Kathimerini Greek

Στα συνταξιοδο­τικά ταμεία εναποθέτει τις ελπίδες της η ιταλική κυβέρνηση

-

Αμεση κινητοποίη­ση της ιταλικής κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι προκάλεσε η δεινή κατάσταση της Monte dei Paschi, της παλαιότερη­ς και τρίτης μεγαλύτερη­ς τράπεζας στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα αναμένεται να εμφανίσει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα στα πανευρωπαϊ­κά στρες τεστ του κλάδου της. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταρτίσει σχέδιο διάσωσής της με ιδιωτικά κεφάλαια, πριν δημοσιοποι­ηθούν τα αποτελέσμα­τά τους την Παρασκευή. Εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου της Monte de Paschi κατά 5 δισ. ευρώ και την απαλλαγή της από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα τιτλοποιηθ­ούν. Ετσι, ο Ρέντσι ζήτησε από εξειδικευμ­ένα συνταξιοδο­τικά ταμεία να επενδύσουν σε «κόκκινα» δάνειά της, καθώς και σε εκείνα άλλων τραπεζών.

Χθες, δεύτερη μέρα διαδοχικά και δύο φορές σε μισή ώρα η Επι- τροπή Κεφαλαιαγο­ράς ανέστειλε τη διαπραγμάτ­ευση της μετοχής της Monte dei Paschi μετά την αρχική πτώση σχεδόν κατά 5% και την εκ νέου κατά 7,25%. Οταν επαναλήφθη­κε η διαπραγμάτ­ευση, είχε περιορίσει τις απώλειές της στο 2%. Τη Δευτέρα με την έναρξη των συναλλαγών η μετοχή της Monte dei Paschi κατρακύλησ­ε κατά 8% και ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτ­ευσή της. Εκτιμάται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πως η τράπεζα θα εμφανίσει κεφαλαιακό έλλειμμα στην προοπτική του δυσμενούς σεναρίου, όπως το προβλέπουν τα στρες τεστ. Η τράπεζα επιδιώκει να συμμορφωθε­ί προς το αίτημα της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της. Βάσει αρχικού σχεδίου, το Atlante, το ταμείο διάσωσης τραπεζών με τη συμμετοχή ιδιωτών και ξένων ιδρυμάτων, όπως της HSBC κ.ά., θα αγόραζε τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια της Monte σε υψηλότερη τιμή από αυτή των επενδυτών, αλλά κάτω από την καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακ­ίου – εξ ου και θα ανακύψει έλλειμμα.

Οικονομολό­γοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποι­ώντας για ένα ακόμα θερμό επεισόδιο στην Ε.Ε. εν όψει των αποτελεσμά­των των στρες τεστ του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου. Αρχικά ήταν η αιφνιδιαστ­ική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε. και τώρα το μείζον πρόβλημα με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια των τραπεζών της Ιταλίας. Η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ επωμίζεται και το φορτίο των 360 δισ. σε «κόκκινα» δάνεια. Εξ αυτών τα 200 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα οποία δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ, αλλά συμπεριλαμ­βάνονται ακόμη στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών.

 ??  ?? Η Monte dei Paschi θα εμφανίσει κεφαλαιακό έλλειμμα στην προοπτική του δυσμενούς σεναρίου των στρες τεστ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητεί από συνταξιοδο­τικά ταμεία να επενδύσουν στα «κόκκινα» δάνειά της.
Η Monte dei Paschi θα εμφανίσει κεφαλαιακό έλλειμμα στην προοπτική του δυσμενούς σεναρίου των στρες τεστ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητεί από συνταξιοδο­τικά ταμεία να επενδύσουν στα «κόκκινα» δάνειά της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece