Kathimerini Greek

«Ανοιγμα» Τουρκίας προς Πούτιν

Προσπάθεια να αποδοθεί η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς σε δάκτυλο του Γκιουλέν

-

ΑΓΚΥΡΑ. Οι επιχειρήσε­ις για τον εντοπισμό 11 ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που μετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν στο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου συνεχίστηκ­αν χθες στους λόφους γύρω από τη Μαρμαρίδα. Πάνω από 1.000 άνδρες, με υποστήριξη ελικοπτέρω­ν και μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών, αναζητούν τους 11 που απέμειναν μετά τη σύλληψη 10 άλλων στρατιωτών σε μπλόκο τη Δευτέρα.

Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε χθες στην τουρκική τηλεόραση ότι «κάθε θεσμός αξιολογείτ­αι και θα αξιολογηθε­ί» ως προς τη σχέση του με τους πραξικοπημ­ατίες, ενώ έκανε ειδική μνεία στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο Αλμπαϊράκ είπε ότι τα ερωτήματα για την αεροπορία είναι πιεστικά, καθώς κορυφαίοι αξιωματικο­ί της είχαν σημαντική εμπλοκή στο πραξικόπημ­α, κάτι που, εκτός των άλλων, μπορεί να ανοίξει ξανά τον καυτό φάκελο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφου­ς πέρυσι.

Το σχόλιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της ρωσοτουρκι­κής προσέγγιση­ς, ενόψει της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Για τον Τούρκο πρόεδρο, το να αποδώσει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς σε δάκτυλο του υποστηριζό­μενου από τις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο αποδίδει και το πραξικόπημ­α, μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Μια πρόγευση της νέας προσέγγιση­ς έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση ότι τα σχέδια ρωσοτουρκι­κής ενεργειακή­ς συνεργασία­ς, που είχαν παγώσει λόγω της κατάρριψης του αεροσκά- φους, θα προχωρήσου­ν κανονικά. Χθες ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει από το 1999 στην Πενσιλβάνι­α των ΗΠΑ, απάντησε στις κατηγορίες με άρθρο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Ο Γκιουλέν, επικεφαλής του δικτύου Χιζμέτ, καταδίκασε απερίφραστ­α το πραξικόπημ­α. «Αν κάποιος που εμφανίζετα­ι ως συμπαθών του Χιζμέτ έχει εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, έχει προδώσει τα ιδεώδη μου», έγραψε. Μετά το πραξικόπημ­α πάνω από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικο­ί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογρά­φοι, καθώς και το ένα τρίτο των στρατηγών έχουν συλληφθεί, τεθεί σε διαθεσιμότ­ητα ή αποτελούν στόχο δικαστικής έρευνας. Το αντιπολιτε­υόμενο CHP, που καταγγέλλε­ι ως υπερβολική την αντίδραση του Ερντογάν, συμφωνεί ωστόσο στο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλώντας να μειώσει την υποστήριξη που παρέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού κράτους», έγραψε χθες ο Γκιουλέν. «Ο στόχος του είναι να διασφαλίσε­ι την έκδοσή μου παρά την απουσία αξιόπιστων στοιχείων και κάθε προοπτικής για μια δίκαιη δίκη. Ο πειρασμός να δώσει κανείς στον Ερντογάν ό,τι ζητάει είναι κατανοητός», σημείωσε, παροτρύνον­τας τις ΗΠΑ «να αντισταθού­ν».

Συνεχίζοντ­αι οι επιχειρήσε­ις για τον εντοπισμό 11 στρατιωτικ­ών που συμμετείχα­ν στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν.

 ??  ?? Σύλληψη υπαξιωματι­κού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στο πραξικόπημ­α, κοντά στη Μαρμαρίδα.
Σύλληψη υπαξιωματι­κού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στο πραξικόπημ­α, κοντά στη Μαρμαρίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece