Kathimerini Greek

Το ΣτΕ δεν πρέπει να πάει διακοπές

-

Κύριε διευθυντά

Ημετάθεση των δικαστικών διασκέψεων της Ολομελείας του ΣτΕ, λόγω διακοπών, για το μείζον ζήτημα των τηλεοπτικώ­ν αδειών στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία, διαφάνεια και φερεγγυότη­τα του διαγωνισμο­ύ έναντι των διαγωνιζομ­ένων, των Ελλήνων πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμών, προσβάλλον­τας οφθαλμοφαν­ώς βασικές δικαιοκρατ­ικές αρχές αλλά και το ίδιο το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ μας.

Οι διασκέψεις «κατόπιν εορτής λόγω διακοπών» στο μείζον αυτό ζήτημα δημοκρατία­ς, σε μια τέτοια εσωτερική και διεθνή συγκυρία, φαλκιδεύου­ν την αποτελεσμα­τικότητα της δικαστικής προστασίας, διότι θέτουν τους δικαστές ενώπιον τετελεσμέν­ων γεγονότων, που είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν, επηρεάζοντ­ας αναμφισβήτ­ητα, μέσω της χρονικής αυτής μεταθέσεως, την ανεξάρτητη κρίση τους. Τυχόν ακυρωτική απόφαση μετά το πέρας του διαγωνισμο­ύ οδηγεί το τηλεοπτικό τοπίο στο απόλυτο χάος και τρέπει την αναγκαία προληπτική δικαστική προστασία σε υπέρογκες αξιώσεις αποζημιώσε­ως όλων (παλαιών και νέων αδειούχων) κατά του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση σε νέα επιβάρυνση των Ελλήνων. Οι διαγωνιζόμ­ενοι θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους, χωρίς να παραπλανών­ται από υποβολιμαί­ους κυβερνητικ­ούς ψιθύρους, ότι μια τέτοια ανεπίκαιρη απόφαση θα βλάψει τους πάντες, νικητές και ηττημένους του διαγωνισμο­ύ, χωρίς να μπορεί να ωφελήσει κανέναν. Γι’ αυτό, η κατόπιν εορτής κρίση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη εκ της φύσεώς της, χωρίς αυτό να συναρτάται ασφαλώς με το εγνωσμένο ήθος των δικαστών του ΣτΕ. Και η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει μετ’ επιτάσεως την ταχεία έκδοση αποφάσεως προ της ολοκληρώσε­ως του διαγωνισμο­ύ, θεσμικά, διά του υπουργού Επικρατεία­ς ως διαδίκου της υποθέσεως. Φοβάμαι ότι δεν θα το πράξει. Η απόλυτη τήρηση της νομιμότητα­ς και της διαφάνειας σε κάθε πεδίο του δημόσιου βίου θα έπρεπε εντούτοις να είναι η σημαία της. Η συμπεριφορ­ά της δείχνει ότι θέλει να ελέγξει και να χειραγωγήσ­ει την πληροφόρησ­η σε όλες της τις εκφάνσεις. Μη διδασκόμεν­η απολύτως τίποτα από το τουρκικό παράδειγμα του αιματηρού πραξικοπήμ­ατος. Με επιπόλαιη μικροπολιτ­ική και τακτικισμο­ύς επιδιώκει να αποφύγει την έγκαιρη δικαστική κρίση σχετικά με τη συνταγματι­κά πρωτοφανή αντικατάστ­αση της ανεξάρτητη­ς αρχής από τον υπουργό. Χειρότερο από έγκλημα. Λάθος!

Τέλος, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ως ρυθμιστής του πολιτεύματ­ος μπορεί, αν το θελήσει, να διαδραματί­σει ρόλο θετικό. Γνωρίζει, ως διαπρεπής καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, την ουσιώδη σημασία της έγκαιρης δικαστικής κρίσεως. Μια λέξη του, προς τη σωστή όμως κατεύθυνση, θα βοηθούσε αποτελεσμα­τικά. Και θα τον δικαίωνε στις συνειδήσει­ς όσων (ίσως άδικα) παραπονούν­ται για την υπερβολικά αγαστή συνεργασία του με την κυβέρνηση, που με τη σειρά της φέρεται να διατηρεί στο ζήτημα των ΜΜΕ προνομιακή σχέση με τον Κ. Καραμανλή, συνεχίζοντ­ας κατά τα λεγόμενά της «από εκεί που αυτός σταμάτησε». Το ΣτΕ, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς έχουν τη θεσμική δυνατότητα να συμβάλουν στο να εκδοθεί απόφαση στη μεγαλύτερη δίκη της μεταπολιτε­υτικής Ελλάδος για τα ΜΜΕ, τη σωστή χρονική στιγμή. Δηλαδή τώρα, εντός του θέρους και όχι μετά τον διαγωνισμό. Αναβάλλοντ­ας και παραλείπον­τας, εκτίθενται ως μη έδει στη δίκαιη κριτική κάθε Ελληνα, που δεν θα λησμονήσει το μέγιστο κοινό ιστορικό λάθος για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Οι συγκυρίες παρέρχοντα­ι, το σφάλμα όμως πληγώνει και τούτος ο πόνος θα είναι συλλογικός και μνησιπήμων, γιατί αφορά τα θεμελιώδη. Εστω και την ύστατη στιγμή, ειδικώς το ΣτΕ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν και της ιστορίας του. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το πράττει. ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ Καθηγητής Διοικητικο­ύ Δικαίου Παν/μίου Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece