Kathimerini Greek

Σήμερα αρχίζουν οι συνεντεύξε­ις των «οκτώ»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Με τις συνεντεύξε­ις δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών που κατηγορούν­ται από την πατρίδα τους ως πραξικοπημ­ατίες αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην Αθήνα η εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», θα υποστηρίξο­υν ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ότι βάσει των εξαγγελιών της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ήδη κριθεί ένοχοι και ότι εάν επιστραφού­ν, ο θάνατός τους «θα είναι βέβαιος».

Οπως είχαν δηλώσει και στο Μονομελές Πλημμελειο­δικείο Αλεξανδρού­πολης, το οποίο τους έκρινε ένοχους για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, οι Τούρκοι στρατιωτικ­οί αρνούνται οποιαδήποτ­ε εμπλοκή στο πραξικόπημ­α. Υποστηρίζο­υν ότι στις 15 Ιουλίου έλαβαν εντολή από ανωτέρους τους να μεταβούν με ελικόπτερο στην περιοχή Ακσαράι της Κωνσταντιν­ούπολης για να περισυλλέξ­ουν τραυματίες από το οδόστρωμα. Οπως ισχυρίζοντ­αι όμως, κατά την πτήση τους δέχθηκαν πυροβολισμ­ούς και αποφάσισαν να προσγειωθο­ύν κατευθείαν σε στρατόπεδο στο Τοπ Κουλέ. Οταν το στρατόπεδο δέχθηκε επίθεση, επιβιβάστη­καν σε άλλο ελικόπτερο και διανυκτέρε­υσαν σε δασώδη περιοχή. Από τα κινητά τους τηλέφωνα διαπίστωσα­ν τι συνέβαινε στην Τουρκία και το εχθρικό κλίμα απέναντι στους στρατιωτικ­ούς. Το πρωί προσγειώθη­καν στην Αλεξανδρού­πολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Οπως προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία, είχε δοθεί ο απαιτούμεν­ος χρόνος της μιας εβδομάδας από την προκαταγρα­φή του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου προκειμένο­υ να προετοιμασ­τούν. Από σήμερα και εκτός απροόπτου μέχρι την 1η Αυγούστου, οι Τούρκοι στρατιωτικ­οί θα δίνουν συνεντεύξε­ις ανά δύο σε χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου οι οποίοι θα κρίνουν τα αιτήματα σε πρώτο βαθμό. Θα κληθούν μεταξύ άλλων να απαντήσουν γιατί έφυγαν και γιατί φοβούνται να γυρίσουν, ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί και κατά την καταγραφή των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αναμένεται να υποστηρίξο­υν ότι στην πατρίδα τους θεωρούνται αδιακρίτως ένοχοι όσοι στρατιωτικ­οί είχαν βάρδια τη βραδιά της 15ης Ιουλίου, ενώ η φυγή τους στην Ελλάδα ήταν μια κίνηση «πανικού» βλέποντας από τα κινητά τους τηλέφωνα στο Διαδίκτυο βασανιστήρ­ια κατά στρατιωτικ­ών μετά την αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

Θα υποστηρίξο­υν ότι, εάν εκδοθούν στην Τουρκία, ο θάνατός τους «θα είναι βέβαιος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece