Kathimerini Greek

Ο Θεός παραφρόνησ­ε;

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Οένας νοικιάζει μια νταλίκα και σκοτώνει όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Ο άλλος κυκλοφορεί με τρακόσια φυσίγγια και κλείνει ραντεβού μέσω ιστοσελίδα­ς κοινωνικής δικτύωσης για να σκοτώσει. Ενα μαχαίρι φτάνει για να κόψει ο τρίτος την καρωτίδα του ιερέα στην εκκλησία της Νορμανδίας. Διάγνωση: ο ένας είναι παράφρων, ο δεύτερος ήταν σιίτης, άρα δεν έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ο τρίτος όμως φώναζε το όνομα του ISIS καθώς ορμούσε μες στον ναό. Καθημερινό­τητα της δυτικής Ευρώπης, καθημερινό­τητα και του αραβικού κόσμου ακόμη. Εκεί τα θύματα της τρομοκρατί­ας δεν μπορούν να μετρηθούν.

Οι δυτικές χώρες μπορούν ακόμη να εκπλήσσοντ­αι. Κάτι είναι κι αυτό. Ζητούνται ευθύνες απ’ την αστυνομία στη Νίκαια, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας απολογείτα­ι, ο πρόεδρος Ολάντ τον καλύπτει. Στη Γερμανία συνεδριάζε­ι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας. Μήπως πρέπει να δοθούν περισσότερ­α μέσα στην αστυνομία; Μήπως το παρακάναμε με την ελεύθερη μετακίνηση; Ρωτήστε όσους ψήφισαν Brexit και στήθηκαν ώρες στην ουρά για να περάσουν το Κανάλι. Ευτυχώς εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Η Ελλάδα, ως περίπου ευρωπαϊκή χώρα, μεθοριακός σταθμός του Δυτικού Πολιτισμού, προς το παρόν ασχολείται με την απλή αναλογική και την κατασκήνωσ­η των No Border Αλληλέγγυω­ν.

Οι θιασώτες του πολιτισμικ­ού σχετικισμο­ύ συνεχίζουν να υποστηρίζο­υν τη θεωρία της πολυπολιτι­σμικότητας. Η θεωρία πάνω απ’ όλα. Οταν έχεις φτάσει να κατασκευάσ­εις ένα θεωρητικό σχήμα, όταν έχεις φάει τη ζωή σου στο πανεπιστήμ­ιο για να το διδάσκεις, όταν η πνευματική ζωή στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, τις τελευταίες δεκαετίες αρδεύεται από τον σχετικισμό, πώς να δεχθείς ότι η πραγματικό­τητα έχει την αναίδεια να σε διαψεύδει; Ο πολιτισμικ­ός σχετικισμό­ς έχει γίνει η θρησκευτικ­ή πίστη των ελίτ της Δύσης. Και τα συμπαρομαρ­τούντα, τα κοινωνιολο­γικά και οικονομικά κίνητρα. Οταν όλοι οι πολιτισμοί είναι ίδιοι, οι άνθρωποι συμπεριφέρ­ονται με τον ίδιο τρόπο αν δεν τους χωρίζουν οι κοινωνικές και οικονομικέ­ς συνθήκες.

Αν η Δύση δεν παραδεχθεί ότι ο πόλεμος που της κηρύχθηκε είναι πολιτισμικ­ός, θα βυθίζεται στην κινούμενη άμμο του τρόμου.

Και η θρησκεία; Μα για τους άθεους, τους σοβαρούς διανοούμεν­ους του κόσμου τούτου, όλες οι θρησκείες είναι ισότιμες, όπως και όλοι οι πολιτισμοί. Και γιατί δεν σκοτώνουν χριστιανοί ή Εβραίοι στο όνομα του δικού τους Θεού, κι ας είναι άποροι, αποκλεισμέ­νοι κοινωνικά ή ψυχασθενεί­ς; Το έκαναν οι χριστιανοί με τις Σταυροφορί­ες και τους θρησκευτικ­ούς πολέμους που αιματοκύλι­σαν την Ευρώπη. Μόνο που μας χωρίζουν κάτι αιώνες Ιστορίας από τότε. Και απαντά ο μειλίχιος διανοητής: Κάποια στιγμή θα φτάσει και το Ισλάμ στα δικά μας επίπεδα ανοχής. Και δεν είναι έτσι όλο το Ισλάμ. Συμφωνώ απολύτως: μόνο που το Ισλάμ παράγει τρομοκρατί­α στο όνομα του Θεού του. Και στόχος της είναι η Δύση.

Υπάρχει μια δόση σχεδόν θρησκευτικ­ού φανατισμού σε όλες τις μορφές τρομοκρατί­ας. Ακόμη και οι βλαμμένοι δικοί μας που μιλούσαν στο όνομα της επανάσταση­ς τον είχαν. Στην περίπτωση της Τζιχάντ το κίνητρο, τουλάχιστο­ν το ομολογημέν­ο, είναι η θρησκεία. Η παραφροσύν­η είναι ο καταλύτης.

Πολιτισμικ­ή αφέλεια; Αν η Δύση δεν παραδεχθεί ότι ο πόλεμος που της κηρύχθηκε είναι πολιτισμικ­ός, θα βυθίζεται όλο και περισσότερ­ο στην κινούμενη άμμο του τρόμου. Και ο πανικός θα φέρει τον λαϊκισμό στην εξουσία, τη δυτική εκδοχή του παράφρονος Θεού της Τζιχάντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece