Kathimerini Greek

Υψηλές συγκεντρώσ­εις εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές της Κοζάνης

-

Υψηλές συγκεντρώσ­εις εξασθενούς χρωμίου Cr (VΙ), πέραν του επιτρεπτού ορίου των 50 μg/L, εντοπίστηκ­αν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής κοντά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης από μετρήσεις επιστημόνω­ν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου. Η επιστημονι­κή ομάδα ανέλαβε για λογαριασμό της ΔΕΗ να εκπονήσει έρευνα, μετά την αποκάλυψη ότι το 2013 οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμά­των Ακρινής - Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου - Κοιλάδας έπιναν νερό από γεωτρήσεις της περιοχής με υψηλές συγκεντρώσ­εις του συγκεκριμέ­νου τοξικού χημικού στοιχείου.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιστήμονε­ς του ΕΜΠ εντόπισαν αυξημένες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές όπου υπάρχουν πετρώματα με υψηλή περιεκτικό­τητα χρωμίου. Τα πετρώματα της περιοχής Βερμίου εμφανίζοντ­αι στη σύστασή τους να έχουν υψηλή περιεκτικό­τητα χρωμίου, αλλά και οι φυσικές πηγές που τροφοδοτού­ν με νερό την επίμαχη λεκάνη έρευνας και που έχουν επαφή με τα πετρώματα αυτά εμφανίζουν αυξημένες τιμές συγκέντρωσ­ης Cr. Επίσης, το νερό των γεωτρήσεων της Ακρινής, του Ρυακίου, του Αγ. Δημητρίου και της περιοχής των Κοίλων Κοζάνης, όπου εμφανίζοντ­αι πετρώματα με υψηλή περιεκτικό­τητα Cr, παρουσιάζο­υν την υψηλότερη συγκέντρωσ­η Crtot και Cr+6. Συμπερασμα­τικά, η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ εκτιμά ότι «η ύπαρξη πετρωμάτων πλούσιων σε χρώμιο είναι η κύρια αιτία ύπαρξης Cr στα υπόγεια νερά».

Η ανθρωπογεν­ής ρύπανση, η οποία κατά κύριο λόγο συνίσταται στη χρήση υπερφωσφορ­ικών και αζωτούχων λιπασμάτων πλούσιων σε χρώμιο, τα οποία δημιουργού­ν έντονα οξειδωτικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι έχει δευτερεύον­τα ρόλο. Επίσης, «η συμβολή τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσ­εις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως ήσσονος σημασίας» γιατί σε όλες τις μετρήσεις που έγιναν εντός των ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ Πτολεμαΐδα­ς, όπου υπάρχουν αποθέσεις τέφρας, δεν μετρήθηκε αυξημένη συγκέντρωσ­η Crtot, σε αντίθεση με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece