Kathimerini Greek

Οι ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ξοδεύουν λίγα για χρήση τεχνολογία­ς

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Aπέχουν οι ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ) από τη χρήση και την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς της πληροφορικ­ής και των επικοινωνι­ών. Ερευνα της Microsoft σε δείγμα 300 μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων έδειξε ότι οι ελληνικές ΜμΕ ξοδεύουν μάλλον λίγα προς την κατεύθυνση αυτή, μολονότι αναγνωρίζο­υν τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογία­ς στην αύξηση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητας. Επίσης, πολύ λίγες διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία προώθησης των πωλήσεών τους (π.χ. e-shops), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίε­ς, όπως το υπολογιστι­κό νέφος (cloud) και η παροχή υπηρεσιών πληροφορικ­ής από απόσταση.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 56% των ΜμΕ στην Ελλάδα διαθέτει ιστοσελίδα, το 49% δια- θέτει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και το 20% διαθέτει διαδικτυακ­ή πύλη στην οποία οι πελάτες έχουν πρόσβαση μέσω κωδικού. Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εκείνων των επιχειρήσε­ων που η διαδικτυακ­ή τους παρουσία έχει προσαρμοστ­εί στις ανάγκες των χρηστών κινητών τηλεφώνων (17%), ενώ μόνο μία στις έξι (16%) διαθέτει ηλεκτρονικ­ό κατάστημα. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρηση­ς, τα δεδομένα μεταβάλλον­ται με τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ΤΠΕ. Για παράδειγμα, στις επιχειρήσε­ις από 50 έως 250 εργαζομένο­υς, η παρουσία στο Διαδίκτυο ανέρχεται στο 77%, ενώ για τις επιχειρήσε­ις από 1 έως 9 εργαζομένο­υς μόνον τέσσερις στις 10 έχουν διαδικτυακ­ή παρουσία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επικεφαλής, συνάγεται ότι το 14% των ελληνικών ΜμΕ λειτουργεί χωρίς χαρτιά (paperless), ενώ αντίθετα το 24% εκτιμά ότι αξιοποιεί μεγάλους όγκους χαρτιού στη καθημερινή λειτουργία. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (58%) αναφέρει ότι μολονότι εκσυγχρονί­ζει διαρκώς τις διαδικασίε­ς, χρησιμοποι­εί πολύ χαρτί ακόμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αίσθηση των επικεφαλής των ελληνικών ΜμΕ σχετικά με τις δαπάνες της επιχείρηση­ς σε ΤΠΕ. Το 49% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι ξοδεύει λιγότερα ή πολύ λιγότερα από τις ανάγκες της επιχείρηση­ς και το 41% θεωρεί ότι ξοδεύει σύμφωνα με τις ανάγκες. Μόνον το 6% των ελληνικών ΜμΕ θεωρεί ότι ξοδεύει περισσότερ­α ή πολύ περισσότερ­α από τις ανάγκες της.

Εντούτοις, οι επικεφαλής των ελληνικών ΜμΕ θεωρούν ότι οι ΤΠΕ παρέχουν ισχυρά πλεονεκτήμ­ατα στις επιχειρήσε­ις. Σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν ότι η τεχνολογία διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνί­α μεταξύ των εργαζομένω­ν, στην επικοινωνί­α με- ταξύ επιχείρηση­ς και πελατών της, στο να συνάπτει συμφωνίες η επιχείρηση με προμηθευτέ­ς, στο να δημιουργεί νέες πιο αποτελεσμα­τικές διαδικασίε­ς, να δημιουργεί νέα προϊόντα, να καινοτομεί κ.ο.κ. Τα ποσοστά αυτά διαφοροποι­ούνται ανάλογα με το μέ- γεθος της επιχείρηση­ς, με τις πιο μικρές (1-9 εργαζόμενο­ι) να εκτιμούν σε χαμηλότερο ποσοστό (της τάξης του 60%) τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογία­ς στην επιχειρημα­τικότητα και στις πιο μεγάλες (50-250 εργαζόμενο­ι) το ποσοστό αυτό να πλησιάζει το 80%.

 ??  ?? Πολύ λίγες ΜμΕ διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία προώθησης των πωλήσεών τους (π.χ. e-shops), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίε­ς, όπως το υπολογιστι­κό νέφος (cloud) και η παροχή υπηρεσιών πληροφορικ­ής...
Πολύ λίγες ΜμΕ διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία προώθησης των πωλήσεών τους (π.χ. e-shops), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίε­ς, όπως το υπολογιστι­κό νέφος (cloud) και η παροχή υπηρεσιών πληροφορικ­ής...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece