Kathimerini Greek

Η πρόταση της ΤτΕ για μείωση των επισφαλειώ­ν

-

Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγική­ς περιγράφον­ται στην έκθεση της ΤτΕ.

Οπως σημειώνετα­ι, για το προσεχές διάστημα έχουν δρομολογηθ­εί από την πλευρά της Πολιτείας οι παρακάτω πρόσθετες δράσεις: • Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητε­ς ταχείας, αποτελεσμα­τικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου. • Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμ­ένης τεχνογνωσί­ας του δικαστικού συστήματος. • Η παροχή χρηματοοικ­ονομικής εκπαίδευση­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς σε υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματ­ίες. • Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη φορολογική μεταχείρισ­η διαγραφών και σχηματισμο­ύ προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτ­ες όσο και για τους δανειστές. • Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζο­υν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειε­ς των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσε­ων.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνε­ι η ΤτΕ, απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερη­ς έμφασης σε μακροχρόνι­ες ρυθμίσεις, συντονισμέ­νη αντιμετώπι­ση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρω­ση των βιώσιμων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι παραπάνω δράσεις, σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποί­ηση του λόγου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και, στη συνέχεια, την αποκλιμάκω­σή του.

Σημειώνετα­ι ότι ήδη έχουν πραγματοπο­ιηθεί σημαντικά βήματα για την αναμόρφωση του πλαισίου αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων με την επιτάχυνση της διαδικασία­ς αναγκαστικ­ής εκτέλεσης και τη βελτίωση του τρόπου κατανομής των εσόδων από τη διαδικασία αυτή, τη βελτίωση του πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμέ­νων νοικοκυριώ­ν, την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν στα ειρηνοδικε­ία και τα πρωτοδικεί­α και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους, την απλοποίηση της διαδικασία­ς εξυγίανσης και ειδικής εκκαθάριση­ς των επιχειρήσε­ων και τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία δευτερογεν­ούς αγοράς δανείων μεταβίβαση­ς εξυπηρετού­μενων και μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece