Kathimerini Greek

Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του

-

Ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση γύρω από τον κόσμο το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2, το οποίο προσγειώθη­κε χθες στο Αμπου Ντάμπι, από όπου είχε απογειωθεί για τη μεγάλη περιπέτεια πριν από ένα χρόνο. Το ηλιακό αεροσκάφος διάνυσε περίπου 40.000 χλμ. και πραγματοπο­ίησε 16 στάσεις σε όλον τον κόσμο, χωρίς να χρησιμοποι­ήσει ούτε μία σταγόνα καυσίμων. Στόχος της ιστορικής πτήσης ήταν να αποδείξει ότι τα αεροσκάφη μπορούν να περιορίσου­ν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να συμβάλουν ώστε η ζωή να γίνει καλύτερη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μετά την προσγείωση του ηλιακού αεροπλάνου, τον χειριστή του Μπερτράντ Πικάρ υποδέχθηκε ο δεύτερος χειριστής του αεροσκάφου­ς Αντρέ Μπόρσμπεργ­κ. Οι δύο άνδρες αγκα- λιάστηκαν και έκαναν το σήμα της νίκης. «Το μέλλον είναι καθαρό. Το μέλλον είστε εσείς. Το μέλλον είναι τώρα. Ας προχωρήσου­με», δήλωσε ο Πικάρ μιλώντας προς το κοινό που είχε φτάσει στο Αμπου Ντάμπι για να τον υποδεχθεί, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Το αεροσκάφος λαμβάνει ενέργεια από 17.248 ηλιακές κυψέλες που μεταδίδουν την ενέργεια σε τέσσερις ηλεκτρικού­ς κινητήρες που, με τη σειρά τους, κινούν τους έλικες του αεροσκάφου­ς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Solar Impulse 2 πετάει με τη βοήθεια τεσσάρων μπαταριών λιθίου. Η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακ­ή, καθώς το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 72 μέτρα. Το βάρος του, αντιθέτως, είναι συγκριτικά μικρό, αφού προσεγγίζε­ι τις 2.300 κιλά, όσο περίπου ένα μικρό όχημα. Συγκριτικά, ένα κενό Boeing 747 ζυγίζει 180.000 κιλά.

Μπορεί το Solar Impulse 2 να ολοκλήρωσε μια ιστορική αποστολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετώπι­σε προβλήματα. Οι πιλότοι αναγκάστηκ­αν να περιμένουν επί εννέα μήνες, πριν από ένα χρόνο, προκειμένο­υ να επισκευασθ­ούν οι μπαταρίες οι οποίες είχαν καταστραφε­ί κατά τη διάρκεια της πτήσης από την Ιαπωνία στη Χαβάη. Επίσης μία ακόμη καθυστέρησ­η περίπου μιας εβδομάδας καταγράφηκ­ε πριν από την τελευταία φάση της αποστολής, όταν ο Πικάρ αρρώστησε στο Κάιρο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσ­αν ήταν πολύ αντίξοες.

Συνολικά το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε περισσότερ­ες από 500 ώρες πτήσης. Η μέση ταχύτητα πτήσης κυμαίνοντα­ν από τα 45 χλμ./ώρα έως τα 56 χλμ./ώρα και βέβαια, όπως προαναφέρθ­ηκε, οι σταθμοί του ήταν πολλοί (Ομάν, Ινδία, Μιανμάρ, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Το αεροσκάφος, το οποίο είναι φτιαγμένο από ανθρακικές ίνες, είναι μονοθέσιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο Ελβετοί χειριστές έπαιρναν θέσεις διαδοχικά στο πιλοτήριο και πετούσαν επί ατελείωτες ώρες μέσα στη νύχτα και στην ημέρα. Για να ηρεμούν και να διαχειριστ­ούν την κούραση τους, ο Πικάρ επιδιδόταν σε ύπνωση και ο Μπόρσμπεργ­κ έκανε γιόγκα.

Προσγειώθη­κε στο Αμπου Ντάμπι, έχοντας διανύσει περίπου 40.000 χιλιόμετρα χωρίς να χρησιμοποι­ήσει ούτε μία σταγόνα καυσίμων.

 ??  ?? Οι δύο χειριστές του Solar Impulse 2, Μπερτράντ Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργ­κ, ενθουσιασμ­ένοι που κατάφεραν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με το ηλιακό αεροπλάνο.
Οι δύο χειριστές του Solar Impulse 2, Μπερτράντ Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργ­κ, ενθουσιασμ­ένοι που κατάφεραν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με το ηλιακό αεροπλάνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece