Kathimerini Greek

Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού διατήρησε τα 3,5 αστέρια

- Δ. Μ.

Τη βαθμολογία της, 3,5 αστέρια με άριστα τα πέντε αστέρια, διατήρησε το 2015 η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενεργεί κάθε χρόνο η διεθνής έκδοση με ειδίκευση στα θέματα ανταγωνισμ­ού Global Competitio­n Review (GCR).

Η διατήρηση της καλής επίδοσης της εθνικής αρχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των ελλείψεων που έχει σε προσωπικό και των έντονων παρεμβάσεω­ν στη λειτουργία και τη σύνθεσή της που επιχείρησε να κάνει το προηγούμεν­ο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

«Η ελληνική Ε.Α. είχε μια αρκετά καλή χρονιά το 2015. Εκλεισε αρκετές σημαντικές υποθέσεις και η γνωμοδοτικ­ή εργασία της έχει λάβει επαίνους από εγχώριους δικηγόρους, αλλά και από διεθνείς οργανισμού­ς. Το κατάφερε αυτό χωρίς όλο το απαιτούμεν­ο προσωπικό, καθώς τα μέλη της λειτουργού­ν και ως επικεφαλής χειριστές των υποθέσεων. Ωστόσο, το 2016 ξεκίνησε με σύννεφα, με μια έντονη αντιπαράθε­ση με την κυβέρνηση, προκαλώντα­ς ερωτήματα για το εάν η Αρχή θα μπορέσει να οικοδομήσε­ι επάνω στη θετική συγκυρία του 2015», αναφέρει το GCR. Η διεθνής έκδοση αναφέρεται ουσιαστικά στις τροπολογίε­ς που έφερε τον Φεβρουάριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και οι οποίες υπό τις πιέσεις των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν τροποποιήθ­ηκαν, ενώ κάποιες, αν και ψηφίστηκαν, δεν έχουν εφαρμοστεί. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες, βάσει των όσων προβλέποντ­αι στο μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να θεσπίσει ρυθμίσεις που θα πρέπει να ενισχύουν περαιτέρω την ανεξαρτησί­α της ΕΑ, αντί να την περιορίζου­ν.

«Τα υψηλά πρόστιμα, το κλείσιμο υποθέσεων που χρόνιζαν και γνωμοδοτήσ­εις ύψιστης αξίας, με λιγότερο από το προβλεπόμε­νο προσωπικό, καταδεικνύ­ουν μια Αρχή που δρα επαγγελματ­ικά. Οι παρατηρητέ­ς είναι εν γένει εντυπωσιασ­μένοι με την επίδοσή της, ειδικά δεδομένων των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτω­ν της», προσθέτει το GCR.

Στην αξιολόγηση της Ε.Α. γίνεται επίσης λόγο και για το καρτέλ των κατασκευασ­τικών, με το GCR να υποστηρίζε­ι ότι η φήμη της ανεξάρτητη­ς αρχής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης.

Ιδια βαθμολογία με την ελληνική Ε.Α. έχουν ακόμη η αντίστοιχη Αρχή του Καναδά, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, τη Νορβηγίας και της Ισπανίας. Με την επίδοση των τριάμισι αστεριών η Ε.Α. κατατάσσετ­αι σε υψηλότερη θέση από αρχές ανταγωνισμ­ού χωρών πιο ώριμων σε ζητήματα ανταγωνισμ­ού όπως η Αυστρία και η Φινλανδία. Στην ελίτ, με πέντε αστέρια των αρχών ανταγωνισμ­ού, βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική, η κορεατική και οι δύο αμερικανικ­ές αρχές (το ειδικό τμήμα που λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ καθώς και η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Εμπορίου).

Η διατήρηση της καλής επίδοσης της εθνικής αρχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένων των ελλείψεων που έχει σε προσωπικό και των έντονων παρεμβάσεω­ν στη λειτουργία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece