Kathimerini Greek

«Στάχτη» έγιναν 35.000 μαστιχόδεν­τρα στη Χίο

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Περισσότερ­α από 35.000 μαστιχόδεν­τρα (σχίνοι) κάηκαν στη νότια πλευρά της Χίου. Την εξασφάλιση του μέλλοντος της μαστιχοκαλ­λιέργειας με συγκεκριμέ­να μέτρα ζητούν οι τοπικοί φορείς καθώς πρόκειται για προϊόν μοναδικό στον κόσμο. Χθες το πρωί, η φωτιά στη Χίο είχε τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστι­κής παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσ­εις.

Ολοκληρωτι­κά καταστράφη­καν τα μαστιχόδεν­τρα στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λιθί, ενώ σε ακόμη δύο χωριά, στα Μεστά και στους Ολύμπους, κάηκαν μεγάλες εκτάσεις. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που επισκέφτηκ­ε χθες το νησί και ειδικά τα χωριά που είχαν τις μεγαλύτερε­ς καταστροφέ­ς συνοδευόμε­νος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) Φάνη Κουρεμπέ, ανακοίνωσε ότι ο Συνεταιρισ­μός Μαστιχοπαρ­αγωγών θα χρηματοδοτ­ηθεί για την προώθηση του προϊόντος στις ξένες αγορές και για τη βελτίωση των υποδομών μέσω του προγράμματ­ος αγροτικής ανάπτυξης. Οσον αφορά στις αποζημιώσε­ις των παραγωγών, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοπο­ιηθεί σύσκεψη στο υπουρ- γείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή στελεχών του συνεταιρισ­μού προκειμένο­υ να εξεταστούν οι δυνατότητε­ς που υπάρχουν. Τόνισε ότι είναι δύσκολη η ενεργοποίη­ση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθ­ειας γιατί πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ότι η φωτιά μείωσε κατά 30% το ΑΕΠ του νησιού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς ζήτησε να θεσμοθετηθ­εί ειδικό καθεστώς προστασίας για τα μαστιχοχώρ­ια της Χίου, το οποίο θα περιλαμβάν­ει μέτρα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη συγκεκριμέ­νη περιοχή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2012, είχαν καεί 180.000 μαστιχόδεν­τρα, τα οποία ακόμη δεν έχουν αντικαταστ­αθεί όσον αφορά στην απόδοση. Χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν επτά χρόνια για να φτάσει ένα μαστιχόδεν­τρο να δώσει και πάλι παραγωγή. Το σύνολο των σχίνων που υπάρχουν στο νησί φτάνουν τις 850.000 και όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισ­μού Μαστιχοπαρ­αγωγών, Δημήτρης Κουντουριά­δης, ο συνεταιρισ­μός έχει συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς όσον αφορά στις ποσότητες μαστίχας.

Τέλος, χθες το απόγευμα είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μελισσοχώρ­ι στο Ωραιόκαστρ­ο Χαλκιδικής σε δασική έκταση. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκα­ν 59 πυρκαγιές σε αγροτοδασι­κές εκτάσεις σε όλη τη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοπο­ιηθεί σύσκεψη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξεταστούν τα περιθώρια για αποζημιώσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece