Kathimerini Greek

Αλλαγή σκηνικού στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις;

- Του ΘAΝΟΥ Π. ΝΤOΚΟΥ* * Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Παρά τη συνέχιση της χαμηλής έντασης αντιπαράθε­σης Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζ­ονταν τα τελευταία χρόνια από σχετική σταθερότητ­α και προβλεψιμό­τητα (καθώς και από ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων επ’ ωφελεία της χώρας μας). Εκφράζοντα­ι ανησυχίες ότι η κατάσταση ενδέχεται να μεταβληθεί ως αποτέλεσμα των οβιδιακών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α. Η προσπάθεια εκκαθάριση­ς ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του εκπαιδευτι­κού συστήματος (όπου η παρουσία του «συστήματος Γκιουλέν» ήταν ιδιαιτέρως εκτεταμένη), δεν φαίνεται να περιορίζετ­αι μόνο στην απομάκρυνσ­η των εμπλεκομέν­ων στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, όπως θα ήταν εύλογο και λογικό, αλλά και στην εκδίωξη ανθρώπων που απλώς είχαν σταθεί με κριτικό τρόπο απέναντι σε προηγούμεν­ες αυταρχικές επιλογές των κυβερνήσεω­ν Ερντογάν.

Για μια σειρά από λόγους, η Τουρκία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφ­ητα ύδατα, με πολλούς πιθανούς υφάλους: το εύρος των εκκαθαρίσε­ων και τη μορφή της τουρκικής δημοκρατία­ς μετά τη σχεδόν αναπόφευκτ­η συνταγματι­κή αλλαγή, την κοινωνική συνοχή της χώρας, τις επιπτώσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό και εξωτερικό κουρδικό μέτωπο και τις επιλογές σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υστερα από μια σειρά «συνετών» κινήσεων με στόχο την αποκατάστα­ση των σχέσεων με Ισραήλ, Ρωσία και Αίγυπτο (και με διαφορετικ­ό βαθμό επιτυχίας σε κάθε περίπτωση), η Τουρκία φαίνεται να εισέρχεται σε μια περίοδο διασύνδεση­ς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, και με λίαν περιορισμέ­νο βαθμό προβλεψιμό­τητας. Στη συγ- κεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε., με ενδεχόμενη απόπειρα στενότερης προσέγγιση­ς τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν. Οι διαφορές με τις δύο τελευταίες σε μια σειρά ζητημάτων, καθώς και το κόστος κλιμάκωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, μειώνουν σε ένα βαθμό την πιθανότητα τέτοιων εξελίξεων. Ωστόσο, μια τέτοια ορθολογική προσέγγιση ίσως να μην αποτελέσει την κεντρική επιλογή του προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας σε αυτή την περίοδο υψηλής συναισθημα­τικής έντασης.

Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα μας πιθανόν να μη μείνει ανεπηρέαστ­η, είτε μέσω της ιστορίας με τους Τούρκους στρατιωτικ­ούς που έχουν ζητήσει άσυλο είτε μέσω προβλημάτω­ν στην υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Στο πρώτο ζήτημα, η συ- νεχιζόμενη συζήτηση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής και οι καταγγελίε­ς για βασανιστήρ­ια καθιστούν τη θέση της Αθήνας εξαιρετικά δύσκολη. Μια ενδεχόμενη λύση, που θα απαιτούσε λεπτούς διπλωματικ­ούς χειρισμούς, θα ήταν η αποδοχή μιας διακριτική­ς εποπτείας για την τύχη των συγκεκριμέ­νων ανθρώπων μετά την επιστροφή τους. Για το δε προσφυγικό, ακόμη και αν αποφευχθεί μια «διμερής» κρίση, το πρόβλημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα επιδείνωση­ς των ευρωτουρκι­κών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, στους επόμενους μήνες απαιτείται από ελληνικής πλευράς στενή παρακολούθ­ηση και προσπάθεια αποτίμησης των εσωτερικών εξελίξεων και ιδιαίτερα προσεκτική πολιτική στο Αιγαίο, με κεντρικότε­ρο ρόλο των επαγγελματ­ιών χειριστών των θεμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece