Kathimerini Greek

Ολλανδοί άνδρες, οι ψηλότεροι στον κόσμο

-

Oι Ολλανδοί άνδρες και οι γυναίκες από τη Λετονία σπάνε παγκοσμίως τα ρεκόρ ύψους, καθώς είναι οι υψηλότεροι από όλες τις εθνικότητε­ς. Ο μέσος Ολλανδός έχει ύψος 1,83 μ., ενώ η μέση Λετονή φτάνει στο 1,70 μ. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση eLife, καταγράφει το ύψος ανδρών και γυναικών από 187 κράτη από το 1914 έως σήμερα.

Η ίδια έρευνα, εξάλλου, διαπιστώνε­ι ότι οι Ιρανοί και οι γυναίκες από τη Νοτία Κορέα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους, καθώς το ύψος τους αυξήθηκε κατά 16 και 20 εκατοστά αντιστοίχω­ς. Στη Βρετανία τα δύο φύλα φαίνεται ότι αυξάνουν το ύψος τους παράλληλα κατά περίπου 11 εκατοστά. Ο μέσος Βρετανός έχει ύψος 1,78 μ. και η μέση Βρετανίδα 1,64 μ.

Τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς παράδοξα. Το 1914 οι Αμερικανοί ήταν οι τρίτοι ψηλότεροι άνδρες και οι τέταρτες ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο. Σήμερα βρίσκονται στην 37η και στην 42η θέση αντιστοίχω­ς. Οι πιο κοντοί άνδρες ζουν στο Ανατολικό Τιμόρ με ύψος 1,60 μ., ενώ οι πιο κοντές γυναίκες του κόσμου ζουν στη Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την έρευνα, πριν από έναν αιώνα μία δεκαοκτάχρ­ονη γυναίκα από τη Γουατεμάλα είχε ύψος 1,40 μ., ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 1,50 μ.

Σημαντική ήταν η αύξηση στην Ανατολική Ασία. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στη Νότια Κορέα είναι σήμερα σημαντικά πιο ψηλοί από ό,τι ήταν πριν από 100 χρόνια. «Τα σημεία του κόσμου όπου οι λαοί δεν έγιναν σημαντικά ψηλότεροι τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκονται στη Νότια Ασία αλλά και στην υποσαχάριο Αφρική. Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση του ύψους κυμαίνεται από ένα ως έξι εκατοστά», αναφέρει ο υπογράφων τη μελέτη Τζέιμς Μπένθαμ, του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Στην πραγματικό­τητα, σε κάποια σημεία της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα, το μέσο ύψος των κατοίκων έχει μειωθεί από τις αρχές του 1970.

Στις γυναίκες, το ρεκόρ κατέχουν οι Λετονές – Οι πιο κοντοί ζουν στο Ανατολικό Τιμόρ και στη Γουατεμάλα.

 ??  ?? Ο Σι Σουν ήταν πριν από λίγα χρόνια ο ψηλότερος άνθρωπος.
Ο Σι Σουν ήταν πριν από λίγα χρόνια ο ψηλότερος άνθρωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece