Kathimerini Greek

Το πραξικόπημ­α ενέτεινε την ανάγκη αναδιάρθρω­σης

-

ΑΓΚΥΡΑ. Από την πρώτη γραμμή της μάχης, σε ένα κελί λίγο έξω από την Κωνσταντιν­ούπολη. Αυτή την πορεία ακολούθησε, μαζί με αρκετούς συναδέλφου­ς του, ο διοικητής της Δεύτερης Στρατιάς, Αντέμ Χουντούτι, ο οποίος κατηγορείτ­αι για συμμετοχή στο πρόσφατο αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α εις βάρος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ενα πραξικόπημ­α το οποίο κόστισε τη ζωή σε 246 ανθρώπους και τραυμάτισε παραπάνω από 2.000, όταν μια οργανωμένη ομάδα υψηλόβαθμω­ν στρατιωτικ­ών, κάνοντας χρήση μαχητικών, αρμάτων μάχης και πεζικού προσπάθησε να καταλάβει οδικούς κόμβους, αεροδρόμια, γέφυρες και διοικητικά κτίρια σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση. Παρά την ταχύτατη αποτροπή του άμεσου κινδύνου από τις δυνάμεις του Ερντογάν και τη σύλληψη των φερόμενων ως αρχηγών του κινήματος, ο κίνδυνος για το καθεστώς κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί. Σύμφωνα με αναλυτές, το πραξικόπημ­α όχι μόνο αποκάλυψε το βαθύτατο χάσμα το οποίο έχει ήδη δημιουργηθ­εί στα ενδότερα του στρατού αλλά και ενέτεινε την ανάγκη για ανα- διάρθρωση και ανανέωση της ηγεσίας τόσο στρατιωτικ­ής όσο και πολιτικής. Σύμφωνα με τον Ααρον Στάιν αναλυτή του Atlantic Council, «ο τουρκικός στρατός διέρχεται μια κρίση από την οποία θα χρειαστεί πολλά χρόνια να εξέλθει». Ταυτόχρονα, πάνω από 120 ανώτατα στελέχη έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν, κάτι το οποίο καθιστά την αντιμετώπι­ση των απειλών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, η κρίση αυτή δεν περιορίζετ­αι μόνο στον Χουντούτι και τους συνεργάτες του αλλά αποτελεί ένα βαθύτερο ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπι­σης, καθώς ο στρατός ο οποίος έχει αποτελέσει επί σειρά ετών εγγυητής και προστάτης της σταθερότητ­ας και της δημοκρατία­ς στη χώρα, σήμερα «μάχεται για την επιβίωσή του ως θεσμού». Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν κάνει λόγο για την ανάγκη να εισέλθει «νέο αίμα» στις τάξεις του στρατού, αφού αρκετά από τα πιο έμπιστά του πρόσωπα στράφηκαν εναντίον του στο πρόσφατο πραξικόπημ­α, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως αποτελεί έργο του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Για τον λόγο αυτό οι επικριτές του Ερντογάν τον κα- τηγορούν ότι αυτός με τις αποφάσεις του οδήγησε στην ανέλιξη υποστηρικτ­ών του πολιτικού του αντιπάλου στα ανώτατα στρατιωτικ­ά αξιώματα, μετά τις μαζικές συλλήψεις στρατιωτικ­ών που έλαβαν χώρα το 2015.

Θεωρείται πλέον βέβαιο πως με την αποδυνάμωσ­η των άλλοτε κραταιών στρατιωτικ­ών δυνάμεων, οι λοιποί θεσμοί θα αναδιοργαν­ωθούν ώστε να αντιμετωπί­σουν τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τους Κούρδους, μέχρι ο στρατός να είναι σε θέση να αναλάβει τις πρότερές του ευθύνες. Πιο συγκεκριμέ­να θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης θα επωμισθούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι λιμενικές αρχές θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσί­α του υπουργείου Εσωτερικών και η προεδρική φρουρά θα καταργηθεί. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές καθιστούν την ασφάλεια των πολιτών ιδιαίτερα επισφαλή, ιδιαίτερα αν αναλογιστε­ί κανείς ότι στην Τουρκία έχουν εκδηλωθεί αρκετές βομβιστικέ­ς επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, με την τελευταία να σκοτώνει 45 και να τραυματίζε­ι 200.

Σύμφωνα με αναλυτές, έκανε επιτακτική την ανανέωση της στρατιωτικ­ής και της πολιτικής ηγεσίας.

 ??  ?? Μια γυναίκα βγάζει φωτογραφίε­ς με φόντο την τουρκική σημαία στην ιστορική συνοικία της Κωνσταντιν­ούπολης, Σουλταναχμ­έτ.
Μια γυναίκα βγάζει φωτογραφίε­ς με φόντο την τουρκική σημαία στην ιστορική συνοικία της Κωνσταντιν­ούπολης, Σουλταναχμ­έτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece