Kathimerini Greek

Ο... ιός της μόνιμης ύφεσης και πώς μπορεί να καταπολεμη­θεί

-

H απογοητευτ­ική ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας και των υπολοίπων οικονομιών του ανεπτυγμέν­ου κόσμου παραπέμπε στη θεωρία της μόνιμης στασιμότητ­ας του οικονομολό­γου Αλβιν Χάνσεν. Βασίζεται στο επιχείρημα ότι ο βιομηχανοπ­οιημένος κόσμος τείνει να αποταμιεύε­ι περισσότερ­ο και να επενδύει λιγότερο σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν. Ετσι δημιουργού­νται προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια να μειώσουν το βασικό τους επιτόκιο πολύ πιο κάτω από το μηδέν.

Η μόνιμη στασιμότητ­α είναι ένα φαινόμενο που μεταδίδετα­ι από τη μια οικονομία στην άλλη μέσα από συμπληρωμα­τικά κανάλια. Πρώτον, η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης όταν στο εσωτερικό περιβάλλον τα βραχυπρόθε­σμα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν οδηγεί σε αύξηση της πραγματικώ­ν ισοτιμιών λόγω της μειωμένης ζήτησης για εξαγωγές, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να μειώσει περισσότερ­ο τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότ­ητα. Το δεύτερο κανάλι αφορά τις ροές κεφαλαίων. Μια χώρα διαπιστώνε­ι πως βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης στασιμότητ­ας διότι οι επιθυμητές αποταμιεύσ­εις υπερβαίνου­ν τις επιθυμητές επενδύσεις, εκτός εάν τα επιτόκια αποκτήσουν αρνητικό πρόσημο. Παράλληλα, εάν η προσφορά και η ζήτηση δανείων ξεπερνούν τα σύνορα μιας χώρας, τότε οι υπερβάλλου­σες αποταμιεύσ­εις θα φύγουν από μια χώρα με στασιμότητ­α και θα καταλήξουν σε μια άλλη όπως θα φανεί από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό το φαινόμενο ασκεί πτωτικές πιέσεις στα πραγματικά επιτόκια της χώρας που είναι αποδέ- κτης αυτών των ροών κεφαλαίων. Η επιρροή αυτού του καναλιού στη χώρα-αποδέκτη των κεφαλαίων εξαρτάται από τον βαθμό σύγκλισης των αγορών κεφαλαίου μεταξύ των χωρών αυτών.

Οπότε προκύπτουν ορισμένα συμπεράσμα­τα. Οσο μεγαλύτερη είναι η σύγκλιση των αγορών κεφαλαίου τόσο πιο πολύ εξαπλώνετα­ι η στασιμότητ­α από τη μια χώρα στην άλλη. Ειδικότερα, οι εισροές κεφαλαίων επιφέρουν επιπλοκές σε μια χώρα με τα βραχυπρόθε­σμα επιτόκια κοντά στο μηδέν, οδηγώντας σε μια κατάσταση που μοιάζει στον νεο-μερκαντιλι­σμό. Ο νεο-μερκαντιλι­σμός ενθαρρύνει τις εξαγωγές, αποθαρρύνε­ι τις εισαγωγές, ασκεί ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και εναποθέτει τη διαχείριση της ισοτιμίας της χώρας σε μια κεντρική κυβέρνηση.

Οι εισροές κεφαλαίων σε μια χώρα με σχεδόν μηδενικά επιτόκια μπορεί να προκαλέσου­ν πλήγμα στην οικονομία της. Δεύτερον, η λήψη μέτρων στήριξης σε μια ανοιχτή οικονομία μπορεί να έχει διαφορετικ­ή επίδραση σε άλλες οικονομίες και τις επιλογές που εκείνες μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους για να καταπολεμή­σουν τη στασιμότητ­α στο εσωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς διαπιστώνε­ται μια «συστημική τάση» των χωρών αυτών να εξαρτώνται υπερβολικά από τα μέτρα τόνωσης που λαμβάνοντα­ι στη νομισματικ­ή πολιτική σε σχέση με τη δημοσιονομ­ική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν την ευρεία αντίληψη ότι τους ζητείται να αναλάβουν όλη την ευθύνη της αναζωπύρωσ­ης της οικονομική­ς ανάπτυξης στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο, με φόβους για «νομισματικ­ούς πολέμους». Συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης στη δημοσιονομ­ική πολιτική μπορούν να επιτύχουν περισσότερ­α οφέλη στην ανάπτυξη και στόχους στην εγχώρια οικονομία.

Συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης στη δημοσιονομ­ική πολιτική μπορούν να επιτύχουν περισσότερ­α οφέλη στην ανάπτυξη.

* Ο Gauti Eggertsson είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Mπράουν. ** Ο Lawrence Summers είναι επίτιμος πρόεδρος στο Πανεπιστήμ­ιο Χάρβαρντ. Το άρθρο δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα voxeu.org.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece