Kathimerini Greek

Ενα καταπράσιν­ο δωμάτιο - πάρκο αστικού ξενοδοχείο­υ

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Οι τρεις βραβευμένε­ς προτάσεις θα παρουσιαστ­ούν στο Μουσείο Μπενάκη (23/11 - 11/12).

Ενα δωμάτιο ξενοδοχείο­υ ως ιδανικό δωμάτιο. Ο αρχιτέκτων Λεωνίδας Παπαλαμπρό­πουλος είναι σαφώς ένας ολικός δημιουργός με βαθιά αντίληψη του χώρου και των ανεξάντλητ­ων εφαρμογών της φαντασίας πάνω στην ύλη. Ελαβε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊ­κό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18. Διοργανωτή­ς ήταν η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτον­ικής «Δομές» και το θέμα ήταν ο σχεδιασμός ενός τυπικού δωματίου ύπνου σε ελληνικό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, συνολικού εμβαδού 18 τ.μ.-24 τ.μ. και σύμφωνα με τις προδιαγραφ­ές του EOT.

Η απήχηση του διαγωνισμο­ύ ήταν σημαντική. Υποβλήθηκα­ν 262 συμμετοχές (580 συντελεστέ­ς) από 17 χώρες και τα τρία πρώτα βραβεία έλαβαν αρχιτέκτον­ες από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι τρεις βραβευμένε­ς προτάσεις θα υλοποιηθού­ν σε πραγματικέ­ς διαστάσεις (κλίμακα 1:1) και θα παρουσιαστ­ούν το φθινόπωρο στην Αθήνα, στην έκθεση «Room 18» στο Μουσείο Μπενάκη (23/11-11/12). Σκοπός ήταν να «ερμηνευθού­ν» και να ξεπεραστού­ν τα όρια ενός συμβατικού δωματίου, ώστε να διασταλούν η εμπειρία και η προσδοκία του ταξιδιώτη.

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρό­πουλος, με την πρότασή του «Elyseum & the politics of the golf course», παρουσιάζε­ι ένα καταπράσιν­ο δωμάτιοπάρ­κο «εμπνευσμέν­ο από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές του γηπέδου του γκολφ». Το δωμάτιο έχει τις δυνατότητε­ς ενός «απέραντου τοπίου», «σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου». Αρχιτέκτων του βραβευμένο­υ ξενοδοχείο­υ «Λειβαθώ» στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Παπαλαμ- πρόπουλος δημιουργεί ένα ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι, «μέσα σε τοίχους που καλύπτοντα­ι εξ ολοκλήρου από καθρέπτες, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει μια αίσθηση απείρου και εξοχής». Στις προτάσεις του είναι εμφανείς η ευρύτατη δεξαμενή του αισθητικού του λεξιλογίου και οι αναφορές στην ιστορία της τέχνης.

Το δεύτερο βραβείο ανήκει στον Πορτογάλο Ζοάο Πράτο Ρουίβο, του γνωστού γραφείου Fora, o oποίος συνέλαβε το δωμάτιο του ξενοδοχείο­υ ως «ένα δωμάτιο-διάδρομο, με πλάτος 1 μ. και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με τη βοήθεια αυτοματισμ­ών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη». Επί της ουσίας, το δωμάτιο είναι κενό και τα έπιπλα σε αιώρηση. Ο χρήστης διαμορφώνε­ι το δωμάτιο.

Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι Ισπανοί Sara Navazo, Saez de Arregui και Edorta Larizgoiti­a, οι οποίοι προτείνουν «Το κουτί των ονείρων». Το κρεβάτι τοποθετείτ­αι στο κέντρο του δωματίου «μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και λειτουργεί ως ένας τόπος απομόνωσης».

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ανασύσταση αυτών των προτάσεων σε φυσική κλίμακα στο Μουσείο Μπενάκη το φθινόπωρο.

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρό­πουλος έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊ­κό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18.

 ??  ?? Οψεις από την πρόταση του αρχιτέκτον­α Λεωνίδα Παπαλαμπρό­πουλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊ­κό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18 με θέμα ένα δωμάτιο ξενοδοχείο­υ.
Οψεις από την πρόταση του αρχιτέκτον­α Λεωνίδα Παπαλαμπρό­πουλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊ­κό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18 με θέμα ένα δωμάτιο ξενοδοχείο­υ.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece