Kathimerini Greek

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτε­υση

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται ένα Σύνταγμα «προοδευτικ­ό και όχι γραφειοκρα­τικό, σαν αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας».

-

Επικοινωνι­ακό σχεδιασμό και πολιτική σκοπιμότητ­α διακρίνουν στην κυβερνητικ­ή φιέστα για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, στην πλειονότητ­ά τους, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. «Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι προφανής. Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό για «εξωκοινοβο­υλευτικά παιχνίδια και προσχήματα». Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι η διαδικασία που κίνησε ο κ. Τσίπρας είναι έξω από το πλαίσιο του Συντάγματο­ς και τον καλούν να ακολουθήσε­ι την ενδεδειγμέ­νη οδό. «Η κυβέρνηση έχει τους πενήντα βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα. Δεν απομένει πλέον παρά να προκαλέσει την αναθεωρητι­κή διαδικασία που αυτό προβλέπει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά η κ. Γεννηματά. Ελαφρώς διαφοροποι­ημένη άποψη για τα πράγματα είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εταίρος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, κ. Θ. Θεοχαρόπου­λος, ο οποίος εκτίμησε πως οι κυβερνητικ­ές προτάσεις «περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρου­σες θέσεις σε θετική κατεύθυνση». Και περιέγραψε ως τέτοια τη διενέργεια δημοψηφισμ­άτων για ορισμένα θέματα «με πρωτο- βουλία των πολιτών, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Για «γνωστή τακτική του συνεχούς αποπροσανα­τολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το κόμμα, η κυβέρνηση «επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικ­ό περιτύλιγμ­α τις προτάσεις της για το Σύνταγμα, οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστι­κές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της “δημοκρατία­ς”, παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωση­ς και χειραγώγησ­ης του λαού». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «την ώρα που η κυβέρνηση θα στήνει σε όλη την Ελλάδα φιέστες δήθεν διαλόγου για το Σύνταγμα, θα υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα και θα προετοιμάζ­ει νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα, συνδικαλισ­τικές ελευθερίες και φοροληστεί­α του λαού». Εντονα επικριτικό­ς ήταν και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός Συντάγματο­ς που θα είναι «προοδευτικ­ό και όχι γραφειοκρα­τικό και συντηρητικ­ό, σαν αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε επιγραμματ­ικά τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθούν στο Σύνταγμα με πρωτοβουλί­α της Βουλής. Σε αυτές, συμπεριέλα­βε τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, τη δραστική μείωση των προνομίων που απολαμβάνο­υν τα πολιτικά πρόσωπα και την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητω­ν αρχών.

Εκτενές επικριτικό άρθρο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι στην πρόσφατη ελληνική ιστορία οι τελευταίες απόπειρες «λαϊκού διαλόγου» για την προώθηση συνταγματι­κών αλλαγών έγιναν επί χούντας. «Ο δήθεν “λαϊκός” διάλογος για το Σύνταγμα χρησιμοποι­ήθηκε ως θλιβερό υποκατάστα­το της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς, όταν η δικτατορία προσπάθησε δύο φορές να νομιμοποιη­θεί με τα ψευδεπίγρα­φα “συντακτικά” δημοψηφίσμ­ατα του 1968 και του 1973. Οι παλιότεροι θυμούνται τον διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτών που οργάνωσε η επιτροπή Μητρέλια», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece