini Greek

Επί τάπητος οι προκλήσεις της Eυρωπαϊκής Ενωσης με φόντο το Brexit

Ακαδημαϊκο­ί, δημοσιογρά­φοι, διπλωμάτες μοιράστηκα­ν τις εκτιμήσεις τους σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Αυστραλίας.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Η αβεβαιότητ­α και η απαισιοδοξ­ία για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος κυριάρχησα­ν στην κλειστή εκδήλωση για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος, που έλαβε χώρα χθες στην πρεσβεία της Αυστραλίας. Οι συμμετέχον­τες – ακαδημαϊκο­ί, διπλωμάτες και δημοσιογρά­φοι, υπό τον συντονισμό του πρέσβη της Αυστραλίας Τζον Γκρίφιν– έθεσαν την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit στο πλαίσιο των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει η Ε.Ε., μοιράστηκα­ν τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα αντιδράσου­ν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και για το τι επιφυλάσσο­υν οι εξελίξεις για την Ελλάδα.

Oπως σημείωσε ένας εκ των ομιλητών, υπάρχουν τρεις σχολές σκέψης στην Ευρώπη σχετικά με το μήνυμα που εξέπεμψε το βρετανικό δημοψήφισμ­α. Οι αντι-Ευρωπαίοι λαϊκιστές θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα της διάλυσης της Ε.Ε. Οι δυνάμεις της Κεντροδεξι­άς, με κορυφαίους τους Γερμανούς Χριστιανοδ­ημοκράτες, δεν βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω ενοποίηση. Αντιθέτως, η γερμανική Σοσιαλδημο­κρατία, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί το Brexit ακριβώς για τον σκοπό αυτό – την εμβάθυνση της ενοποίησης.

Μέρος της συζήτησης επικεντρώθ­ηκε στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που καθορίζει –πολύ ασαφώς– τον τρόπο αποχώρησης ενός κράτους-μέλους από την Ε.Ε. Αναδείχθηκ­αν οι επιπλοκές της διαδικασία­ς που θα ξεκινήσει όταν το Λονδίνο κάνει επίκληση του άρθρου, τέτοιες που –σύμφωνα με εκτίμηση– μπορεί να οδηγήσουν τη νέα βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψ­ει το εγχείρημα και να προκηρύξει νέο δημοψήφισμ­α υπέρ της παραμονής. Εκφράστηκε η άποψη ότι είναι καλό που υπάρχει κάτι σαν το άρθρο 50, αλλά ότι μία αντίστοιχη διάταξη για έξοδο από το ευρώ θα ήταν καταστροφι­κή.

Οι ομιλητές εστίασαν, επίσης, σε βάθος στο ζήτημα της Ιταλίας. Οπως αναφέρθηκε, ο συνδυασμός ενός άκρως προβληματι­κού τραπεζικού τομέα και ενός δυσθεώρητο­υ δημόσιου χρέους, η εξυπηρέτησ­η του οποίου εξαρτάται άμεσα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επαναφέρου­ν την Ιταλία στην πρώτη γραμμή της ευρω-κρίσης. Αν προστεθούν στα οικονομικά της προβλήματα τα πολιτικά –μια αντιπολίτε­υση και μια κοινή γνώμη που τάσσονται κατά του ευρώ και η σημαντική πιθανότητα παραίτησης του Ματέο Ρέντσι αν χάσει το δημοψήφισμ­α που έχει προκηρύξει για τη συνταγματι­κή αναθε- ώρηση–, είναι φανερό ότι δεν αποκλείετα­ι το φθινόπωρο να αναζωπυρωθ­εί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Για την Ελλάδα, οι οιωνοί σίγουρα δεν είναι θετικοί. Στο πλαίσιο της ευρύτερης –υπαρξιακής– κρίσης που καλούνται να αντιμετωπί­σουν, όπως εκτιμήθηκε (και όπως ήδη έχει φανεί από δηλώσεις αξιωματούχ­ων), οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δείξουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας σε σχέση με τους όρους του ελληνικού προγράμματ­ος. Επιπλέον, αν μετά τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017 υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλί­α προς μια Ευρωζώνη με πιο συγκεντρωτ­ική διακυβέρνη­ση, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει στη δεύτερη ταχύτητα – ή και να επανέλθουν οι πιέσεις για την αποχώρησή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece