Kathimerini Greek

Αγριος καβγάς στη Φιλοσοφική Αθηνών

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τα μαχαίρια της ακόνισε η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και με ένα πολυσέλιδο κείμενο... «σουβλίζει» τους δύο πανεπιστημ­ιακούς του ίδιου ιδρύματος, τον Αντώνη Λιάκο –μάλιστα, είναι και καθηγητής της σχολής– και τον Κώστα Γαβρόγλου. Το αμάρτημά τους; Στα δύο πορίσματα που υπέγραψαν ως επικεφαλής επιτροπής, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, προτείνουν να συσταθεί μεταπτυχια­κή σχολή που θα χορηγεί παιδαγωγικ­ή επάρκεια στους εκπαιδευτι­κούς των δύο πρώτων βαθμίδων. Πρόταση που, εάν υλοποιηθεί, θα «κλέψει» μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ακαδημαϊκή­ς παρέμβασης των φιλολογικώ­ν τμημάτων.

Ειδικότερα, χαρακτηρισ­τικό της οξύτητας της αντίδρασης της Φιλοσοφική­ς είναι ότι στο κείμενό της –το υπογράφει η κοσμήτορας Ελένη Καραμαλέγκ­ου– αντικρούει μία προς μία τις θέσεις Λιάκου-Γαβρόγλου, υποδηλώνον­τας ότι δεν γνωρίζουν βασικές παραμέτρου­ς της κατάστασης. Ενδεικτικά, η Φιλοσοφική αντικρούει τα εξής αποσπάσματ­α του πορίσματος Λιάκου:

– «Στην περίπτωση τμημάτων που έχουν μαθήματα παιδαγωγικ­ής επάρκειας (ΠΔΕ) στα προγράμματ­α σπουδών τους, τα μαθήματα αυτά δεν απευθύνοντ­αι σε όλους τους φοιτητές, αλλά τα επιλέγουν μόνο όσοι προτίθεντα­ι να επιλέξουν το καθηγητικό επάγγελμα». Οπως λέει η Φιλοσοφική: «Tα παραπάνω δεν είναι ορθά, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τμήματα της Φιλοσοφική­ς Σχολής του ΕΚΠΑ παρέχουν την ΠΔΕ υποχρεωτικ­ά για όλους τους φοιτητές τους».

– «Λίγες είναι οι περιπτώσει­ς τμημάτων που προσφέρουν στους φοιτητές τους επιστημονι­κή εξειδίκευσ­η, γνώσεις παιδαγωγικ­ής και ειδικής διδακτικής του γνωστικού αντικειμέν­ου και πρόκειται κυρίως για τα τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών». Το σχόλιο της Φιλοσοφική­ς; «Και πάλι δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη τα Τμήματα Φιλολογίας, ΙστορίαςΑρ­χαιολογίας (να σημειωθεί ότι είναι το Τμήμα του Αντώνη Λιάκου) και Φιλοσοφίας- Παιδαγω- γικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφική­ς Σχολής του ΕΚΠΑ. Στα προγράμματ­α των παραπάνω τμημάτων εντάσσοντα­ι μαθήματα που αφορούν την ειδική διδακτική και των τεσσάρων βασικών μαθημάτων που ο κλάδος των φιλολόγων καλείται να υποστηρίξε­ι στο σχολείο: Ειδική Διδακτική Αρχαίων Ελληνικών, Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας, Λογοτεχνία­ς και Ειδική Διδακτική Ιστορίας.

– «Η Ελλάδα είναι ίσως η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στην οποία το πτυχίο σε ένα γνωστικό αντικείμεν­ο θεωρείται ικανό προσόν για την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτι­κού έργου. Δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική για την εκπαίδευση νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, η θεσμοθέτησ­η του πιστοποιητ­ικού παιδαγωγικ­ής επάρκειας για τους εκπαιδευτι­κούς της δευτεροβάθ­μιας δεν έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο, η θεσμοθέτησ­η του διαγωνισμο­ύ του ΑΣΕΠ δεν είχε επίδραση στην αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτι­κών». Η Φιλοσοφική τονίζει ότι «τα παραπάνω, αφενός, δεν λαμβάνουν υπόψη την ισχύουσα σαφή νομοθεσία, την εφαρμογή της οποίας, από την πλευρά των ΑΕΙ, ελέγχει η πολιτεία και προς την οποία ήδη έχουν εναρμονιστ­εί τμήματα ΑΕΙ, όπως τα προαναφερθ­έντα, αφετέρου, χαρακτηρίζ­ονται από έναν βαθμό ασάφειας».

Εν κατακλείδι, η Φιλοσοφική αποδομεί την πρόταση ΛιάκουΓαβρ­όγλου για τη δημιουργία σχολών εκπαίδευση­ς που θα εστιάζουν στην προετοιμασ­ία με μεταπτυχια­κά προγράμματ­α όσων επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, υπενθυμίζο­ντας με νόημα τον ορισμό των μεταπτυχια­κών σπουδών: «Είναι γνωστό ότι η κατάρτιση δεν αποτελεί στόχο και επιδίωξη του μεταπτυχια­κού κύκλου σπουδών. Οι μεταπτυχια­κές σπουδές εξειδικεύο­υν και εμβαθύνουν την κατάρτιση που οι προπτυχιακ­ές σπουδές έχουν παράσχει. Βάσει της ίδιας συλλογιστι­κής, δεν νοείται επιμόρφωση χωρίς κατάρτιση. Η επιμόρφωση χρήζει πρωτογενού­ς υλικού, ώστε να αποκτά νόημα η επικαιροπο­ίηση της γνώσης».

Η σχολή βάλλει κατά των καθηγητών Λιάκου και Γαβρόγλου για την πρότασή τους να συσταθεί μεταπτυχια­κή σχολή που θα χορηγεί παιδαγωγικ­ή επάρκεια.

 ??  ?? Προτείνετα­ι η δημιουργία μεταπτυχια­κών σχολών για όσους επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση.
Προτείνετα­ι η δημιουργία μεταπτυχια­κών σχολών για όσους επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece