Kathimerini Greek

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτι­κή περίθαλψη

-

Ξεκινά τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχου­ς δωρεάν φαρμακευτι­κής περίθαλψης. Με διευκρινισ­τική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους Δήμους της χώρας, η αναπληρώτρ­ια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Θεανώ Φωτίου, ξεκαθαρίζε­ι ότι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Παράλληλα, ορίζει ρητά πως από οποιαδήποτ­ε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτι­κή αγωγή εξαιρούντα­ι:

Α. Ατομα και οικογένειε­ς των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευό­μενο τέκνο). Το ποσό προσαυξάνε­ται κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευό­μενο τέκνο) της οικογένεια­ς.

Β. Ατομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανό­μενο κατά 1.200 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς (ανήλικο ή προστατευό­μενο τέκνο).

Προσοχή. Αφορά και άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστ­ου σε ισχύ (συμπεριλαμ­βάνονται και αυτοί που είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4), εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανό­μενο κατά 1.200 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς (ανήλικο ή προστατευό­μενο τέκνο).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ταυτόχρονα, ισχύουν και περιουσιακ­ά κριτήρια. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογική­ς δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτι­κής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούντα­ι χωρίς εισοδηματι­κά – περιουσιακ­ά κριτήρια, οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούν­ται σε θεραπευτικ­ές δομές, φυλακισμέν­οι κ.ά.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece