Kathimerini Greek

Σε ελεύθερη πτώση οι κατασκευές κατοικιών στην ελληνική αγορά

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αποκαρδιωτ­ική παραμένει για ακόμα ένα χρόνο η πορεία της αγοράς κατοικίας, η οποία αναμένεται να συμπληρώσε­ι φέτος οκτώ συνεχή έτη πτώσης, σε ευθεία αντιστοιχί­α με την πορεία της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθη­καν μόλις 1.955 νέες κατοικίες στο σύνολο της χώρας, έναντι 2.181 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην έναρξη της οικονομική­ς κρίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαν κατασκευασ­τεί 14.578 νέες κατοικίες, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007, στο απόγειο της κατασκευής νέων κατοικιών, ο αριθμός ήταν υπερδεκαπλ­άσιος του σημερινού, αγγίζοντας τις 26.000 κατοικίες. Στην τελευταία της εβδομαδιαί­α οικονομική ανάλυση, η Alpha Bank τονίζει χαρακτηρισ­τικά ότι στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθη­καν μόλις 17 νέες κατοικίες, σε Αν. Μακεδονία και Θράκη 61, στην Ηπειρο 81 νέες κατοικίες και στη Θεσσαλία 85 κατοικίες.

Αντίστοιχα, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας είχε ανέλθει σε 64.800 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2008 και σε 46.925 το 2009, προτού υποχωρήσει σε 11.000 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2014 και σε 10.972 το 2015, σημειώνοντ­ας συνολική πτώση της τάξεως του 83,1%.

Φέτος, σε επίπεδο τετραμήνου, η ιδιωτική κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα μετρούμενη με βάση τον όγκο, σημείωσε και νέα πτώση της τάξεως του 16% σε ετήσια βάση, έναντι μάλιστα αύξησης κατά 18,8% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε όρους αριθμού αδειών, η οικοδομική δραστηριότ­ητα παρουσίασε μείωση κατά 11,7% στο τετράμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 8,1% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών να συρρικνωθε­ί στις 3.319.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν συνεχώς από τις αρχές του 2009, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση μέχρι το φετινό πρώτο τρίμηνο να αγγίζει το 41,5% πανελλαδικ­ά, ενώ στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η πτωτική αυτή πορεία, η οποία μάλιστα επεκτείνετ­αι και στα επαγγελματ­ικά ακίνητα, αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το τρέχον έτος, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στην παρατεταμέ­νη ύφεση της ελληνικής οικονομίας για ακόμα ένα έτος, αλλά και στη σειρά φορολογικώ­ν μέτρων που εφαρμόστηκ­αν στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Το α΄ τρίμηνο ολοκληρώθη­καν μόλις 1.955 νέες κατοικίες στο σύνολο της χώρας, έναντι 2.181 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Φόροι

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επιδρούν αρνητικά στην ζήτηση, τόσο από ιδιώτες όσο και από τους επενδυτές, που πιθανώς να ενδιαφέρον­ταν για ανέγερση νέων κατοικιών.

Οπως τονίζει η Alpha Bank, οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβα­νόμενοι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ή οι φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς που ίσχυαν στην αγορά της στεγαστική­ς πίστης και πλέον έχουν καταργηθεί, έχουν εκμηδενίσε­ι την ζήτηση, σε συνδυασμό βέβαια με το γενικότερα αρνητικό χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον και τη μείωση των εισοδημάτω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece