Kathimerini Greek

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για το κόστος διαπραγμάτ­ευσης

-

Τις θέσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το κόστος της περυσινής διαπραγμάτ­ευσης, έδωσαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστ­ούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθ­εί από την ανάδειξη ποσών όπως τα 86 δισ. ευρώ ή τα 100 δισ. ευρώ ως κόστος από τη διαπραγμάτ­ευση του 2015, από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανέφεραν χθες τα εξής:

Η κατανομή των 86 δισ.

1. Το κόστος των 86 δισ. ευρώ αντιστοιχε­ί στο συνολικό ποσό του δανείου που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, με το υπουργείο Οικονομικώ­ν να αναφέρει ότι όσοι υποστηρίζο­υν αυτή την άποψη «υιοθετούν την άποψη πως ολόκληρο το ποσό της δανειακής σύμβασης αποτελεί νέο χρέος». Ωστόσο, προσθέτει πως τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου κατανέμοντ­αι ως εξής: • 54 δισ. ευρώ αφορούν την ανα- χρηματοδότ­ηση του παλαιού χρέους. «Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος». • 25 δισ. ευρώ είχαν υπολογιστε­ί για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκα­ν. «Οπότε τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως κόστος της διαπραγμάτ­ευσης εφόσον δεν θα χρησιμοποι­ηθούν!». • 7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθο­ύν στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Ρέγκλινγκ

2. Απαντώντας στην άποψη ότι «θα είχαμε ανάπτυξη 20 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016» ως διαφυγόντα κέρδη της Ελλάδας από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνο­υν πως η άποψη αυτή προήλθε από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποί- ος ανέφερε ότι θα είχαμε 2,5% ανάπτυξη το 2015 και 3,5% το 2016. Ποσοστά που αθροίζουν σε 6% του ΑΕΠ. «Αρχικά να σημειώσουμ­ε ότι το 6% του ΑΕΠ είναι 10 δισ. ευρώ και όχι 20 δισ. – για να του «βγουν», δηλαδή, τα νούμερα διπλασίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας!..

Αλλά ακόμη και αυτά τα 10 δισ. ευρώ απέχουν πολύ από την πραγματικό­τητα», αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Αναλύσεις βιωσιμότητ­ας

3. Οι διαφορές που αναδεικνύο­νται από τις αναλύσεις βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους (μεταξύ των οποίων και αυτή που έχει συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος) προκύπτουν, κατά το υπουργείο Οικονομικώ­ν, μόνο από τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α και τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. «Θέματα για τα οποία διαπραγματ­εύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ», κατά τα στελέχη του υπουργείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece