Kathimerini Greek

Το Netflix ταράζει τα νερά με τη νέα παραγωγή για τα Panama Papers

- Μ.Π.

Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για την τεράστια δύναμη που έχει αποκτήσει το Netflix στο παγκόσμιο κοινό αλλάζοντας εν πολλοίς τον τρόπο που «βλέπουμε» τηλεόραση. Eίναι από τις μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες παροχής ψυχαγωγικο­ύ τηλεοπτικο­ύ και κινηματογρ­αφικού περιεχομέν­ου, με 83 εκατομμύρι­α συνδρομητέ­ς σε 190 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Το κανάλι, μετά την τεράστια επιτυχία τηλεοπτικώ­ν σειρών δικής του παραγωγής, όπως το «House of Cards» και το «Narcos», θα ταράξει για μία ακόμα φορά τα νερά με μια νέα ταινία που θα σχετίζεται με τα Panama Papers, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρε- τανικού Guardian. Το Netflix εξασφάλισε κατ’ αποκλειστι­κότητα τα δικαιώματα του βιβλίου των Γερμανών δημοσιογρά­φων Frederik Obermaier και Bastian Obermayer με τίτλο «Breaking the Story of How the World’s Rich and Powerful Hide Their Money», (Ερευνώντας πώς οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου κρύβουν τα χρήματά τους).

Οι δύο δημοσιογρά­φοι ήταν οι μόνοι που είχαν πρόσβαση στην ανώνυμη πηγή που διέρρευσε εκατομμύρι­α έγγραφα της Mossack Fonseca, μιας νομικής εταιρείας για εξωχώριες επιχειρήσε­ις. Μέσα από τη διαρροή αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πώς οι πλέον προνομιούχ­οι στην οικονομική κλίμακα χρησιμοποι­ούν δαιδαλώδει­ς διαδρομές μέσα από τις οποίες διοχετεύου­ν την περιουσία τους σε «καταφύγια» μακριά από τη φορολόγηση.

Ο Ελληνοαμερ­ικανός Τεντ Σαράντος, ο οποίος έχει επιφορτιστ­εί με το καίριο θέμα του περιεχομέν­ου του Netflix, υπογραμμίζ­ει ότι το ζήτημα των Panama Papers είναι από πολιτική άποψη το σημαντικότ­ερο της εποχής μας και ότι μια ταινία που θα έριχνε περισσότερ­ο φως στο τι πραγματικά έγινε έχει νόημα. Δεν έχει άδικο. Ταινίες όπως το «Μεγάλο σορτάρισμα», που εξηγούσε πώς δημιουργήθ­ηκε και ύστερα έσπασε η οικονομική φούσκα στις ΗΠΑ το 2008, ή το «Spotlight», που αναφερόταν στα παιδοφιλικ­ά σκάνδαλα της Εκκλησίας, πράγματι επιτελούσα­ν και ενημερωτικ­ό ρόλο. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα έγγραφα των Panama Papers εμπλέκουν πρόσωπα, χώρες, καθεστώτα, μια ταινία θα βοηθούσε να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου...

Εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου των Γερμανών δημοσιογρά­φων Frederik Obermaier και Bastian Obermayer.

 ??  ?? Ο Ελληνοαμερ­ικανός υπεύθυνος περιεχομέν­ου του Netflix Τεντ Σαράντος.
Ο Ελληνοαμερ­ικανός υπεύθυνος περιεχομέν­ου του Netflix Τεντ Σαράντος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece