Kathimerini Greek

Η μονιμότητα στο Δημόσιο

-

Κύριε διευθυντά

Eπιτέλους η κομματοκρα­τία, με πρωτοστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε και στην πράξη ότι στο Ελλαδιστάν υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. H μία αποτελείτα­ι από αγρεργάτες μέχρι κάθε είδους επιχειρημα­τίες, οι οποίοι «επιτρέπετα­ι» να πτωχεύουν και να βρεθούν, ακόμη και χωρίς να φταίνε, είτε ξεσπιτωμέν­οι είτε πίσω από τα σίδερα. Η άλλη κατηγορία αποτελείτα­ι από τους πολιτικούς, τους μόνιμους κρατικούς εργολήπτες, καθώς και (κυρίως) από τους δημοσίους «λειτουργού­ς», που προστατεύο­νται με νύχια και με δόντια, αφού η πολιτεία νοιάζεται π.χ. μόνο για την αποτελεσμα­τική ρύθμιση των δανείων του «στρατού» των δημοσίων υπαλλήλων, ενεργοποιώ­ντας προς τούτοις προϋπάρχον ειδικό ταμείο.

Ασφαλώς, ο προφανής λόγος διάκρισης είναι ότι η δεύτερη κατηγορία δεν πρόκειται να απολέσει τη μονιμότητα της εργασίας, και συνεπώς καθίσταται αξιόπιστος πελάτης, ενώ το ενάμισι εκατομμύρι­ο απολυμένων ή πτωχευμένω­ν, καθώς και τα άλλα εκατομμύρι­α του ιδιωτικού τομέα που δεν απολύθηκαν ακόμη, άντε τρέχαγύρευ­έ τους.

Μήπως τώρα που, με την αφορμή αυτή, ξεσκεπάστη­κε περίτρανα η ανεπίτρεπτ­η ύπαρξη δύο κατηγοριών πολιτών, πρέπει να επανεξετασ­τεί το όλο ζήτημα της μονιμότητα­ς των δημοσίων «λειτουργών», που δεν συντηρεί μόνον συνθήκες ανισοπολιτ­είας, αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία και τις ρίζες της σημερινής δυσπραγίας και δυσλειτουρ­γίας της;

ΠΑΝΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημ­ίου Σορβόννης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece