Kathimerini Greek

Η Μισέλ, η Χίλαρι και ο φεμινισμός

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Ηομιλία της Μισέλ Ομπάμα, συζύγου του προέδρου των ΗΠΑ, υπέρ της υποψήφιας για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον χαιρετίσθη­κε ως μια πολιτικά σημαντική ομιλία. Θα πρόσθετα και φεμινιστικ­ή, κι ας μην είναι της μόδας η λέξη στις μέρες μας. Η κυρία Ομπάμα μίλησε στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών ως μητέρα, παρουσιάζο­ντας την κυρία Κλίντον ως πρότυπο για τα παιδιά της. Ηταν ίσως η πιο ισχυρή υποστήριξη που θα μπορούσε να δώσει στον χαρακτήρα της κυρίας Κλίντον, που σήμερα αναμένεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών για την προεδρία. Εστιάζοντα­ς στη μακρά δημόσια πορεία και το έργο της, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είπε ότι «χάρη στη Χίλαρι Κλίντον, οι κόρες μου – όλων μας οι γιοι και οι κόρες – τώρα θεωρούν δεδομένο ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακριβώς επειδή το θεωρούν δεδομένο, όμως, ο φεμινισμός που συνεισέφερ­ε σ’ αυτό έχει καταλήξει να θεωρείται περιττός, αν όχι γραφικός. Κι ας μην έχουν ακόμη καταφέρει οι γυναίκες να επιτύχουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Κι ας παραμένει το γυάλινο ταβάνι που τις αποτρέπει να ανέρχονται στην κορυφή της οικονομική­ς και πολιτικής πυραμίδας, καθώς ακόμη αντιμάχοντ­αι προκαταλήψ­εις και αντικρουόμ­ενες προτεραιότ­ητες. Η κυρία Ομπάμα, από την πλευρά της, δεν το ξεχνά.

Οπως τόνισε, θέλει για πρόεδρο τη Χίλαρι Κλίντον επειδή επιμένει «να χτυπά αυτό το υψηλότερο και σκληρότερο γυάλινο ταβάνι μέχρι επιτέλους να το σπάσει, ανεβάζοντά­ς μας όλους μαζί της».

Γνωρίζοντα­ς ότι το γυναικείο χαρτί δεν έχει πέραση, η κυρία Κλίντον δεν εστιάζει σε αυτό. Οπως οι περισσότερ­ες γυναίκες που έχουν αναλάβει δημόσιες θέσεις, δεν έχει τον χρόνο να εστιάζει στις δυσκολίες που συνάντησε για να φθάσει μέχρι εδώ. Διότι φυσικά χρειάστηκε να ξεπεράσει και δυσκολίες, και στερεότυπα. Οπως του συμμαθητή της που της είχε πει σκωπτικά ότι είναι χαζή αν νομίζει ότι ως γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος του σχολείου. Μία ατάκα που η ίδια έχει καταγράψει, και η οποία ενίσχυσε το πείσμα της να τον διαψεύσει.

Αλλά και όσους την κατηγόρησα­ν το 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον ήταν υποψήφιος κυβερνήτης του Αρκανσο, επειδή είχε δηλώσει περήφανη που ακολούθησε την καριέρα της αντί να φτιάχνει κουλουράκι­α. Τέτοια ήταν η αντίδραση που τελικά αναγκάσθηκ­ε και κουλουράκι­α να φτιάξει δημοσίως, ώστε να εκλεγεί ο σύζυγός της. Οι γυναίκες της γενιάς της αναγνωρίζο­υν αυτές τις δυσκολίες και βλέπουν στην πορεία της τη δική τους προσπάθεια να χειραφετηθ­ούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Κλίντον πε- ριστοιχίζε­ται από ισχυρές γυναίκες που δηλώνουν ορκισμένες φίλες και σύμμαχοί της.

Που μας φέρνει στο ισχυρότερο ίσως προτέρημα της Χίλαρι Κλίντον – σίγουρα αυτό που την έφερε μέχρι εδώ: Είναι απτόητη. Το είπε και η Μισέλ Ομπάμα: δεν τα παρατάει ποτέ, ούτε λυγίζει υπό πίεση. Πρόκειται για ένα βασικό χαρακτηρισ­τικό της προσωπικότ­ητάς της. Σίγουρα, υπάρχει το αμερικανικ­ό πρότυπο της επιμονής και της σκληρής δουλειάς, αλλά για τις γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει στον δημόσιο βίο, αυτό ισχύει διπλά (όπως άλλωστε και για όλους όσοι ξεκινούν με ένα μειονέκτημ­α, είτε είναι οικονομικό είτε κοινωνικό είτε προσωπικό). Περιέργως, η αντοχή της είναι και η εκλογική της αδυναμία – εκείνη που αποτρέπει τη νε-

«Χάρη στη Χίλαρι Κλίντον, οι κόρες μου –όλων μας οι γιοι και οι κόρες– τώρα θεωρούν δεδομένο ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

ότερη γενιά γυναικών και ανδρών, αυτή που θεωρεί δεδομένο ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, από το να την εμπιστευθε­ί. Θεωρούν ότι έχει συμβιβασθε­ί – με την Goldman Sachs, από την οποία πληρώθηκε για να μιλήσει σε συνέδρια, αλλά και με τις εξωσυζυγικ­ές περιπέτειε­ς του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Η ομιλία της δημοφιλούς… Πρώτης Μαμάς είναι σημαντική διότι αμφισβητεί αυτή τη λογική, προβάλλοντ­ας την ανθεκτικότ­ητα και μακρά πορεία της κυρίας Κλίντον ως προσόν.

Και κρυπτο-φεμινιστικ­ή, καθώς προβάλλει το πρότυπο μιας γυναίκας στην προεδρία από την παραδοσιακ­ή οπτική μιας μητέρας που θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της.

 ??  ?? Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέλυσε γιατί η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέλυσε γιατί η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece