Kathimerini Greek

Υπό προϋποθέσε­ις και σταδιακά η άρση των capital controls

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Οι καταθέσεις θα αργήσουν να γυρίσουν στις τράπεζες όσο δεν αίρονται πλήρως οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι (capital controls), προειδοποι­εί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε ειδική της έκθεση για τον τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζε­ι ότι η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με σταθερά βήματα και εφόσον έχουν δημιουργηθ­εί οι κατάλληλες συνθήκες μακροοικον­ομικής και χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας, γιατί σε διαφορετικ­ή περίπτωση «οι συνέπειες τόσο για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα όσο και για την οικονομία ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έφυγαν από τις τράπεζες 38,1 δισ. ευρώ καταθέσεων εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενη­ς αβεβαιότητ­ας. Μετά την επιβολή των capital controls, οι εκροές σταθεροποι­ήθηκαν, ενώ στις αρχές του 2016 αυξήθηκαν εκ νέου λόγω της αβεβαιότητ­ας που προκάλεσαν οι πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις Αθήνας – δανειστών για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματ­ος.

Θεμέλια για ρευστότητα

Γενικά, η ΤτΕ θεωρεί πως τα θεμέλια για τη βελτίωση των προοπτικών της ρευστότητα­ς έχουν ήδη τεθεί μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιο- λόγησης και με την επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υποστηρίζε­ι, δε, πως η δυνατότητα συμμετοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την επαναφορά του waiver, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ.

«Ωστόσο, η σημαντικότ­ερη άμβλυνση των πιέσεων στη ρευστότητα των τραπεζών και στο κόστος χρηματοδότ­ησης θα εξαρτηθεί και από την υλοποίηση των μακροοικον­ομικών προβλέψεων για την Ελλάδα», οι οποίες όμως δεν έχουν λάβει υπόψη τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις από το Brexit, κατά την ΤτΕ. Γι’ αυτό και ζητεί άμεσα την επί τα χείρω αναθεώρησή τους.

Βοήθησαν

Πάντως, η ΤτΕ αναφέρει ότι η επιβολή των capital controls βοήθησε στη συγκράτηση της εκροής καταθέσεων και της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και ως εκ τούτου στη σταθεροποί­ηση της ρευστότητα­ς του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, αν και αρκετοί είχαν μεταφέρει μέρος των αποθεμάτων τους στο εξωτερικό νωρίτερα. Η συγκράτηση των εκροών καταθέσεων είχε τις εξής επιπτώσεις: • Υποχώρησε ο δανεισμός των τραπεζών από ELA. • Σημειώθηκε στροφή των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων στη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής. • Μειώθηκαν οι εισαγωγές και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. • Μειώθηκε η κατανάλωση, αν και σε ετήσια βάση η τάση παρέμεινε ανοδική.

Βασικές προϋποθέσε­ις

Βασικές προϋποθέσε­ις για την άρση των capital controls είναι κατά την ΤτΕ είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου που θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης των καταθετών, καθώς και η αποτελεσμα­τική διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Παράλληλα, η ΤτΕ επαναλαμβά­νει τη θέση της ότι ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα πρέπει από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ. Επίσης, σημειώνει ότι η δημοσιονομ­ική προσαρμογή, προκειμένο­υ να συντελέσει στην ταχύτερη επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης, θα πρέπει να βασιστεί σε παρεμβάσει­ς που αφορούν «εξορθολογι­σμό των μη παραγωγικώ­ν δαπανών του Δημοσίου, καθώς έχουν μικρότερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ από ό,τι οι παρεμβάσει­ς που αφορούν φορολογικέ­ς αυξήσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece